• BIST 9203.37
  • Altın 4296.947
  • Dolar 39.6155
  • Euro 45.6765
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 26 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 19 °C

İNKA MEDENİYETİ NİN BEŞİĞİ PERU VE BAŞKENT LİMA -1-

İNKA MEDENİYETİ NİN BEŞİĞİ PERU VE BAŞKENT LİMA -1-
Pekcan Türkeş yazdı....

İNKA MEDENİYETİ NİN BEŞİĞİ PERU VE BAŞKENT LİMA -1-

 

Güney Amerika'nın batısındaki Pasifik Okyanusuna kıyısı bulunan Peru; geniş yüzölçümü, son derece zengin doğal kaynakları, renkli kültürü ve köklü devlet geçmişi ile Latin Amerika’nın önemli ülkeleri arasındadır. Ülke toprakları, İspanyol-Portekiz sömürgesinin bölgeye hâkimiyetini kabul ettirmesine kadar Güney Amerika’da medeniyetlerin geliştiği coğrafya olmuş, Kristof Kolomb öncesi bölge tarihinin en geniş imparatorluğuna (İnkalar) ev sahipliği yapmıştır. 1531-1821 yılları arasında İspanyol sömürgesi altında kalan Peru, İspanyollara karşı yürütülen mücadele neticesinde 1821 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir.

 

BAŞKENT LİMA'DA KOLONYAL MİMARİ TARZI HÂKİM

 

Lima, Peru’nun başkenti ve en büyük şehri. Tarihi şehir merkezi ile UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Lima’yı gezmeye Plaza Mayor Meydanından başlayalım. Bir diğer adı da Plaza de Armas'da ilk gözünüze çarpacak Mimari tarzı Kolonyal olan Binalar: Catedral de Lima -Lima Katedrali, Iglesia y Convento de San Francisco-San Francisco Kilise ve Manastırı, Palacio de Gobierno -Hükümet Sarayı. Başkanlık Sarayının bahçesinde Londra'da olduğu gibi öğlen saat 12:00’de sarayı koruyan askerlerin nöbet değişim merasim töreni yapılıyor.

 

LİMA KATEDRALİ

 

Şehrin en büyük Meydanı Plaza Mayor'daki bu Katedral; Barok mimari tarzda inşa edilmiş. Katedralin önünde 1535 tarihinde Lima'yı kuran Pizarro'nun heykeli var.

Katedral 'in tam ortasında “Portada del Perdon” kapısı var. (Affedilme kapısı). Pizarro'yu Peru’nun yerli halkı İnka’ları kılıçtan geçirip yok etmesinden dolayı İspanya Kralı bile affetmemiş.

 

İSKELETLERLE DOLU ST FRANCİS KİLİSESİ

 

15.Yüzyılda inşa edilen bu Kilisenin en önemli özelliği Katakombların (yeraltında bulunan çoğunlukla ölülerin gömülmesine hizmet eden yapılar) olmasıdır. Birkaç kilometre genişliğine kadar ulaşabilen katakomblar Erken Hristiyan döneminde sıklıkla kullanılmışlardır. Bu Kilisede İspanya’dan getirilen mimarlar tarafından inşa edildiği için Endülüs mimarisin etkilerini her yerde görebiliyoruz.

 

MİRAFLORES AŞK PARKI

 

Lima'nın Plaza Mayo'dan sonra Turistlerin en çok ilgisini çeken bölgesi Pasifik kıyısındaki Miraflores ve Parque del Amor (Aşk Parkı). Miraflores;İspanyolca'da "Çicekleri Görme" anlamına geliyor.

 

BOHEM HAYATININ YAŞANDIĞI SAYFİYE KASABASI: BARRANCO

 

Miraflores'ı geçtikten sonra Peru'nun çoğu Romantik ve Bohem Sanatçılarının (Oyuncu, Müzisyen, Fotoğrafcı ve Desinatör) yaşadığı, atölyelerinin bulunduğu tipik bir Sayfiye kasabası olan Barranco'ya varıyoruz.

Burada evler, Kolanyal (Sömürge) ve "Casonas" adı verilen Cumhuriyet Dönemi Mimari tarzında yapılmış.

Peru'nun milli içkisi Pisco-Sour'un keşfedildiği bu kasabanın parkının girişinde Iglesia La Ermita (Keşişler Kilisesi) bulunuyor.

