• BIST 9871.97
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

RUSYADA İŞLER DÜZELİYOR DERKEN HAVAYOLU KARIŞTI

RUSYADA İŞLER DÜZELİYOR DERKEN HAVAYOLU KARIŞTI
Söylentiler üzerine koltuk daraltma ve yön kaydırmalara uçuş iptalleri eklendi. Yeni havayolu girişimleri var.

Türkiye’nin turizmde bu yıl umutlu olduğu Rusya’da hızlı gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’nin 2015 yılında 24 Kasım günü Rus  uçağını düşürmesi ile iki ülke arasında bozulan ilişkiler üzerine Rusya’nın koyduğu yasaklar adım adım kaldırıldı. Fırmalar ve sektör rahat nefes alacakken geçtiğimiz aylarda Rusya havacılık biriminin Türkiye’ye charter seferlerinin yeniden yasaklanabileceğine ilişkin açıklamalar üzerine Türkiye ile çalışan tur operatörleri bir yandan Türkiye’ye yönelik programlarını daraltıp daha önce yaptıkları uçak koltuk anlaşmalarını değiştirirken bazıları da uçaklarını Tunus ve diğer destinasyonlara yöneltti.

Buna bir de  Rusya’daki  büyük havayolu şirketi Vim Airlines’in sipariş ettiği uçakların kendisine teslim edilmemesi ile büyük bölümü Türkiye ile ilgili olmak üzere toplam 500 bin koltuk için sıkıntı başladı. Daha önce Vim ile anlaşması olan aralarında Coral. TUI Rusya ve NTK Intourist’in de olduğu tur operatörleri zor durumda kaldı.

 

Bu arada yüksek sezona girilirken havayolu sektöründe yaşanan bu sıkıntılar üzerine aralarında Pegasus’un da olduğu firmalar Rusya’da yeni havayolu kurmak için girişimlerde bulunuyor.

Rus Kommersant gazetesindeki haberde, Rus yatırımcıların Air Asia, Wizz Air ve Pegasus gibi hava yolu şirketleri ve Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RFPİ) ile düşük maliyetli bir hava yolu şirketi daha kurmak üzere görüşmelere başladıkları belirtiliyor

Erteleme ve iptaller

Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan hava yolu şirketi yönetimi, 15 Haziran tarihine kadar charter uçuşlarını azaltmaya karar verdiğini duyurdu. 

Soçi, Antalya  seferleri iptal

Vim Airlines taahhüt edilen, ödemesi yapılmış uçuşların gerçekleştirilmesi için, uçak kiralamak dahil, bir dizi arayışa girmiş, ancak bir sonuç alamamıştı. Yapılan değerlendirmelerde, Vim Airlines'tan koltuk almış tur operatörlerinin bu kadar kısa sürede ek kapasite bulmalarının neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, Vim Airlines, aralarında Soçi, Antalya, Dalaman, Anapa ve Kırım'ın da bulunduğu bir dizi uçuşu iptal ediyor.

500 bin koltuk 

Filosunda toplam 30 uçak bulunan ve bu yıl yaklaşık 500 bin yolcu planlamış olan Vim, bazı uçaklarının geç teslim edilmesi ve pilotların grevi dolayısıyla da zor anlar yaşıyor.

Vim Airlines'ın uçuşlarının büyük ölçüde Kırım, Soçi ve Anapa gibi Rusya içi destinasyonları etkilediği belirtilirken, Türkiye'de de özellikle Antalya ve Dalaman bundan payını aldı.

Vim Airlines'ta, Rusya'daki tur operatörlerinin hemen hepsinin kapasitesi bulunuyor.

Rosaviatsiya devrede

Öte taraftan Rus Sivil Havacılık Kurumu'nun duruma el koyduğu ve hava yolu şirketi ile toplantı halinde olduğu bildirildi. Hava yolu şirketinin düştüğü zor durumdan dolayı şu ana kadar 40 bin yolcunun etkilendiği belirtilirken, şirketin soruna çözüm bulmak amacıyla sürekli bir arayış içinde olduğu belirtiliyor.

Etkilenen tur operatörleri

Haber Rusya’daki büyük yankı uyandırırken, ATOR tarafından art arda yapılan açıklamalarda Vim Airlines’ın tüm uçuşlarını iptal etmesi gibi bir durum olmadığı defalarca vurgulandı ve Rus tatilcilere ‘endişe etmeyin’ çağrısı yapıldı. 

ATOR: Yüzde 30 etkisi olur

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) yaptığı açıklamada Vim Airlines ile başlayan havacılık alanındaki sıkıntıların şirketin bütün uçuşlarını değil yüzde 30’nu etkileyeceğini duyurdu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141