• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Doktor kontrolünde "saatli maarif takvimi"

Doktor kontrolünde saatli maarif takvimi
İzmir Sağlık Müdürlüğü, ishalden besin hijyeni kurallarına, kalp krizinden bağırsak parazitlerine kadar yüzlerce hastalık ve koruyucu önlemle ilgili bilgi ile günlük sağlıklı menü önerileri ve namaz vakitlerinin yer aldığı "Sağlıklı Maarif Takvimi" hazırl

EFSUN YILMAZ - İzmir Sağlık Müdürlüğü, ishalden besin hijyeni kurallarına, kalp krizinden bağırsak parazitlerine kadar yüzlerce hastalık ve koruyucu önlemle ilgili bilgi ile günlük sağlıklı menü önerileri ve namaz vakitlerinin yer aldığı "Sağlıklı Maarif Takvimi" hazırladı.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların en çok merak ettiği, şikayetçi olduğu sağlık sorunlarını ele aldıkları ve bu konularla ilgili bilinçlendirme çalışması başlattıklarını söyledi.

Sağlık bilgilerini insanların evlerine götürmek istediklerini belirten Türkyılmaz, bunu yaparken de kültürel değerler ve nostaljik ögelerden faydalandıklarını ve saatli maarif takvimine sağlık bilgilerini de eklediklerini kaydetti.

Türkyılmaz, insanların broşüre ya da afişe yeterince ilgi gösteremeyebildiğini ifade ederek, "Küçüklüğümüzde her sayfada dini bilgilerin yer aldığı yaprak takvimleri çok yaygındı, biz de bunu doktor kontrolünde yapalım diye düşündük" dedi.

- Yılın her gününe kalori cetvelli yemek menüsü

Namaz vakitleri, sağlık konusundaki Hadis-i Şerifler, atasözleri, özlü sözlerin de bulunduğu takvimde, "bugün ne pişirelim" köşesini "sağlıklı menü" bölümüyle değiştirdiklerini anlatan Türkyılmaz, yılın her günü ayrı bir kalori cetvelli yemek menüsü önerisi sunduklarına işaret etti.

Türkyılmaz, bitlenme, oyuncak güvenliği, ishal, besin hijyeni kuralları, kalp krizi belirtileri, bağırsak parazitleri, ilaç saklama koşulları, tenya, elektrik çarpması nedeniyle oluşan yanıklar, romatizma, organ nakli, obezite, kanserden korunma yolları, ayak kokusuna karşı alınabilecek önlemlerin de takvimde yer aldığını belirtti.

Takvimi oluşturmak için sağlık ekibinin çok çalıştığını söyleyen Türkyılmaz, günün yaprağını facebook, twitter gibi sitelerde paylaştıklarını ve marka patentini de aldıklarını açıkladı.

İzmir ve Ege Bölgesi'ndeki diğer illerin namaz vakitlerinin yer aldığı takvimde sağlık terimlerinin de anlatıldığına dikkati çeken Türkyılmaz, "Herkese sevgi dolu, başarı dolu ama her şeyden önce sağlıklı bir yıl diliyoruz" ifadelerini kullandı.

- İlk etapta 20 bin takvim dağıtılacak

Ar-Ge çalışmalarından Sorumlu Sağlık Müdür Yardımcısı Ali Çakır ise 20 bin adet basılan takvimin ücretsiz olarak dağıtılacağını bildirdi.

Türkiye'de bir jenerasyonun saatli maarif takvimi üzerinde çalışarak okuma yazmayı söktüğünü de anımsatan Çakır, "Goethe'nin sağlıkla ilgili sözleri de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlıkla ilgili görüşleri de takvimde var. "Bugün sağlığın için ne yaptın?" uyarısını sık sık takvimde yineliyoruz. Özellikle bilgiye erişimde güçlük çeken vatandaşlara hitap etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141