• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Afyonkarahisar kaymağı ve sucuğunun kalitesi yükseltilecek

Afyonkarahisar kaymağı ve sucuğunun kalitesi yükseltilecek
AKÜ Rektörlüğü, bölgede manda yetiştiriciliğini özendirmek ve kaymak ile sucuğun kalite standardını yükseltmek için modern mandacılık tesisleri kuruluyor- Proje koordinatörü Doç. Dr. Kandır: "Afyonkarahisar ile özdeşleşmiş manda kaymağının ve manda sucuğu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü tarafından bölgede manda yetiştiriciliğini özendirmek ve kaymak ile sucuğun kalite standardını yükseltmek için modern mandacılık tesisleri kuruluyor.

AKÜ Veterinerlik Fakültesinde, Zafer Kalkınma Ajansının desteklediği "Modern Manda Yetiştiricilik Sisteminin Kurulması Projesi" kapsamında düzenlenen çalıştayda konuşan proje koordinatörü ve öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, "kaymak" denilince akla Afyonkarahisar'ın geldiğini, bu ürünün kent ile özdeşleştiğini söyledi.

Kaliteli kaymağın, manda sütünden üretildiğini belirten Kandır, "Şehirleşmenin artması ve mera alanlarının azalmasıyla hayvancılık kapalı alanlarda yapılmaya başlandı. Böylece mandacılıkta sayı her geçen yıl daha da azaldı. 1980'li yıllarda 1 milyon civarında manda varken 2011'de yaklaşık 97 bin manda kaldı" dedi.

Kandır, devletin sağladığı teşviklerle manda sayısının son iki yılda 107 bine yaklaştığını anlattı.

Afyonkarahisar'da manda üretimini teşvik etmek amacıyla modern tesisler kurulmaya başlandığı bilgisini veren Kandır, şöyle konuştu:

"Mandalarımızı daha iyi bir yerde barındırmak ve bu şekilde mandacılığın Türkiye'de sürdürülebilir olmasını sağlamak adına proje yaptık. Bu projede, Afyonkarahisar sınırları dahilinde bulunan Veteriner Fakültesine ait hayvancılık araştırma ve uygulamalarının gerçekleştiği çiftlikte yetiştirilen mandaların, hayvan refahı kriterlerine uygun modern bir barınak sistemi altyapısının kurulması amacıyla hazırlandı. Proje kapsamında yaşama gücü ve verim düzeyleri iyileştirilmiş damızlık mandaların üretilmesi, kurulan etkin ve yenilikçi sistemle daha çok sayıda bilimsel araştırmalara zemin hazırlanması, manda kaymağı üretiminde kalite artışının sağlanması, mandalardan elde edilen ürünlerin bilimsel araştırmalarla geliştirilerek piyasaya sunulacak yeni mamullerle manda ürünlerinin ekonomik katma değerinin artırılması amaçlanıyor."

Türkiye'de özel sektörde yeni yeni başlayan bu modern tesislerin, üniversiteler arasında bir ilk olma özelliğine sahip olduğunu dile getiren Kandır, proje çerçevesinde sadece mandalardan elde edilen verimlerin artırılması değil, elde edilen ürün yelpazesinin de geliştirilmesi amacıyla araştırmalara da zemin hazırlanacağını aktardı.

Kandır, ürünlerin çeşitliliği ve karlılığının da artırılacağına dikkati çekti.

Manda yetiştiriciliğiyle ilgilenen kişilere farklı bir model oluşturulacağını kaydeden Kandır, "Afyonkarahisar ile özdeşleşmiş manda kaymağının ve manda sucuğunun yok olma tehlikesi tamamen ortadan kaldırılacak ve ilin sahip olduğu unvanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunulacaktır" ifadesini kullandı.

Muhabir: Ali Kemal Akan
Yayınlayan: Sedat Gök

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141