• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

EGİAD 67. Ege Toplantısı

EGİAD 67. Ege Toplantısı
THY Genel Müdürü Kotil: "Çarşamba gününü dört gözle bekliyoruz, inşallah İzmir EXPO'yu kazanacak. Çünkü iyi çalıştık"- "THY'nin büyümesi ilk 9 ayda yüzde 24 oldu. Gelecek sene için yeni gelecek uçaklarla bu oranın yüzde 20'nin üzerinde olması

THY Genel Müdürü Temel Kotil, İzmir'in EXPO 2020 adaylığıyla ilgili iyi bir çalışma yapıldığını, 27 Kasım Çarşamba günü yapılacak oylamada kentin kazanacağına inandığını belirtti.

Kotil, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen 67. Ege Toplantısına konuk oldu.

Toplantıda THY'nin performansı ve hedefleriyle ilgili sunum yaparak değerlendirmelerde bulunan Kotil, Türkiye'nin havacılıkta destan yazdığını, 29 milyon olan yolcu sayısının 114 milyona ulaştığını, Türkiye'nin toplam yolcuda 9. büyük, dış hat yolcu sayısında ise 8. büyük oyuncu olduğunu ifade etti.

Dünyada, doğuya doğru kayan seyahat ağırlık merkezinin 2030'larda Antalya sahilleri üzerinde olacağını belirten Kotil, bir havayolunun Türkiye'den dünyaya sefer düzenleyip yolcuları birleştirerek aktarma yapması halinde Avrupa ve Dubai'ye göre 3 saat daha erken ulaştırabildiğini, Türkiye'nin coğrafi konumunun bu eksen kaymasında çok güzel bir yere oturduğunu söyledi.

Türkiye'nin havacılıkta ana oyuncu haline geldiğini, 2023 vizyonunun 120 milyon yolcu olduğunu, 2013'ü ise 50 milyon hedefine rağmen 48-49 milyonda tamamlayacaklarını kaydeden Kotil, Air France'ı geride bırakan THY'nin Avrupa'da Almanya ile en etkili konumda bulunduğunu anlattı.

Dünyadaki yolcunun yüzde 1,6'sını taşıdıklarını dile getiren Kotil, "Bu kadarlık pay bile bizi en etkin oyuncu yapmaya yetiyor, çünkü pasta o kadar büyük ki yüzde 1-2 bile anlamlı oluyor. Biz bunu yüzde 0,6'dan alıp buraya geldik. Yüzde 3'lere geldiğiniz zaman en tepedesiniz demektir" dedi.

THY'nin, 2005-2012 döneminde transit yolcuda yüzde 35 büyüyen, günde bin sefer yapan, en çok ülkeye uçan havayolu olduğuna dikkati çeken Kotil, yurt dışında 199 noktaya uçtuklarını, bunun çok yakında 200 olacağını ifade etti.

Kotil, dünyadaki 4'üncü büyük uçuş ağına sahip olan THY'nin, Afrika'nın en büyük oyuncusu konumunda bulunduğunu belirtti.

Sözleşmesi imzalanan 267 uçağın teslimatını beklediklerine işaret eden Kotil, "THY'nin büyümesi ilk 9 ayda yüzde 24 oldu. Gelecek sene için henüz rakamlar veremiyoruz bütçe hazırlık aşamasında ama yeni gelecek uçaklarla bu oranın yüzde 20'nin üzerinde olması gerekiyor" diye konuştu.

THY'nin salı günü Avrupa'dan yeni bir ödül alacağını, bunu ödülü veren kurumun açıklaması nedeniyle söyleyemediklerini ifade eden Kotil, kurumun marka ve tanıtım atağı sayesinde dünyada en çok konuşulan havayolu şirketi haline geldiğini de söyledi.

Kotil, İzmir'e uçan THY uçağı sayısının az olduğunu, yeni uçak siparişleriyle bu sorunu zamanla çözeceklerini dile getirerek, EXPO 2020 adaylığında da İzmir'i desteklediklerini, 27 Kasım günü yapılacak oylamaya kendisinin de gideceğini kaydetti.

Kotil, "İzmir'e destek vermeye devam edeceğiz. Çarşamba gününü dört gözle bekliyoruz, inşallah İzmir EXPO'yu kazanacak. Çünkü iyi çalıştık" diye konuştu.

- Direkt uçuş talebi

EGİAD Başkanı Seda Kaya da İstanbul'un üzerindeki uçuş yükü gözönüne alınarak İzmir'in alternatif bağlantı noktası olarak değerlendirilmesi gerektiğini, İzmir'in yolcu potansiyeliyle buna hazır konumda olduğunu ifade etti.

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ise İzmir'den yurt dışına THY'nin direkt uçuşunun olmadığını, Avrupa'nın önde gelen kentlerine yapılan yolculukların dahi tüm günü aldığını belirterek, direkt seferler konması halinde İzmir'in bu uçakları dolduracak kapasitede olduğunu vurguladı.

İzmir'in göz ardı edilecek bir kent olmadığını anlatan Yorgancılar, İzmir - Ankara seferlerinde de uçuş sıklığı konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Muhabir: Tolga Albay
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141