• BIST 9524.59
  • Altın 2492.257
  • Dolar 32.5506
  • Euro 34.6708
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de

Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de

Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de

- Zeybekci: (Döviz kurundaki hareket) "İnsanlarımızın özel sektörümüzün şirketlerimizin ve finans kurumlarının bundan dolayı, yani şu andaki yaşananlardan dolayı bir sıkıntı yaşaması mümkün değildir, panik yaşamasına da gerek yoktur"

(Fotoğraflı - Görüntülü)

DENİZLİ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz kurundaki hareketle ilgili "İnsanlarımızın özel sektörümüzün şirketlerimizin ve finans kurumlarının bundan dolayı, yani şu andaki yaşananlardan dolayı bir sıkıntı yaşaması mümkün değildir, panik yaşamasına da gerek yoktur" dedi.

Zeybekci, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Serinhisar ilçesinde, Belediye Sinema Salonu'nda vatandaşlara hitap etti.

Ekonomi Bakanı olarak emanet edilen görev ve aldığı sorumluğun bilincini hemşehrilerine hatırlatmaya geldiğini ifade eden Zeybekci, "Başbakanımızın bize emanet ettiği bu millete ait makamın görevini Rabbim inşallah başladığımız gibi böyle güzelliklerle bitirmeyi ve milleti ve sizlere iade etmeyi nasip etsin" diye konuştu.

Büyükşehir uygulamaları başladığı andan itibaren Serinhisar'ın köyleriyle, beldesiyle büyük hizmetler alacağını dile getiren Zeybekçi, şunları söyledi:

"2014 sonunda şu anda yaşadığımız birçok problemlerinin bittiğini göreceksiniz. Yıl 2013 mayıs ayında Türkiye, İsviçre'nin faiz oranları neredeyse aynısına sahip oldu. 70 sente muhtaç olan Türkiye, 2001, 2002'de IMF'nin kapısında borç para için dilenen Türkiye bugün kültür coğrafyasında, Orta Asya'dan Ortadoğu'ya kadar Myanmar'dan, Açe'den Somali'ye kadar, Kuzey Afrika'dan Balkanlardaki Kosova'daki Makedonya'daki Bosna Hersek'teki kardeşlerimize kadar yılda 3 milyar dolar hibe yapabilen bir ülke haline geldi. Türkiye biraz fazla oldu. Türkiye'nin fazla olduğunu düşündüklerinde Türkiye'ye hep birileri bir makas alıp kolunu bacağını budayayım diye bizim başımıza geçerler. Yıllardır bunu yaşadık. 27 Mayıs'ta, 12 Mart'ta, 1980'de, 28 Şubat'ta, 27 Nisan'da vesaire. Parti kapatma, bunu denediler. Birçoğunda başarılı oldular ama en son artık rahmetli Menderes'in ruhuna yakışır bir şekilde çıkıp da 'yeter' diyen birileri çıktı."

Bugünlerin geçeceğini vurgulayan Zeybekci, "Bu millet ecdadından aldığı o emaneti sizlerin dualarıyla layık olduğu yere bugüne kadar birilerinin, hani diyorlar ya 'Atatürkçüyüz, Atam izindeyiz diye Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği o muasır medeniyet seviyesi diye gösterdiği hedefe varmak için parmaklarını bile kıpırdatmayanlara rağmen Başbakanımız bu millet o muasır medeniyetler seviyesine, Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği o hedefe, 2023 yılında ulaşacak diye koyduğu hedefe bu millet hep beraber oraya doğru yolculuğuna devam edecek" diye konuştu.

Zeybekci, daha sonra Serinhisar Kaymakamlığını ziyaret ederek, Kaymakam Zeyit Şener'den ilçe hakkında bilgi aldı. Şener, Bakan Zeybekci'ye Yatağan palasından yapılmış isimlik ile Serinhisar leblebisi hediye etti.

- ABD Doları'nın yükselmesi

Kaymakamlıkta gazetecilerin sorularını cevaplayan Zeybekci, son günlerde ABD Doları'nın Türk Lirası karşısında hızla yükselmesiyle ilgili soru üzerine, şu anda ülkede para piyasaları ile ilgili, döviz kuru ile ilgili yaşanan bir sıkıntının, dalgalanmanın olduğunu ifade etti.

Zeybekci bunun dünyanın her yerinde meydana geldiğini ama Türkiye'ye benzeyen ülkelerde, 7-8 ülkede daha yoğun bir şekilde olduğunu kaydetti.

Arjantin'de, Brezilya'da, Hindistan'da, Güney Afrika'da, Çin'de, bazı yerlerde bu tarz gelişmelerin bulunduğunu vurgulayan Zeybekci, şunları söyledi:

"Bu bizde biraz daha farklı. Bu süreç yani 25 Mayıs'ta Amerikan Merkez Bankasının piyasaya vermiş olduğu parada aylık 85 milyar dolar civarındaki parayı 75'e, 70'e, aşağıya doğru düşüreceğini açıklaması ve bunu fiilen yapmasıyla birlikte 25-26 Mayıs'tan o günden 17 Aralık'a kadar Türkiye dünyada yani bu söylemden Amerikan Merkez Bankası'nın söylediği bu sözden bu karardan en az etkilenen ülke oldu. Başka ülkeler yüzde 10'lar civarında etkilenirken Türkiye bu etkilenmeden yüzde 6'lar, 5'ler, o aralıkta çok güvenli bir alanda hareket etmeye çalıştı. 17 Aralık'tan itibaren dünya etkilenmeye devam etti ama biz biraz daha o aradaki mesafeyi kapattık. Bu saydığım ülkelerde milli paraları yüzde 15 ile yüzde 25 aralığında değer kaybetti. En son cuma günü mesela Arjantin'in milli parası bizden çok daha fazla değer kaybetti. Bu son dönemlerde yaşadığımız, evet bunun da etkisi var, Türkiye'de spekülatif amaçlı yaratılmaya çalışılan olumsuz ortamdan etkilenmesi de var. Bunun kalıcı olmasını asla beklemiyoruz, böyle bir şey kesinlikle geçicidir."

