• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Dünya Serbest Bölgeler Konferansı, İzmir'de başladı

Dünya Serbest Bölgeler Konferansı, İzmir'de başladı
Serbest Bölgeler Genel Müdürü Öztürk:- "Serbest bölgelerdeki ticaret hacmini sanayi ağırlığına hizmet ticaretini de ekleyerek artırmayı hedefliyoruz

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk, serbest bölgelerdeki ticaret hacminde sanayi ürünlerinin büyük ağırlığa sahip olduğunu, gelecek dönemde bunu artırmayı planladıklarını belirtti.

Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyonu tarafından düzenlenen 13'üncü Dünya Serbest Bölgeler Konferansı, Ege Serbest Bölgesi'nde başladı.

ESBAŞ'ın ev sahipliğinde düzenlenen konferansa, 32 ülkedeki serbest bölgelerden 180'e yakın temsilci katıldı. Konferansın açılış oturumunda konuşma yapan Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Öztürk, serbest bölgelerin dünya ekonomisinde giderek artan bir öneme sahip olduğuna işaret etti.

Türkiye'deki serbest bölgelerde 2012 yılında 23 milyar dolar olan ticaret hacminin 2013 Ocak-Ekim döneminde 18,8 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Öztürk, "Ticaret hacmi içinde sanayi ürünlerinin payı yüzde 93,5 civarında. Bu sanayi ağırlığını hizmet sektörüyle ve hizmet ticaretiyle artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Serbest bölgelerdeki ticaret hacminde ilk sırayı Ege Serbest Bölgesi'nin aldığını, Mersin Serbest Bölgesi ve İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi ile Avrupa Serbest Bölgesi'nin de bu bölgeyi izlediğini bildiren Öztürk, serbest bölgelerdeki istihdam sayısının önceki yıla göre yüzde 3,2 artışla 57 bin 88'e ulaştığını sözlerine ekledi.

Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyonu Başkanı Graham Mater ise geçtiğimiz yıllarda yaşamını yitiren ESBAŞ'ın kurucusu Kaya Tuncer'i çok özlediklerini, ESBAŞ gibi bir bölgeyi yarattığı için kendisine şükran borçlu olduklarını söyledi.

Dünyadaki ekonomik havanın iyileşmeye başladığını, beklentilerin iyimser olduğunu dile getiren Mater, "Küçük adımlarla da olsa ekonomide bir toparlanma var. Bu durum dünyadaki serbest bölgeleri de etkiliyor. Dünya genelinde serbest bölgeler konusunda yeni atılımlar var. Şangay'da serbest ticaret bölgesi kurulması girişimleri önem taşıyor. Bu konferansta Şangay'daki deneyimleri de dinleme fırsatı bulacağız. Kuzey Kore 14 serbest bölge kurmak için çalışma yapıyor. Bu alanda yeni kanuni düzenlemeler yaptılar" şeklinde konuştu.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise 16 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdüren Türkiye'nin şu anda bir "yatırım cenneti" olduğunu, risk olmadan yatırım yapılabilecek ender ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.

ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Gürler ise halen 20 bine yakın istihdam sağlanan bölgeyi kuran Kaya Tuncer'in ölmeden önce en önemli hedefinin bölgedeki istihdamı artırmak olduğunu, kendilerinin de bu hedef için çalıştıklarını söyledi.

İki gün sürecek konferansta, kriz sonrası dünya ekonomisinde serbest bölgelerin rolü, BRICS ülkelerindeki serbest bölge ve özel ekonomik bölgelerin durumu ve petrol-gaz bölgeleri, liman-havalanı bölgeleri ile havacılık kümelenmeleri konularında sunumlar yapılacak.

Muhabir: Tolga Albay
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141