• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Güneşe ve neme göre sulama yapan cihaz geliştirildi

Güneşe ve neme göre sulama yapan cihaz geliştirildi
Uşak Üniversitesince üç yıl süren çalışmaların ardından topraktaki nem oranını ölçerek, güneş ışınlarının bitkiler üzerindeki etkisine göre otomatik sulama yapılmasını sağlayan cihaz geliştirildi- Türk Patent Enstitüsü tarafından "Faydalı Model" kategoris

SONER KILINÇ - Uşak Üniversitesince üç yıl süren çalışmaların ardından topraktaki nem oranını ölçerek, güneş ışınlarının bitkiler üzerindeki etkisine göre otomatik sulama yapılmasını sağlayan cihaz geliştirildi.

Uşak Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Süleyman Anıl Yücesoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonrası "Otomatik PIC kontrollü sulama sistemi" cihazını geliştirdiklerini bildirdi.

Ortamına göre sulama yapabilen cihazı Bir Eylül Yerleşkesi'ndeki alanda bir yıl süreyle dened ifade eden Yücesoy, cihazın çalışma sistemini şöyle anlattı:

"Cihazda nem ve güneş ışın gücünü ve bitki üzerindeki etkisini ölçebilen sensörler yer alıyor. Topraktaki nem oranını belirleyen sensör, güneş ışınlarını etkisin tespit eden sensörün verileri doğrultusunda toprağın suya ihtiyacı olup olmadığını belirliyor. Toprağın su ihtiyacı varsa cihaz otomatik olarak çalışıyor ve ihtiyacı olduğu kadar suyu veriyor. Nem oranının yeterli düzeye ulaştığını tespit eden sensörler, cihazın otomatik kapanmasını sağlıyor" diye konuştu.

Cihazın tarım sektöründe sulama maliyetlerine önemli katkı sağlayacağını kaydeden Yücesoy "Sistemin çalışma yapısı, tarım alanları ile şehirlerdeki yeşil alanlarının sulanmasında çok önemli avantajlar sağlayacak. Ortak nem ve güneş ışığı alan tarım alanlarında bir tek cihazla tüm alanı sulamanız mümkün" dedi.

Cihazın su tasarrufunun yanında, verim artışını sağlayıp, personel giderlerini azaltacağını bildiren Yücesoy, deneme çalışmalarının ardından tescil için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını, "Faydalı Model" olarak kabul gördüğünü dile getirdi.

Yücesoy, patent işlemlerinin ardından Uşak Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) aracılığıyla, cihazın seri üretiminin bir firmaya yaptırıldığını belirterek, "Sağladığı faydalar göz önüne alındığında geleneksel yöntemlere göre çok daha avantajlı olacağı ortada. Satış maliyeti henüz belirlenmedi ancak 700 - 900 lira arasında olacağı tahmin ediliyor. Kısa süre içerisinde piyasada satışa sunulacak" diye konuştu.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ise cihazın modern tarım yöntemlerinin uygulanmasında önemli bir eksikliği gidereceğini savundu.

Üniversite olarak bilimsel projelere önem verdiklerini ifade eden Rektör Çelik, "Üniversiteler fil dişi kulelerinden sıyrılıp topluma, ekonomiye hizmet etmeli. Biz bilimsel projelerin önünü açmak için akademisyenlerimize elimizden gelen kolaylıkları sağlıyoruz. Özellikle tarım sektörü için çok faydalı olduğunu düşündüğüm cihazın geliştirilmesinde çalışan akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi kutluyorum" dedi.

Muhabir: Soner Kılınç
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141