• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

PKK'lı bombacıyı DTP'li saklamış

PKKlı bombacıyı DTPli saklamış
Ömür boyu hapis cezası alan PKK'nın bombacısını DTP ve TAYAD'lılar saklamış. Bombacı şaşırtan itiraflarda bulundu.

Tunceli'de 2003'te 2 askeri şehit ettikten sonra 2007'de Hatay ve Adana'da bombalı eylemler yapmak üzereyken yakalanan terör örgütü PKK'nın bombacısı 36 yaşındaki Yıldırım Çelebi 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak' suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

PKK'ya 1999'da katılan ve örgütün dağ kadrosunda 'Doğan', 'Baz', 'Cemal' ve 'Ahmet' kod adlarını kullanan Yıldırım Çelebi, 5 yıl önce Tunceli'de 2 askerin şehit edilmesi olayına karıştı. Ortadan kaybolan Çelebi, Türkiye'deki metropol illerde bombalı eylem gerçekleştirmek üzere 2006'da 8 kilogram plastik patlayıcı, 1500 Euro ve bomba yapımında kullanılan çok sayıda malzeme ile 'Bülent Karataş' adına düzenlenmiş sahte kimlikle Suriye'den Hatay'a geçiş yaptı.

BOMBACIYI SAKLADILAR İDDİASI

Terörist Çelebi, eylemlerde kullanılmak üzere plastik patlayıcıların 4 kilogramını Hatay merkezindeki Bedirge Köprüsü'ne sakladı. Bu patlayıcı jandarma tarafından bulununca Çelebi, kalan 4 kilogram plastik patlayıcı ile eylem yapmak üzere Adana, Mersin ile Mersin'in Anamur İlçe güzergahında keşif yaptı. Adana'da eylem yapmaya karar veren Çelebi, iddiaya göre DTP ve Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) ile bağlantı kurdu. DTP'li 30 yaşındaki Sima Dorak ve TAYAD üyesi 40 yaşındaki Mehmet Sarıdağ, PKK'nın bombacısını saklamak için kent merkezindeki bir mahallede ev kiraladı. Çelebi, dikkat çekmemesi için çevredekilere DTP'li Dorak'ın uluslararası bir şirkette çalışan ağabeyi olarak tanıtıldı. PKK'nın bombacısı Çelebi, eylem yapmak için hazırlık yaparken Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından 5 Mart 2007'de Çetinkaya Mağazası önünde yakalandı. Çelebi ve ona yardımcı oldukları iddia edilen DTP'li Dorak ile TAYAD üyesi Sarıdağ tutuklandı. Çelebi ile Dorak'ın kaldıkları evde yapılan aramada, 4 kilogram plastik patlayıcı, 1 Rus yapımı parça tesirli el bombası, bomba yapımında kullanılan malzemeler, Suriye'den alınmış cep telefonu sim kartı, örgütsel şifreler ele geçti.

HALKTAN PARA TOPLAMIŞLAR

Özel Yetkili Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1.5 yılı aşkın süredir yargılanan sanıklar, karar duruşmasına çıktı. PKK'nın bombacısı olduğunu itiraf eden Çelebi, 1999'da örgüte katıldığını, Tunceli Kutu Deresi mevkiinde 2 ay askeri ve siyasi eğitim gördüğünü belirterek, savunmasında şunları söyledi:

"Kuzey Irak'a gitmek istedim, ancak Tunceli yöresinde halkla diyalog konusunda bana ihtiyaç duyulduğu için gönderilmedim. Ben çoğunlukla lojistik amaçlı çalışmalar yaptım. Halktan toplanan paralarla örgütün ihtiyacı olan yiyecek ve içecek gibi malzemeleri aldım. Paraları doğrudan kendim toplamadım. Ancak, para toplayan arkadaşlarla birlikte hareket ettiğimiz olmuştur. 2003'te Kuzey Irak'taki Hinere kampına gittim. 2006'ya kadar burada kaldım. Burada bomba eğitimi aldım. Türkiye Çalışma Grubu'na seçildim. 2006'in Ağustos ayında Hatay'ın Altınözü İlçesi kırsalında Asi Nehri'ni geçerek örgütün temin ettiği patlayıcılarla Türkiye'ye girdim."

BOMBALARI YOLLARA KOYACAKTIM

İnsanların olduğu yerlere değil, yollarda patlayıcılarla hasar vermeye yönelik eylemler yapmayı amaçladığını öne süen Çelebi, şöyle devam etti:

"Sakladığım patlayıcıların bir kısmını askerler bulunca Adana'ya geçtim. Daha önce gösteriler sırasında tanıştığım Mehmet Sarıdağ ve Sima Dorak'ın yardımıyla ev tuttum. Sima'ya dikkat çekilmemesi için zaman zaman yanıma gelmesini söyledim. Çünkü ev sahibine kendimizi kardeş olarak tanıştırmıştık. Patlayıcıları eve getirdikten sonra yakalandım. Tunceli'de 2 erin öldürülmesine ise katılmadım."

DTP'Lİ SANDIM

DTP'li Sima Dorak ise son savunmasında Çelebi ile kendisini Sarıdağ'ın tanıştırdığını söyledi. Çelebi'yi parti çalışmaları için Adana'ya geldiğini bildiğini ifade eden Dorak, "Parti çalışmalarına yönelik yardımda bulunmam gerektiğini düşündüğüm için Yıldırım Çelebi adına ev tuttum. Bir iki kez sohbet etmek için evine gittim. Evden ayrılacaktım. Çünkü, kendisiyle sohbet ettikçe durumundan kuşkulandım. Örgüt üyesi olabileceğini düşündüm" dedi.

TAYAD üyesi Sarıdağ ise, Çelebi'yi DTP çalışanı olarak tanıdığını söyledi. Sima Dorak aracılığıyla Çelebi'ye ev kiraladıklarını söyleyen Sarıdağ, "Ben Çelebi'nin örgüt üyesi olduğunu emniyete götürüldüğümde öğrendim. Bilseydim kesinlikle yardım etmezdim" diyerek kendini savundu.

Mahkeme heyeti, PKK'nın bombacısı Çelebi'ye 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak' suçundan ömür boyu, 'patlayıcı madde bulundurmak ve sahte kimlik kullanmak' suçlarından ise 10 yıl hapis cezası verdi.

DTP'li Dorak 'terör örgütüne yardım ve patlayıcı madde bulundurmak'tan 15 yıl 10 ay, Sarıdağ ise 'terör örgütüne yardım etmek' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141