Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Muhyiddin Hoca’nın kardeşi ve tanınmış fikir adamı Abdulmaksud Hoca’nın düzenlediği geceye İhsanoğlu’nun ve Medeni’nin yanı sıra, çok sayıda hükümet yetkilisi, akademisyen, entelektüel, diplomatik misyon temsilcileri ve işadamları katıldı.
İİT’nin İhsanoğlu dönemindeki faaliyetleri ve yaptığı başarılı çalışmalardan söz edilen gecede, özellikle İhsanoğlu öncesi dönemle görev yaptığı iki dönem farklı yönleriyle mukayese edildi.
İhsanoğlu'na övgü
Yılbaşında görevi devralacak İyad Medeni, yaptığı konuşmada, İhsanoğlu’nu uzun yıllardır tanıdığını, göreve gelmesinden sonra İİT’de ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirterek, İhsanoğlu'nun İslam aleminin sesi olmayı başardığını ifade etti.
BM Güvenlik Konseyi'nde söz alan devletlerin hemen hepsinin teşkilatın giderek artan aktif rolüne atıfta bulunduğuna dikkati çeken Medeni, "BM'nin İİT'nin dünya barışı ve güvenliğinin sağlanmasındaki mühim rolüne atıfta bulunmaları gelinen noktanın açık bir göstergesi" diye konuştu.
İİT'nin rolüne vurgu
Ekmeleddin İhsanoğlu ise konuşmasında, İİT’nin 2005 yılından itibaren yaşadığı dönüşümü ana hatları ile anlattı. Teşkilatın kazanımlarını özetleyen İhsanoğlu, İİT'nin başta üye devletler olmak üzere diğer ülkeler ve uluslararası camiada öneminin ve ağırlığının arttığını, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunların çözümünde aktif rol aldığını öne sürdü.
İhsanoğlu, görev yaptığı dönemlerde teşkilatta insan hakları komisyonunun kurulması, kadın hakları statüsünün geliştirilmesi, teşkilatın anayasasının değiştirilmesi gibi benzeri bir çok başarıya imza atıldığını, teşkilatın günümüz sorunlarının üstesinden gelebilecek bir donanıma kavuştuğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.