• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

ANILDIKÇA YAŞA ALTAN ABLA

ANILDIKÇA YAŞA ALTAN ABLA
UMUR ÖZLÜERNeye niyet neye kısmet. 2020 yılı 15. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için Altan Karındaş'a Saygı Gecesi'ni

Neye niyet neye kısmet. 2020 yılı 15. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için Altan Karındaş'a Saygı Gecesi'ni planlamış, meslektaşı, can dostu Selma Sonat ile birlikte onu kaldığı İkinci Bahar Yaşam Evi'nde ziyaret ederek, Yeşilköy Halk Tiyatrosu'nun da Kanlı Nigar oyununu sahneleyeceği gecenin, etkinlik afişini göstermiştik. Nasıl da heyecanlanmış, gözleri parlamıştı. "Ben de bu oyunun bir sahnesinde yer alırım" demişti. Maalesef Korona tedbirleri nedeni ile planladığımız gece ve oyun ertelendi. Altan ablaya "üzülme gelecek yıl yaparız" dedik ama "O" gelecek yıl 06 Mart 2021 günü Gökyüzü Sahnesine kanat açtı. Biz de 16 Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali Dünya Tiyatro Günü 0'nu "Altan Karındaş'a Saygı Gecesi'nde tiyatro dünyasının ünlü sanatçılarının gönderdiği video mesajlardan oluşan bir gösterimle andık.
 O'nun adına hazırladığımız "Yaşam Boyu Sanat" ödülünü de oluşturulması planlanan Marmaris Kent Müzesi'ne konmak üzere Marmaris Belediye Başkanı Sn. Mehmet Oktay'a teslim ettik. Şimdi geldik 2022 Yılına, bu yıl on yedincisi gerçekleşecek olan Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali 27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Yeşilköy Halk Tiyatrosu Altan Karındaş anısına "Kanlı Nigar" oyununu sahneleyecek ve O'nun adına konan "Altan Karındaş'a Saygı" ödülünün ilk sahibi olacak.
Böylece Altan Karındaş anıldıkça tiyatro sahnesinde yaşatılmaya devam edecek.

"Altan Karındaş, 5 Nisan 1928 tarihinde Adanalı askeri veteriner Yüzbaşı ve müzisyen bir babanın, Mahmut Karındaş'ın kızı olarak Balıkesir'de doğmuştur. Annesi Geliboluludur. Ankara Kız Lisesi'nden sonra, İstanbul'a taşındılar. 1946 senesinde İstanbul Belediye Konservatuarı’na klasik batı müziği bölümüne girdi. 3. yıl sonunda Tiyatro bölümüne geçip tiyatro eğitimi aldı. Sanat yaşamına Bakırköy Tiyatrosunda amatör olarak, ilk rolü okul sonu piyesi olarak oynanan Venedik Taciri'ndeki Lanselot Gabo'yu oynayarak başladı.
Veteriner Yüzbaşı olan babası emekli olduktan sonra aslında bir köşk olan ilk Ankara Radyo evinde Müzisyen olarak işe başladı. Altan Karındaş da o tarihlerde 9 yaşında olmasına rağmen babası ile oraya giderdi. o dönemin bir numaralı karagözcüsü Hayali Küçük Ali ile birlikte "Başlar mısın? Başlayalım mı? Karagözün evini taşlayalım mı ?" diyerek sanat dünyasına açılan ilk adımını atmıştır. 1951-52 sezonunda Muhsin Ertuğrul yönetmenliğinde Küçük Sahne'de, İlk oyunu "Kanlı Düğün" ile tiyatro hayatı profesyonel olarak başladı. Daha sonra "Arpa Ambarı", "Örümcek", "Karakolda" adlı oyunlarda oynadı. 

Şehir Tiyatroları, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Saim Alpago Tiyatrosu, Gen-Ar Tiyatrosu, Arena Tiyatrosu gibi topluluklarda çalıştı. Arena Tiyatrosunda Cenk Güner ile bir topluluk kurdu. 

Şehir Tiyatroları'na geçtikten sonra "Bu Akşam Semerkant'ta Sokakta", "Figaro’nun Düğünü", "Bir Yaz Gecesi Rüyası", "Şuradan Şuraya Gitmem" gibi birçok oyunda başrol oynadı. Bir dönem kendi adına da tiyatro kurdu. 

1960-61 sezonunda Aksaray Küçük Opera Tiyatrosu'nda Altan Karındaş ve Arkadaşları adı altında bir ekip oluşturmuş, yanına deneyimli tiyatrocu Agâh Hün'ü de almıştır. 

Gençliğinde şarkıcılık da yapan Karındaş, çeşitli hayvan ve çocuk sesi taklitlerinde büyük başarı kazandı. Dublajda aranan sanatçı oldu. Sinema ve tiyatroda rol alan Altan Karındaş, 70'in üzerinde oyunda oynadı. 

Altan Karındaş, doksanlarda bir TV kanalında yaptığı "Çöpçatan" adlı programla günümüzün evlilik programlarının öncülüğünü yapmıştır. 
Son yıllarını Marmaris'te İkinci Bahar Yaşam Evi'nde geçiren sanatçı, Marmaris Belediyesi'nin 2019 yılında çektiği Atatürk'ün ölümüne dair "Ayağa Kalk" adlı kısa filmde Mithat Demokan ile birlikte rol aldı 8 Şubat 2021'de çoklu organ yetmezliği nedeniyle özel bir hastanede yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Karındaş'a hastanede iken COVID-19 teşhisi konuldu. Durumu ağırlaşan Karındaş 14 Şubat'ta Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 6 Mart 2021'de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne bağlı eğitim ve araştırma hastanesinde 92 yaşında hayatını kaybetti. 
Cenazesi Marmaris Mezarlığı'nda toprağa verildi."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141