• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

DoğArt Festivali Aktivist Katılımcıları Savaşa Hayır Dedi

DoğArt Festivali Aktivist Katılımcıları Savaşa Hayır Dedi
14 Haziran Pazartesi günü gerçekleşen sunumlarda “Doğanın Sesi Sanat” konusunu işleyen Yazar Selmina Melikoğlu Karadeniz’de

 

 

 

 

 

 

 

14 Haziran Pazartesi günü gerçekleşen sunumlarda “Doğanın Sesi Sanat” konusunu işleyen Yazar Selmina Melikoğlu Karadeniz’de HES ve Maden arama adına yapılan kıyımda canlı tanık olarak bulunduğundan söz ederek, doğanın canhıraş feryadının  kulaklarından silinmediğini aktardı.
Melikoğlu sürdürülebilir uygar yaşamın, doğaya bu kadar hoyrat davranırsak asla gerçekleşmeyeceğini ve beklenen küresel felaketin öngörülenden çok önce gerçekleşeceğini, bunun için de acilen doğanın S.O.S mesajına tüm insanlığın kulak vererek elbirliği ile önlem alması gerektiğini ve çevreye zarara vermeyen  yenilenebilir enerjilerin çoğaltılması, riskli nükleer enerjiden kaçınılması  gerektiğini söyledi.
Sorusu ile söyleşiye katkı koyan Kalimerhaba Derneği Proje Koordinatörü Umur Özlüer “ Hepimiz çevreciyiz, doğaya aşığız ancak elektriğimizin beş dakika bile kesilmesine tahammül edemiyoruz, üstelik hızlı bir nüfus artışı söz konusu, her geçen gün enerjiye olan ihtiyacımız artıyor.
 Bu yaman çelişki nasıl aşılacak, hem çörek bitmesin hem karnım doysun istiyorsak öncelikle taleplerimizin öz eleştirisini yapmalı ve bunu topluma yansıtmalıyız” dedi.
Söyleşiye katılan Samsunlu Yüksek Elektrik Mühendisi Cevdet Mamatoğlu uzun yıllar enerji bürokrasinde görev yaptığından bahsederek vahşi kapitalizm ekonomisi sürdüğü müddetçe sürdürülebilir yaşamın mümkün olmadığını, bu sistemin insanlığın başını yiyeceğini söyledi.
Enerji konusunda yeşil devrim isteniyorsa öncelikle halkın tüketim ve konfor alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Mamadoğlu “ülkemiz güneş ve rüzgâr enerjisinden daha çok yararlanabilecek bir coğrafyadadır” dedi.
Yüksek Jeoloji Mühendisi Hakkı Çopuroğlu ise Karadeniz’de kara yüzeyini tahrip etmek yerine deniz dibinde bulunan fosilleşmiş ölü tabakadaki hidrojen sülfürün alternatif enerji olarak kullanılmasının enerjini elde etmek için çevre yapılan çevre tahribatına son vereceğini söyledi.
Savaş Barış ve Çevre konusunu etkileyici bir görsel sunumla gözler önüne saran Uluslar arası Aktivist sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan ise “Savaşlar milyonlarca insanın ölümüne yol açmakla kalmamış yaptıkları onarılamaz çevre tahribatları ile de yeryüzü coğrafyasına büyük zarar vermişlerdir. Savaşların yol açtığı yangınlar ormanları tahrip ederken nükleer bombalar ve kimyasallar verimli arazileri çoraklaştırıp göçlere neden olmuş, savaşın getirdiği kıtlık ve açlık savaştan daha çok tahribat yaparak milyonlarca sivilin de ölmesine yol açmıştır. Ayrıca barış zamanında (!) yapılan savaş tatbikatları yeni nükleer silahların denenmesi sadece karada değil okyanuslardaki yaşam dengesini bozmakta ve depremler ile tsunami oluşmasına yol açmaktadır.
İnsanca yaşamak istiyorsak savaşa ve savaştan beslenen sektöre son vermemiz gerekmektedir dedi.
DoğArt Festivali dördüncü günü gerçekleşen etkinliklerde Festivale katkıda bulunmak için kendi olanakları ile gelen Köyceğiz Grup Sığla – Hakan Koparan Ritim ve Perküsyon Ekibi, 20 kişilik amatörlerden oluşan kadrosu ile halk müziğimizin en güzel örneklerini seslendirerek konuklara coşkulu saatler geçirdiler.
Türkülerin rüzgarı;  pandemi ile üzerimize serilen ölü toprağını bir anda canlandırdı ve umut filizleri yeşermeye başladı.
Sağ olun müziğe gönül veren ata müziğini yaşatan dostlar.
DoğArt Festivali Ünlü Çevreci, Gezgin, Yazar Prof Dr. Orhan Kural anısına düzenlenen etkinliklerle 15 Haziran 2021 Salı günü sona eriyor.
Uluslararası Aktivist Sanatçıların düzenlediği müzikli şiir dinletisinin yanı sıra Özgür Şanlı tarafından hazırlanan Yaşama Dair Sergisi Saat 14.00 de açılacak.
Bu özel günde Orhan Kural’ı Dostları Anlatıyor bölümünde Saat 13.00 de Ünlü Yönetmen Ümit Efekan’ın sunduğu "Kalplerimiz  Seni Unutur mu" adlı programda Prof.Dr. Orhan Kural’ın konuk olduğu bölümün filmi yayınlanacak. Daha Sonra uzun yıllar Prof. Dr. Orhan Kural ile çevre söyleşilerine katılan, bu konuda okullarda verilen eğitim programlarına katkı koyan ve Grup Doğayla Barış olarak konserler veren Hakkı Çopuroğlu dostu Orhan Kural’ı Müzisyen Ali Avanoğlu eşliğinde düzenleyecekleri bir müzikli ve görsel sunumla anlatacaklar. (Saat:16.00)
Ve Orhan Kurak ile Bu Dünya İçin Bir Şey Yap Müzikalini hazırlayarak bir çok yere başarı ile sahneleyen Ünlü isim Serap Yenici’nin Prof. Dr. Orhan Kural anısına özel konseri bu akşam Saat 18.00 de Armutalan Kültür Merkezinde Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.
* Konuklarımızın pandemi kurallarına hassasiyetle uymaları rica olunur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141