• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Otellere ‘İzolasyon Odası’ Ayırma Şartı

Otellere ‘İzolasyon Odası’ Ayırma Şartı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, corona virüs ile mücadele sürecinde, turistik tesislerin “Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu” alabilmeleri için, “izolasyon alanları ve odaları” oluşturma şartı, kriterlerin başında yer aldı.

Buna göre, konaklama tesisleri, olası koronavirüs teşhisi konulacak müşterilerini karantinaya almak amacıyla,  kapasitelerine göre belirli sayıdaki odalarını “İzolasyon Odası” olarak ayırmak zorunda. Peki, hangi otel kaç odasını ‘izole’ için ayıracak? Karantinadaki müşteriye nasıl hizmet verilecek? Bu soruların yanıtları Bakanlığın, en son 1 Temmuz 2020’de yenilenen  konuyla ilgili genelgesinin  aşağıdaki bölümünde bulunabilirsiniz?

Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Pandemi” kapsamına alınan Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrolü normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla, halen faal olan veya faaliyete geçecek olan konaklama tesislerinde alınacak önlemler Bakanlığımızın 12/5/2020 tarihli ve 2020/6 Sıra Sayılı Genelgesi ile bu Genelgede bazı değişiklikler yapan 2/6/2020 tarihli ve 2020/9 Sıra Sayılı Genelgede belirlenmiştir. Sürece bağlı olarak karşılaşılan bazı durumlara yönelik olarak uygulamaya yön vermek üzere 2020/6 Sıra Sayılı Genelgenin ‘GENEL TEMİZLİK VE BAKIM’ başlıklı bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölümler eklenmiştir.

50’den Fazla Odası Olan Oteller ‘İzolasyon Odası’ Ayırma Şartı

İkametgah adresi Türkiye sınırları dışında olan misafire, ülkemiz sınırlarına girdikten sonra veya konaklama süreci içerisinde COVID-19 teşhisi konulması ve Sağlık Kuruluşunca hastanede tedavisi gerekmediğinin belirlenmesi halinde, konaklama sözleşmesinde belirtilen süre ve koşullarda tesiste konaklaması sağlanır. COVID-19 teşhisi konulan misafir ile aynı aileden olan veya birlikte aynı odada kalan kişiler dahil, konaklama süresince misafir izolasyon odalarında kalacaklarına ve odalarının dışına çıkamayacaklarına ilişkin imza karşılığı yazılı bilgilendirme ve bildirim yapılır. Bu kapsamda; COVID-19 teşhisi konulmuş ve Sağlık Kuruluşunca hastanede tedavisi gerekmediği belirlenen misafirlerin veya bu misafirle aynı aileden olan veya aynı odada konaklayan ancak hastalık teşhisi bulunmayan misafirlerin konaklamasına yönelik

Hangi Otel Kaç İzolasyon Odası Ayırmak Zorunda?

  1. a) 50 misafir odasına kadar 1 adet,
  2. b) 51-100 misafir odası için 2 adet,
  3. c) 101-150 misafir odası için 3 adet,

ç) 151-200 misafir odası için 4 adet,

201-250 misafir odası için 5 adet,

  1. e) 251-300 misafir odası için 6 adet,
  2. f) 301-350 misafir odası için 7 adet,
  3. g) 351-400 misafir odası için 8 adet,

ğ) 401-499 misafir odası için 9 adet,

  1. h) 500 ve üzeri misafir odası için 10 adet,

olmak üzere, toplam oda kapasitesine uygun sayıda misafir izolasyon odaları düzenlenir.

Misafir izolasyon odalarının, diğer misafir odaları ile en az temasta olacak şekilde, aynı kat/aynı blokta düzenlenmiş olması, düzenlendikleri kat veya blokta normal misafir odalarının bulunmaması veya ikişer misafir odası boş bırakılacak şekilde bir uçta toplanarak koridorda fiziksel ayrımının (kapı/duvar vb) sağlanması gerekir.

Karantinadaki Misafire Nasıl Hizmet Verilecek?

Misafir izolasyon odalarında konaklayan misafirlerin, konaklama sözleşmelerinde belirtilen süre boyunca, odalarından çıkmaksızın, sözleşme koşullarına uygun olarak yiyecek içecek sevisi ve oda temizlik hizmeti almaları sağlanır. İzolasyona alınmış misafire servis/kat hizmeti verecek personeller belirlenir. İzolasyon servis personellerinin çalışma koşulları, ek hizmet bedelleri, koruyucu ekipmanları, misafire yaklaşım mesafesi ve koşulları, servis öncesi ve sonrası uygulayacakları kişisel temizlik ve hijyen kurallarının da yer aldığı ‘izolasyon personeli protokolü’ hazırlanır ve sözleşmeleri yapılır. Bu personellere ayrı hijyen ve sağlık eğitimi verilir. Misafir izolasyonu süresince izolasyon personellerinin mümkünse tesiste konaklaması sağlanır. Personelin sık sık sağlık durumları izlenir. Misafir izolasyon odalarına servis/kat hizmeti veren personelin maske, koruyucu sperlik ve her kullanımdan sonra değiştirilmek üzere tek kullanımlık eldiven kullanması, kıyafetlerini tamamen değiştirmesi veya koruyucu tek kullanımlık kıyafet giymesi ile servis öncesi ve sonrası kişisel hijyen uygulamaları ve her kullanımdan sonra tek kullanımlık kıyafet, eldiven ve maskenin diğer atıklardan ayrı olarak bertarafı sağlanır. Her bir aşamaya ilişkin izlenirlik kayıtları tutulur. Misafir izolasyon odalarının kullanımdayken havlu, çarşaf gibi tekstil ürünlerinin ve servis bulaşıklarının ayrı toplanması ve diğer misafir kirlileri ile temas ettirilmeksizin en az 60 derecede yıkanması sağlanır. Genel temizlik ve bakım ile personel ve diğer hususlar hakkında 2020/6 Sıra Sayılı Genelgenin ilgili hükümleri uygulanır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141