• BIST 9898.66
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

PKK ile mücadelede bir ilk!

PKK ile mücadelede bir ilk!
Ankara, Bağdat ve Washington ilk kez PKK ile mücadelede somut adım atıyor. Bu amaçla sınırda komuta merkezi kurulacak.

Ankara, Bağdat ve Washington arasındaki üçlü mekanizma çerçevesinde terör örgütü PKK ile mücadele için bir merkez kurulacak. Bu arada Türkiye -Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısının ilki de İstanbul'da yapılacak.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, üçlü mekanizmada alınan kararları alanda takip etmek üzere bir 'komuta merkezi' kurulacağını açıkladı. Zebari, bu merkezin sınır güvenliği ve PKK'nın Irak topraklarından Türkiye'ye yaptığı saldırıların engellenmesine yönelik faaliyet göstereceğini belirtti.

Diplomatik kaynaklar, sınır güvenliğiyle ilgili konuların Irak'ın kuzeyine uzak olması sebebiyle Bağdat'tan takip edilmesinde zaman zaman zorluklar yaşandığını belirterek, Türkiye'nin Erbil'de bir merkez kurulmasına onay verdiğini belirtti. Özellikle istihbarat alanındaki bilgilerin değerlendirileceği merkezin yakında faaliyete geçeceği öğrenildi.

STRATEJİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ İLK TOPLANTISINI İSTANBUL'DA YAPACAK

Babacan - Zebari görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyareti sırasında imzalanan Türkiye - Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi belgesinin uygulanması üzerinde duruldu. Dışişleri Bakanı Babacan, konseyin ilk toplantısını 4-5 hafta sonra İstanbul'da yapacağını açıkladı. Dışişleri bakanlarının koordinasyonunda ilgili bakanların bir araya geleceği toplantıda iki ülke arasındaki tüm meseleler kapsamlı olarak masaya yatırılacak.

KÜRTÇE TV DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ

Irak'ın Kürt asıllı Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın kurulmasını, "geç de olsa demokrasi için atılmış bilgece bir adım. Bunun olacağını 3-5 sene önce kim söyleyebilirdi?" sözleriyle değerlendirdi. Kürtçe kanalın önemini herkesin kabul ettiğine dikkat çeken Zebari, Irak'ın bu adımı 1950'li yıllarda attığını söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL EN KISA ZAMANDA IRAK'A GİDECEK

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, gazetecilerin sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağlık sorunları nedeniyle ertelenen Irak ziyaretinin en kısa zamanda gerçekleşeceğini, tarih belirlenmesi için iki tarafın da çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

TİCARET HACMİNİN ARTIRILMASI İÇİN İKİ ANLAŞMA İMZALANMASINA KARAR VERİLDİ

Görüşmede, Türkiye ile Irak arasında 5 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin daha da artırılması için iki anlaşmanın imzalanması konusunda mutabakat sağlandı. Edinilen bilgiye göre, çifte verginin önlenmesi ve yatırımların karşılıklı korunması anlaşmaları için derhal çalışmaların başlatılmasına karar verildi. Enerji işbirliğinin de ele alındığı görüşmede, Irak'ın petrol ve doğalgaz kaynaklarını arz ederken alıcıları çeşitlendirmesinin önemli olduğu görüşü paylaşıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141