• BIST 9465.1
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

33 yıldır kapanmayan damar ameliyatsız kapatıldı

33 yıldır kapanmayan damar ameliyatsız kapatıldı
Denizli'de, normalde doğumdan en fazla 48 saat sonra kapanması gereken damarı 33 yılda kapanmadığı için kirli ve temiz kanı karışan kişi, ameliyatsız tedavi edildi- Operasyonun, doğuştan kapanması gereken damarın 2 santime yaklaşan büyüklüğü nedeniyle

Denizli'de, normalde doğumdan en fazla 48 saat sonra kapanması gereken damarı 33 yılda kapanmadığı için kirli ve temiz kanı karışan kişi, ameliyatsız tedavi edildi. Operasyonun, doğuştan kapanması gereken damarın 2 santime yaklaşan büyüklüğü nedeniyle tıp literatürüne geçtiği bildirildi.

Çarpıntı, nefes darlığı ve kalp yetmezliği şikayetleriyle Denizli Devlet Hastanesine başvuran İsa Çakırbey, ileri tahlil ve tetkikler için Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

Tetkiklerde, hastanın kalbinden çıkan aort damarı ile akciğer ana damarı arasında, normalde doğumdan sonra en geç 48 saatte kapanması gereken yaklaşık 2 santimetre genişliğinde damar tespit edildi.

"Patent Ductus Arteriosus (PDA)" adlı hastalık nedeniyle temiz ve kirli kanın birbirine karışmasını önlemek için iki damar arasındaki geçişi ortadan kaldırmak amacıyla yapılması planlanan ameliyat da riskli bulundu.

Bunun üzerine PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde, İsa Çakırbey'in kasık damarından girilip, normalde başka amaçla kullanılan özel tıkaçla iki büyük damar arasında bağlantı oluşturan damar, başarılı şekilde kapatıldı.

Prof. Dr. Asuman Kaftan, operasyonla ilgili açıklamasında, doğumunda hastalığın tanısı konulmasına rağmen takibi yapılmayan hastanın, şüphe üzerine yapılan tetkikleri sonucu PDA olduğunun belirlendiğini söyledi.

Damarın ameliyatsız kapatıldığını belirten Kaftan, "Hastanın bu büyüklükte damarla hiçbir şikayeti olmadan bu yaşa kadar gelmesi, çok az rastlanan bir durum. Nadir bir vaka örneği" dedi.

Operasyon ekibinden Yrd. Doç. Dr. Bekir Serhat Yıldız da PDA kapatmanın, normalde çok küçük damarlarda gerçekleştiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Nadir olarak, literatüre baktığımızda dünyada ikinci, Türkiye'de ilk kez bu büyüklükte bir PDA'yı, yani doğuştan kapanması gereken damarı, yaklaşık 2 santimetrelik cihazla kapattık. Hastamız şu an gayet iyi. Hastaneye geldiğinde sırt üstü bile zor yatan hasta, şimdi rahat şekilde yürüyor ve günlük yaşantısına devam ediyor. Bundan sonra ilaç tedavisi ile yakın takibe devam edeceğiz."

Sağlığına kavuşan İsa Çakırbey ise kendini gayet iyi hissettiğini belirterek, "Şimdiki halimi önce Allah'a, sonra onlara borçluyum" sözleriyle ameliyat ekibine teşekkür etti.

Hastanın annesi Hanım Ayşe Çakırbey de oğlunun sağlığına kavuşmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Doğduktan sonra (Kalbi delik, 12-13 yaşına kadar kapanır) dediler. Hiç de rahatsızlığı olmamıştı. Düğününü yaptık, 2 torunum var, bir rahatsızlığı yoktu. Sağolsunlar, burada çocuğumu sağlığına kavuşturdular. Allah'a bin şükür olsun" diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Erdem Gültekin

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141