• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

"GESİFED Buluşmaları"

GESİFED Buluşmaları
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz:- "Hızlıca neticelenmesini beklediğimiz çözüm sürecine paralel, yatırım sürecinin bölgede gecikmeden gerçekleştirilmesi lazım

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Hızlıca neticelenmesini beklediğimiz çözüm sürecine paralel, yatırım sürecinin bölgede gecikmeden gerçekleştirilmesi lazım" dedi.

Yılmaz, Anemon Otel toplantı salonunda Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu (GESİFED) tarafından düzenlenen, "GESİFED Buluşmalarında" dünyadaki küresel krizi ve Türkiye ekonomisi değerlendirdi.

2007 yılında Amerikan finansal piyasalarından küresel ekonomiye doğru yayılan finansal krizin yaşandığını hatırlatan Yılmaz, bugünlerde gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin iç taleplerinde olumlu bir yükselmenin başladığını ifade etti.

Yılmaz, "2014 yılında da dünya ticaretine ilişkin biraz pozitif bir bakışımız var, dünya ticaretinin gelişmesine iyimser bir yaklaşımımız da var. Bu hareketlenme 2013 yılında Amerika başta olmak üzere başladı. Avrupa'da bu durum çok net değil. Önümüzdeki yılda dünya ticaretinde bir beklente içerisinde olabiliriz" dedi.

Siyasi ve iktisadi kurumları geliştiren, beşeri sermayeyi güçlendiren ve iktisadi kapsayıcılığı her alanda sağlayan yapısal reformların, küresel ekonominin gelişiminde sıkıntılar yaşandığı dönemde çok daha önemli hale geldiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Sıkıntılı bir dönemdeyiz ama çok da potansiyel var. Çok genç bir nüfusumuz var. İş gücüne, iş hayatına katılması gereken kadınlarımız var, ülkemizde bir tarafı 3 bin dolar, bir tarafı 17 bin dolar olan büyük bir gelir farkı, büyük bir gelişmişlik farkı var. Bunların giderilmesini yaratabileceği de becerirsek çok önemli ekonomik potansiyel var. Türkiye potansiyel büyümesine en önemli katkıyı bölgesel gelişmişlik farkını ortadan kaldırarak sağlayacaktır. Hem Türk ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması bakımından hem de dünyadaki rekabet gücünün artması bakımından, barış tesis edildikçe, barışa paralel olarak, bizim oralarda refahı artırmamız lazım. Oradaki kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmamız lazım, gelir farkını ortadan kaldırmamız lazım. Bu bakımdan iş dünyamızın orada gelişecek pazarların içerisinde bulunması, geç kalmamayı, bir fırsat olarak değerlendirmesini umut ediyorum. Eğitim başta olmak üzere yapısal reformlar biraz daha uzun soluklu bir iş olmakla beraber, hızlıca neticelenmesini beklediğimiz çözüm sürecine paralel, bir yatırım sürecinin bölgede gecikmeden gerçekleştirilmesi lazım."

- "Özel sektör lokomotif"

Muharrem Yılmaz, ayrıca 2013 yılında büyümemin temel sürükleyicisinin "talep" olduğunu savundu. Büyümenin kompozisyonu açısından 6 çeyrektir negatif olan özel sektör yatırımlarının ilk defa pozitife dönüşmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ekonominin lokomotifi olması gereken özel sektördür. Yavaş yavaş özel sektör yatırımlarının gelişmekte olduğunu 3. çeyrekten itibaren görmekten memnuniyet duyuyorum. Maalesef dış piyasalarda yavaş toparlanma net ihracatın büyümeye katkısını sınırlı seviyede tutuyor. Özel sektör büyümenin itici gücü olarak son dönemde yeniden etkili olmaya başlaması memnuniyet verici. Memnuniyet verici diğer bir husus ise büyüme eğiliminin 2013 yılının tahminlere paralel bir şekilde olmasıdır."

Toplantıya, Denizli Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Süleyman Onatça, GESİFED Başkanı Mehmet Salih Başöz ve iş adamları katıldı.

Muhabir: İbrahim Süzer
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141