• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması
BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında İran'ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmayla, ambargonun kaldırılması Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerde de yeni bir dönem beklentisini getirdi- İzmir Ekonomi Üniversitesi İşle

AHMET BAYRAM - İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Oğuş Binatlı, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında İran'ın nükleer programı hakkında varılan anlaşmayla ilgili, "Proje iyi yönetilirse AB, Rusya ile yaşadığı sıkıntıları Türkiye ile yaşamazsa bu proje Türkiye'nin üyelik sürecine katkı sağlar" dedi.

Prof. Dr. Binatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ambargo nedeniyle İran ile ticareti sınırlanan Türkiye'nin, bu anlaşmadan sonra komşusuyla ekonomik ilişkilerini daha da artıracağını belirtti.

Söz konusu anlaşmanın Türkiye tarafından iyi değerlendirilebilmesi durumunda, AB ile İran arasındaki doğalgaz projesinin Türkiye'nin AB üyeliğini hızlandırabileceğine işaret eden Binatlı, BMGK'nin İran'la nükleer programı konusunda anlaşmasıyla Türkiye ve İran'ın birbirine karşı daha ılımlı ve sağlıklı politikalar yürütmesinin sağlanacağını söyledi.

Prof. Dr. Binatlı, "Türkiye'nin, İran gazını Avrupa'ya taşıyacak doğalgaz boru hattı projesinde ortak olması, AB-Türkiye ilişkilerinde ülkemize güç kazandırır, ilişkilerdeki bazı olumsuzluklar da Türkiye lehine dönüşebilir" dedi.

Binatlı, AB'nin ithal doğalgaza bağımlı olduğuna işaret ederek, bu noktada da en büyük kaynağı Rusya'nın bu gücünü zaman zaman AB'nin aleyhine kullanmasının, bu projenin hayata geçmesini ve İran'la anlaşmaya varılmasını hızlandırdığını savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anlaşma Avrupa'da doğalgaz piyasasını daha rekabetçi bir hale getirecektir. Türkiye'de doğalgaz arzındaki riskler ortadan kalkacaktır. AB'nin enerji güvenliği için çok büyük bir artıdır. Çünkü Türkiye ile AB ilişkileri nereden bakarsanız bakın, AB'nin Rusya, Ukrayna ve aradaki diğer ülkelerle olan ilişkilerinde daha sağlıklı yürüyebilir. Çünkü AB boru hattının geçeceği Türkiye, Yunanistan ve İtalya ilişkilerinde sorun yaşamayacaktır. Bu anlaşma AB tarafında çok istenen bir gelişmedir."

- "Anlaşma, Türkiye'nin üyelik sürecine katkı sağlar"

Avrupa'ya gaz sağlayacak boru hattının Türkiye'den, AB'nin sıkıntı yaşadığı ülkeleri saf dışı bırakarak geçmesinin Türkiye'nin Avrupa'da önemini artıracağını dile getiren Binatlı, "Bu proje iyi kullanılırsa, Türkiye'nin AB için önemini artıracaktır, Avrupa'nın Türkiye'ye bakışını değiştirecektir. Mantıklı olan, ekonomik açıdan doğru olan ve kaynağa en kısa yoldan bağlanmanın yolu budur. Türkiye, AB'ye üye olursa, AB, İran'a komşu olacaktır ve bu boru hattının büyük bölümü AB sınırları içinde kalacaktır. Bence AB'de böyle olmasını ister. Proje iyi yönetilirse, AB, Rusya ile yaşadığı sıkıntıları Türkiye ile yaşamazsa bu proje Türkiye'nin üyelik sürecine katkı sağlar" diye konuştu.

Muhabir: Ahmet Bayram
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141