Gerek özel sektör gerekse kamu maliyesinin, kamu sektörünün kamu finansman ihtiyacı ve özel sektörün kısa vadeli borçlardan kaynaklanan ihtiyacına baktıkları zaman Türkiye'nin bunların kolaylıkla üstesinden gelebilir noktada olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Problem yaşanması için hiçbir gerekçe yoktur. Bu şekilde algılanması en doğrusudur, bu şekilde görülürse doğru yapmış oluruz. İnsanlarımızın özel sektörümüzün şirketlerimizin ve finans kurumlarının bundan dolayı yani şu andaki yaşananlardan dolayı bir sıkıntı yaşaması mümkün değildir, panik yaşamasına da gerek yoktur" dedi.

Dolar kurunun yükselmesi dolayısıyla enerji alımlarında Türkiye'nin zararının söz konusu olması ve doların artmasının ihracatçıya etkisi ile ilgili soruyu cevaplayan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Spekülatif amaçlı oynamalarda ihracata faydası doğrudur. Kurun artması, TL'nin değer kaybetmesi veya TL'nin aşırı değerli olduğundan yola çıkarak biraz değer kaybetmesi ihracatımızı destekler bir şeydir. Ama bunun spekülatif amaçlı hızlı oynamalar, yani yükselmeler yani grafiğin çok hızlı hareket etmesi ihracatçının da istediği bir şey değildir. İhracatçımız da bundan tedirgin olur ve bunda maliyetlerin de etkilenme ihtimali yüksek olur. Onun için ihracatçı, tedricen yükselen, sağlıklı bir şekilde maliyetlere yansımayan, enflasyona tetiklemeyen bir kur artışından yanadır ve bu ihracatı destekler, turizm gelirlerini artırır, ithalatı da biraz kısacağı için de bizim dış ticaret dengemizin de, açığımızın da daralmasına sebep olur. Yani bir noktada baktığımızda pozitif olarak görünebilir ama şu anda yaşadığımız şeyle bu şekilde olması ihracatçımızın da istediği şey değildir, böyle olmaması gerekir. Yani böyle olduğu zaman faydasından çok zararı olma ihtimali vardır."

Yüksek kurun enerji kaynaklarına etkisini değerlendiren Zeybekci, "Türkiye'de kurun bu kadar yükselmesinin, bu şekilde yükselmesinin kalıcı olduğuna inanmadığımız ve görmediğimiz için bunun kurumsal yani kalıcı bir yapısal bir zarar verdiğini, parasal bir zarar verdiğini ve bunun da enerji maliyetlerinin üzerine yansıması gerektiği kanaatinde değiliz daha henüz. Katlanabilir olarak görüyoruz ve onun için de zamlarda gerek hükümetimiz gerekse Enerji Bakanlığımız henüz o konuda böyle bir şeye gerek görmüyor" dedi

Başka bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD'a ilişkin açıklamaları değerlendiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımızın 'iş dünyasının taleplerini yerine getirmeyiz' diye iş dünyasıyla böyle bir polemiğe girmesi asla ve asla söz konusu değildir. Orada bir sitemi vardır. Yani sivil toplum kuruluşlarının, kişilerin hükümeti veyahut da yürütmeyi eleştirmeleri, görüşlerini beyan etmeleri kadar doğal bir şey olmaz. Ama eleştiriyi sadece tek taraflı olarak yaptığınız zaman yani biraz önce benim size söylemiş olduğum rakamları, bu hafta içinde tek tek yani biz 25 Mayıs'tan 17 Aralık'a kadar sürecimizi, 17 Aralık'tan sonraki sürecimizi baktığımız zaman 17 Aralık'taki spekülatif amaçlı Türkiye'ye giydirilmeye çalışılan o negatif gömlek gününe kadar Türkiye gayet normal giderken o günden itibaren Türkiye'de hukukun zorlandığı, sistemin zorlandığı, birçok şeyin kurgulanıp da Türkiye'ye dayatıldığı o ana kadar hiçbir şey yok.

O andan sonra Türkiye'de bazı sıkıntılar yaşanıyor. Onlara hiçbir şey söylemeyeceksiniz, yani Türkiye'ye kurgulanan bu oyuna hiçbir eleştiri getirmeyeceksiniz, eleştiri hakkınızı sadece yürütmeyi eleştirerek kullanacaksınız. Bu biraz haksızlık olarak görüyorum ben bunu. Sayın Başbakanımız da bence buradaki eleştirisi yahut da tepkisi ve serzenişi bu yöndedir. Asla hükümetimizin hiçbir organı, hiçbir kurumu, hiçbir bakanı, Başbakanımız başta olmak üzere iş dünyamızın hiçbir alanıyla yani isteklerinin, taleplerinin karşılanmaması, onlardan rövanş alınması gibi yöntem ve tavır içinde asla olunmamıştır, olmayacaktır da. Böyle bir şey asla yoktur."

Zeybekci, daha sonra protokol üyeleri ile CHP'li Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi'yi makamında ziyaret ederek, belediyenin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Muhabir: Ramazan ALKAN
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141