• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

talimat çatak verdi

talimat çatak verdi
Diyarbakır'ın Lice İlçesi Abalı Köyü Yakınlarında Zırhlı Askeri Araca Saldırı Düzenleyip 9 Askeri Şehit Eden PKK'lı Teröristlere Yönelik Operasyonlar Aralıksız Devam Ediyor.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Abalı Köyü Yakınlarında Zırhlı Askeri Araca Saldırı Düzenleyip 9 Askeri Şehit Eden PKK'lı Teröristlere Yönelik Operasyonlar Aralıksız Devam Ediyor.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Abalı Köyü yakınlarında zırhlı askeri araca yönelik 100 kilo patlayacı ile saldırı düzenleyip 9 askeri şehit eden PKK'lı teröristlere yönelik operasyonlar aralıksız devam ederken; Kulp, Hani ve Dicle'den de Jandarma Özel Harekat Timleri bölgeye takviye olarak gönderildi. Olay yerindeki mühimmat artıklarından parmak izleri alınırken, elde edilen ilk tespitlerde saldırıyı PKK'nın Akdağ timinde yer alan 12 kişilik terörist grubun yaptığı belirlendi.

Lice'nin Abalı Köyü yakınlarında geçen çarşamba sabahı zırhlı personel taşıyıcısına yönelik gerçekleştirilen ve 9 askerin şehit olduğu saldırının ardından operasyonlar, hava destekli olarak 20 kilometrekarelik geniş alana yayıldı. Güvenlik güçlerinin ilk tespitlerine göre, saldırıyı kış üslenmesinden çıkan PKK'nın Lice kırsalındaki Akdağ timinde yer alan 12 kişilik grubun gerçekleştirdiği, bu grubun yerlerinin tespit edilmesi için gece görüşlü lazer özellikli Termal kameralar kullanılırken, 6 helikopterden oluşan Kobra filosu da operasyona destek veriyor. Operasyonların daha önce teslim olan PKK'lıların da verdiği ifadelerde sık sık adı geçen bölgelere kaydırıldığı bildirilirken, Kulp, Hani, Dicle ve Genç İlçelerinden de jandarma özel harekat komando birliklerinin de takviye olarak operasyon bölgesine kaydırıldığı öğrenildi.

Operasyonların 2 günden beri Hedik sırtları, Hasan Değer Ormanları, Mahkeme noktası, Cimsak tepesi, Keltepe, Koztepe, Tapantepe üs bölgesi, Merşin tepesi, Kermiş Boğazı, Horozivan Dağı, Koçmarin, Baharlar, Üçdamlar, Sağgöze, Kasan Vadi bölgesi, Ahtikan, Güldiken, Geyikdere, Yeniyazı, Düzenleme noktası, Kordine tepesi, Yazkonağı, Zengesor ve Güneşsiz tepe bölgelerinde yoğunlaştığı; arazinin çam ve meşelerden oluşan sık ormanlık bir alanı kapsaması nedeniyle arama tarama faaliyetlerinin zaman zaman havadan verilen koordinatlarla yönetildiği ifade edildi.

Olayla ilgili soruşturmayı Diyarbakır Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı yürütürken, güvenlik güçlerinin yaptıkları ilk tespitlere göre saldırıyı Diyarbakır'ın Lice ve Bingöl'ün Genç İlçesi arasındaki Akdağlar bölgesinde üslenen 12 kişilik 'Şehit Botan takımı'nın gerçekleştirdiği belirlendi.

TALİMATI Çatak VERDİ

Eylem talimatını 'Andok' telsiz kodunu kullanan örgütün sözde Amed Eyalet Sorumlusu olan ve halen Lice kırsalında olduğu tespit edilen Diyarbakır'ın Silvan İlçesi nüfusuna kayıtlı 'Ziya' kod adlı Engin Çatak'ın verdiği, saldırıyı ise Hakkari'nin Yüksekova İlçesi nüfusuna kayıtlı Lice alan sorumlusu 'Ali Gever' kod adlı Ali İhsan İke ile yardımcısı olan Mardin nüfusuna kayıtlı 'Hamza' kod adlı Hacı Yüce'nin planladığı tespit edildi. Bombayı ve düzeneğini hazırlayıp saldırıyı gerçekleştirenlerin ise 'Rızgar Derhust' kod adlı Mehmet Söğüt, örgütün özel kuvvetler birimi sorumlusu olan bombacı Soro kod adlı Salih Kaplan, Siirt'in Eruh İlçesi nüfusuna kayıtlı Sema kod adlı Zahide Çetinkaya, İran uyruklu Aslan kod adlı Kubeyt Rewandi, Çınar nüfusuna kayıtlı Agir kod adlı Ümit Akgül, Siverek nüfusuna kayıtlı Dijital Harun kod adlı Abdurrahim Delibaş, Suriye uyruklu Serxwebun Rabun kod adlı Ekrem Şêx Ahmet, Botan Fırat kod adlı Serkan Dalkıran, Kulp nüfusuna kayıtlı Devrim Medya kod adlı Asiye Baytar, Genç nüfusuna kayıtlı Cudi Cesur kod adlı Mehmet Yakışır adlı PKK'lılar oldukları bildirildi.