 

PELİKAN HEYKELLERİ

 

Peru sahillerinde çokça gördüğümüz Pelikan kuşlarının toprağa gömülü Pelikan Başı heykelleri Lima Barranco Parkında bulunuyor. Antik Peru'da yaşamış Moche Halkı doğaya tapınırmış ve özellikle hayvanlara önem veren bu halkın sanatında pelikanlar sıklıkla tasvir edilmiştir. Pelikanların yavruları için kendilerini feda etme özellikleri mitolojide sıklıkla anlatılır. Pelikanın kendini yaralaması ve kanı ile yavrularını beslemesi söylenceleri muhtemelen pelikanın kendi gagası ile göğsünü yaralıyor izlenimi vermesinden kaynaklanmaktadır. Aslında pelikan boğaz kesesini tamamen boşaltabilmek için gagasını sıklıkla göğsüne bastırır. Başka bir olası çıkış noktası da pelikanın dinlenirken gagası göğsüne dayalı bir duruşa sahip olmasıdır, ayrıca tepeli Pelikanın üreme mevsimi başında boğaz kesesinin kan rengine dönüşmesi de bu söylencenin ortaya çıkmasına yardımcı olmuş olabilir.

 

PERU'NUN TARÇIN ÇİÇEĞİ:

CHABUCA GRANDA

 

İspanyolca "Dar ve Derin Vadi" anlamına gelen Barranco; .Komşu Kasaba Charrilos ile 19.Yüzyılda Lima Burjuvasisinin yaşadığı, Plajlarından yararlandığı Aristokratik bir mıntıkaymış.

Barranco'lu şarkıcı kompozitör Chabuca Granda 'nın(1920-1983) Heykeli Parka dikilmiş. Granda'nın meşhur Şarkısı "La Flor de la Canela" "Tarçın Çiçeği " Melodisinde ismi geçen Atlı Adamın Heykeli de yanı başında duruyor.

 

PUENTE DE LOS SUSPİROS

İÇ ÇEKİŞLER KÖPRÜSÜ

 

Bohem Kasaba Barranco'nun Pasifik Okyanus'una bakan kısmında Puente de los Suspiros "İç çekişler Köprüsü" bulunuyor. Pasifik Savaşında imha edildikten sonra yeniden inşa edilen bu Köprünün Romantik ve Acıklı bir hikâyesi var: Vadiye bakan bir Konakta zengin bir Ailenin Kızı yaşarmış. Kız,bir gün sokaklarını süpüren yakışıklı bir Gence aşık olmuş. Zalim Baba (Tıpkı bir Yeşilçam Klasiği gibi) bu Aşka karşı çıkmış. Kız, günlerce "Ahh…" çekmiş. Hâlâ "İç Çekişleri" Vadide yankılanıyormuş.

 

EL SALTO DEL FRAİLE KEŞİŞİN ATLAYIŞI

 

Lima yakınlarındaki Chorillos Kasabasında bir Tepeden günün belli saatlerinde bir Keşiş dini kıyafetiyle aşağı denize atlıyor, birkaç dakika sonra kayalıkları tırmanıp yukarı çıkıyor. Turist Otobüsündeki Bizler bu cesaret isteyen ölümüne atlayışı nefes almadan izledik. Biraz sonra Keşiş yanımıza geldi. Herkes gönlünden ne koptuysa verdik ve alkışladık O'nu.

Tepedeki Manastırın yerine El Salto del Fraile "Keşiş'in Atlayışı "adıyla şık bir Restoran inşa edilmiş.

 

 

İNKALARIN SAHİL ŞEHRİ: PACHACAMAC

 

Lima çevresinde gezilmesi görülmesi gereken önemli İnka arkeolojik alanlarından biri de Lima'ya bir Saat mesafedeki Pachacamac.

Şehir kurulduğu dönemde İnkaların en önemli bir sahil şehri olan Pachacamac; İnka İmparatorluğu döneminde önemli dini merkezlerden biriymiş. Oldukça büyük bir alana yayılmış olan bu Arkeolojik bölgenin ismi aynı zamanda İnka İmparatorunun da ismi oluyor. İki kelimeden oluşuyor: Pacha ve Camac. Pacha: ‘Dünya’, Camac ise ‘Canlandıran şey’ anlamına geliyor. Bir başka ifadeyle Eski dönemlerde Ateş Tanrısı olarak bilinenen, dünyayı ayakta tutan, dengeleri kontrol eden Güneş Tanrısı’nın oğlu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141