• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C

İnce bağırsak ve akciğer naklinde sevindirici haber

İnce bağırsak ve akciğer naklinde sevindirici haber
Dünyada kalp nakli öncülerinden Ege Üniversitesi 2014-2015 yıllarında akciğer ve ince bağırsak nakil merkezi olmaya hazırlanıyor- Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz:- "Hedeflerimiz gerçekleşirse 2015 yılı sonunda ince bağırsak naklinde de

EFSUN YILMAZ- Dünyada kalp nakli öncülerinden Ege Üniversitesi (EÜ), 2014-2015 yıllarında akciğer ve ince bağırsak nakil merkezi olmaya hazırlanıyor.

Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EÜ'nün "ilkleri yapma" konusunda sorumluluk taşıdığını, organ nakli konusunda da uzmanlaşmış cesur ve yenilikçi bir ekibe sahip olduğunu belirtti.

Özellikle kalp damar cerrahisi, göz, kemik iliği, böbrek nakli konusunda üniversite ekibinin çok önemli başarılara imza attığını ifade eden Candeğer Yılmaz, "Yapay kalp sistemini Türkiye'de en çok yapan üniversite biziz. Çok sayıda hastayı yatağa bağlı halden kendisine uygun kalbi bulana kadar aktif hale getirmiş oluyoruz. Son nokta da kalp nakli oluyor. Bu halkayı tamamladığımızda başarılı oluyoruz" dedi.

Yılmaz, nakil ekibinin Türki cumhuriyetlerden gelen doktorlara eğitim verdiğini, zaman zaman yurt dışına çıkarak da "yerinde ameliyat" yaptığını ve deneyimini dünyaya aktardığını söyledi.

- Güzel haberler var

EÜ'nün 2014-2105 hedeflerini de açıklayan Candeğer Yılmaz, öncelikle akciğer naklini gündeme aldıklarını söyledi.

Üniversite bünyesindeki bazı uzmanların ABD'de akciğer nakli konusunda eğitim aldığını dile getiren Yılmaz, "Nakil merkezi olabilmemiz için ameliyatta belli bir sayıya ulaşmamız gerekiyor" dedi,

Akciğer naklinin en zor ameliyatlardan birisi olduğuna dikkati çeken Candeğer Yılmaz, özellikle organ ve vücut arasındaki uyum konusunda bilim dünyasının da daha çok bilgiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Bilgi ve sayısal yeterlilik anlamında sürecin devam ettiğini anlatan Yılmaz, "Kendimizi daha iyi hissettiğimizde akciğer nakil merkezi olarak çalışmaya başlayacağız" diye konuştu.

- Bir başka hedef ince bağırsak nakli

İnce bağırsak naklinin dünyada başarısı çok kanıtlanmamış bir ameliyat olduğunu, emilim bozukluğu gibi hastalığı olan bir grup hastanın da yardım eli beklediğini kaydetti.

Bağışıklık sistemini güçlendirecek bilimsel katkıya ihtiyaç olduğuna işaret eden Candeğer Yılmaz, "Hedeflerimiz gerçekleşirse 2015 yılı sonunda ince bağırsak naklinde de çalışacağız. Nakil merkezi olmayı hedefimize koyduk" dedi.

- "Yüz nakline aday değiliz"

Üniversitelerin bazı konularda deneyime ihtiyacı olduğunu, herkesin her ameliyatı yapmasının hem efor kaybına neden olduğunu hem de başarısızlığı getireceğini dile getiren Candeğer Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yüz nakli konusunda biz aday değiliz. Akdeniz Üniversitesi bu konuda başarılı. Biz akciğer nakli konusunda bir merkeze daha ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz ve ince bağırsak konusunda kendimizi yetiştirmek istiyoruz. Türkiye'de başka ince bağırsak konusunda bir merkez yok. İhtiyaçları saptayarak kamunun kaynaklarını doğru kullanmak gerekiyor."

Yılmaz, 2014 yılı için senatonun "Çevre farkındalığı ve duyarlılığı" ile "Engelsiz Ege" temalarını seçtiğini, bu temalar çerçevesinde çalışmayı sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141