BOMBAYI VARİL İÇİNDE YERLEŞTİRDİLER

PKK'lıların metal bir varil içinde hazırladıkları 100 kilo ağırlığındaki patlayacıyı TNT ve RDX destekli A-4 ve C-4 tipi plastik patlayıcı, amonyum nitrat, potasyum klorat, potasyum parmangenat, şeker, civa, sülfürik asit, etil, alkol, 0.5 mm çapında içinde kortayt adı verilen hassas barut, formünayt, tetril, çivi ve çelik metal artıklarıyla tahrip gücünü artırmak için desteklendiği, olay yerine giden uzman ekiplerin kriminal laboratuvarda yaptıkları incelemede hazırlanan patlayacının saniyedeki hızının 7 kilometre olduğu, sürtünme ve ısınma özelliğine sahip olduğu, PKK'nın bugüne kadar genellikle köprü ayaklarını havaya uçurmak amacıyla sabotaj eylemlerinde kullanıldığı bir bomba türü olduğu tespit edildi. 2 yıl önce Hakkari'deki Dağlıca karakol baskınına gelecek olan takviye kuvveti önlemek için havaya uçurulan köprü eyleminde kullanılan bomba ile aynı özellikte olduğu öğrenildi.

ÇİFT DÜZENEKLİ

Olay yerinden ilk elde edilen tespitlere göre bombanın patlamama ihtimaline karşı 2 el telsizi ve bir cep telefonu düzeneğine bağlandığı, bir düzeneğin patlamaması halinde ikinci düzeneğin devreye girecek şekilde hazırlandığı bildirildi. Aselsan-Kobra, Yaesu ve Motorola marka telsizleri uzaktan kumandalı saldırılarda kullanan PKK'lıların hazırladığı düzeneğin 8 frekanslı Kobra el telsizine bağlandığı, düzeneğin kurulu vaziyette iken çok hassas özelliğe sahip olduğu için bir başka telsizin frekansından aldığı sinyalle parazit adı verilen mandallama yöntemiyle bombanın patlamış olabileceği üzerinde duruluyor. Uzmanlar, patlamanın telsizin düzeneğe bağlı iken pilinin bitmesi ve rolenin ters bağlanmasından dolayı akımın kesilmesiyle devrenin tamamlanması sonucu da meydana gelmiş olabileceği, ayrıca düzenekte kurulu olan telsizin üzerindeki tuşlara dokunmayla çıkacak olan sesin telsizdeki kulaklık üzerinde devreye sinyal göndermesiyle patlamış olabileceği üzerinde duruyor.

ARAÇ LASTİKLERİYLE GÖMÜYORLAR

Soruşturmayı yürüten yetkililerden alınan bilgiye göre, uzaktan kumandalı saldırılara karşı alınan önlem ve tedbirler üzerine PKK'lının da 2 veya 3 cihaz yöntemli düzenekler hazırladığı, bombanın yerleştirildikten sonra uygun mesafede bekleyen saldırganın hedefi gördüğü anda 2 telsizin mandalına aynı anda basarak patlamayı sağladığı, ayrıca sabah saatlerinde yol kenarlarında dedektörle yapılan mayın arama tarama faaliyetlerine karşı da PKK'lıların son dönemlerde hazırladıkları uzaktan kumandalı patlayacıları araç iç lastiklerine yerleştirip gömdükleri, araç lastiğine yerleştirilen patlayacıya ise dedektörün uyarı sinyali vermediği bildirildi. PKK'lıların, Lice'deki son saldırıda operasyona intikal edecek birliği önceden haber aldıkları, geceden bu yola patlayacı yerleştirdikleri, ateşleyici PKK'lının da sabaha kadar bu bölgede beklediği ve güvenlik güçlerinin telsiz muharebelerini takip ettikleri tespit edildi.

Bu arada saldırıyla ilgili gözaltına alınan 3 kişinin soruşturmasının sürdüğü belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141