• BIST 9547.34
  • Altın 2484.546
  • Dolar 32.516
  • Euro 34.8487
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

GÖRME ENGELLİYİZ, ÖRME ENGELLİ DEĞİLİZ!

GÖRME ENGELLİYİZ, ÖRME ENGELLİ DEĞİLİZ!
İstanbul Aydın Üniversitesi(İAÜ,) Engelliler Haftası’na özel “Engelsiz Sinema” ve “Engelsiz Aydın” etkinliklerini düzenledi.

10-16 Mayıs tarihlerinde olan Engelliler Haftası dolayısıyla İAÜ Müzik Kulübü ve Engelsiz Aydın Kulübü ’Engelsiz Aydın’ adıyla engelli kişilerin yapmış olduğu el işleri, tablolar, takılar ve yazdıkları kitaplar sergilendi.

Aynı zamanda İAÜ Engelsiz Yaşam Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Moroğlu Engelsiz Sinema Kültür ve Sanat Derneği (MORSENDER) katkılarıyla hazırlanan Engelsiz Sinema adıyla da görme ya da işitme engeli olanların izleyebileceği sinema gösterimi yapıldı.

Engelsiz Aydın etkinliğinde yapılan sergide en çok görme engeli olanların yaptıkları el örgüsü işler dikkat çekti.

Görme engeli olanlar için birçok faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER) Kadın Kolları Başkanı Nur Sefa Özkan, dernek olarak görme engeli olanların hayatta kalmalarına destek veriyoruz. Bu kapsamda da birçok kurslar açıyor ve etkinlikler düzenliyoruz. Hatta bu sayede de kendilerini sosyal hayata katılmalarına destek veriyoruz. Anaokullarından üniversitelere kadar bütün okullarda farkındalık yaratmak amaçlı seminerler düzenliyoruz. Bugün de burada görme engelli vatandaşlarımızın ördükleri el işi emeklerini sergiledik. Hem bu sayede yaptıkları işleri göstermiş oluyorlar hem de bu vasıtayla para da kazanabiliyor” dedi.

“ELLERİMLE HİSSEDEREK GÖRÜYOR VE ÖRÜYORUM”

GÖZDER üyesi olan ve üç yaşında görme yetisini kaybeden 32 yaşındaki Zeynep Demirel İAÜ’ de açılan stantla birlikte yaptığı el işi ürünleri sergiledi. Demirel 20 yaşına kadar evden çıkmadığını daha sonradan da üyesi olduğu dernek vasıtasıyla birçok şey kazandığını belirterek görme engeli olanlara kendilerine güvenmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. “Toplumda daha fazla duyarlılık oluşturmak istiyorsak aslında daha fazla dışarıya çıkmalıyız” diyen Demirel aynı zamanda, “ Kendimizi geliştirmeye karar verdikten sonra her şey kolaylaşıyor. Birçok eğitim aldım. Hatta Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) bile girdim. Şuanda da çok sevdiğim el işini yapmaya devam diyorum. İnsanlar görmeden nasıl yaptığımı merak ediyorlar. Sizler nasıl gözlerinizle görüyorsunuz ben de aslında elimle hissederek görüyorum” şeklinde konuştu.

POLİS OLMA HAYALİNİ POLİSİYE ROMAN YAZARAK GERÇEKLEŞTİRDİ

Yapılan etkinlikte yer alan 26 yaşındaki bedensel engeli olan Taha Yıldız, polis olma hayalini “Paşalar Divanı” adlı polisiye romanı yazarak gerçekleştirdiğini söyledi. Küçüklüğünden beri kitap okumaya çok meraklı olduğunu dile getiren Yıldız, herkes bir şekilde hayallerini gerçekleştirebilir o yüzden biraz kendilerine güvenmeleri yeterli” dedi.

ARTIK SİNEMALAR ENGELSİZ!

Engelsiz sinema adıyla görme ve işitme engeli olanlar için izleyemedikleri sinema filmleri gerek sesli betimleme yoluyla gerekse işaret diliyle birleştirilerek izlenebilir bir hale geliyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Süreyya Kumru merkez olarak sadece Engelliler Haftası’nda etkinlik yapmadıklarını her zaman bu tarz faaliyetlere önem verdiklerini belirtti. ‘Engelsiz Sinema’ gösterisiyle filmi izleyen öğrencilerde farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Kumru, mesela gözlerini kapatarak görme engelli biri gibi izlemelerini istiyoruz dedi.

 

Atatürk Kız Teknik Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü öğrencisi Damla Günder, “Bu tarz bir etkinlikle bizlerde empati yapmış oluyoruz. Gerçekten gözlerimi kapattığımda o anı yaşadım. Görme engeli olanların artık istedikleri filmleri izleyeceği için çok sevindim” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141