• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

"Haydi Koşmaya"!

Hasan Gökhun Çilingir

 

 

 

 

Merhaba değerli okurlarım,

Bugün size çok basit ama aslında sağlığımız için bir o kadar önemli bir aktiviteden bahsedeceğim. 

Koşmak. 

Koşmaktan maksadım bayağı dışarıda koşmak; en az otuz ya da kırk dakika boyunca. İster kulağınıza kulaklık takıp müzik dinleyerek; ister yaşadığınız şehrin kendi ritmini dinleyerek koşmaktan bahsediyorum. Ya da kendi kendinizi dinleyerek, açık alanda etrafı izleyerek, farklı insanları görerek veya sadece kendiniz ile olduğunuz bir zaman dilimi olarak da düşünebilirsiniz. 

Şöyle bir düşünüyorum da ilk defa ilkokul da beden eğitimi dersinde spor hocamız bizi koşturmuştu. Tabii çocukluk hali nefret ederdik koşmaktan. Eziyet gibi gelirdi o beş dakikalık koşu bizlere. Yıllar böyle geçti, sonra bir gün arkadaşımın babası sayesinde koşu ile tekrar tanıştım. Baktım ki kilometrelerce hiç nefesi kesilmeden koşabiliyor, ertesi gün ben de deneme kararı aldım. Baktım olmuyor inat ettim ve biraz yürüyüş biraz koşu ile başladığım o hikâyem şimdi yarı maratona hazırlanmam ile devam ediyor.

Koşmak hem fiziksel hem de akıl sağlığımız için çok faydalı. Doğru ekipman ile hiç vakit kaybetmeden sokağa çıkıp koşmaya başlayabilirsiniz. Önce bir hedef koyun mesela  5 km, tabii hepsini bir an koşmayı denemeyin. Her 1 km yürüyüp 500 m koşarak bir sistem yaratın ve bir ayın sonunda 5KM koşabilecek hale gelin. Burada nefesinizi ve vücut direncinizin ayarları tamamen sizde bitiyor. 

Koşu bir dayanaklılık sporu. Dolayısıyla hem vücut hem de beyninizin yeteri kadar dayanıklı olması gerekiyor bu sporu yapabilmeniz için. Dayanıklı olmanız gereken şeylerden en önemlisi asla durmamamınız gerçeği. Durdurduğunuz an koşmanın bir anlamı olmuyor o yüzden hep ileriyi ve atacağınız adımı düşünür olmak zorundasınız.  Tıpkı hayat gibi düşünebilirsiniz. Durmak demek birilerinin sizi geçmesi demek anlamına gelebilir. Bu durumda kendinizi çok yakından tanıma fırsatı yakalamış oluyorsunuz ve zamanla daha iyi ve daha iyi olma yolunda koşar adımlarla ilerliyorsunuz. Konfor alanızdan çıkıp sınırları zorlamak kendi vücudunuz ve düşünme yapınız ile başlıyor. Beyninizin ya da vücudunuzun senkronize bir şekilde çalıştırmak istiyorsanız mutlaka koşun ve kendiniz bunu tecrübe edin. 

Koşmanın faydaları saymakla bitmez, siz de spor ayakkabılarınızı ve şortunuzu giyip bir an önce koşmaya başlayın. İstediğiniz saatte koşabilirsiniz sadece hemen yemekten sonra koşmayın yeter. Bir de koşuya çıkmadan hava durumuna bakıp ona göre giyinin. Ne çok kalın ne çok ince. 

İyi eğlenceler.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141