• BIST 9908.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Kemal Kocabaş: "Eğitimde reform ihtiyacı"

 Kemal Kocabaş: Eğitimde reform ihtiyacı
Datça'da düzenlenen panelde konuşan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Genel Başkanı Kemal Kocabaş, Türkiye'nin eğitim reformuna ihtiyacı olduğunun darbe girişimi ile bir kez daha ortaya çıktığını öne sürerek eğitim sisteminın tıkandığını iddia et


Datça'da Birleşik Haziran Hareketi tarafından düzenlenen, 'Laik-Demokratik-Bilimsel' eğitim panelinde Türk eğitim sisteminin sorunları ele alındı. Datça Amfi Tiyatro'da düzenlenen panele CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Genel Başkanı Kemal Kocabaş ve ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş konuşmacı olarak katıldı. Açılışta konuşan CHP'li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, 1940'larda laik-demokratik-bilimsel eğitimin nasıl oluştuğunu, Köy Enstitülerinden hatırladıklarını belirterek enstitülerin öğretmen yetiştirmenin ötesinde mesleki eğitim ile köy insanının kalkınmasında önemli rol oynadığını ifade etti. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Genel Başkanı Kemal Kocabaş ise, 2002'den bu yana ülkede piyasalaşan bir eğitim sisteminin hakim olduğunu öne sürerek "Zenginlerin çocuklarını paralı okullarda okutmaya yönelimin arttığı, eğitimin tümüyle dinselleştiği, eğitimin laik bilimsel değerlerinin tümüyle örselendiği, imam hatiplerin çok hızlı arttığı, yandaş bir sendikanın eğitime bütün ağırlığını koyduğu, eğitim kadrolarında liyakat dışı kadrolaşmanın yoğun yaşandığı, Cumhuriyetin tüm aydınlık kazanımlarının yok edildiği bir Türkiye'yi yaşıyoruz. Aydınlanma, insanın kendi aklını kullanmasıdır. Son bir ayda, aklını kullanmayan, aklını Pensilvanya'ya bağlamış robotlar gördük. Beyni çalışmayan kurmay subaylar gördük. Muskalarla, bir Dolarlarla aklını kullanma becerisini kaybeden insanlar gördük. Ülkemizin eğitim reformuna ihtiyacı olduğu, bu darbe girişimi ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Çünkü eğitim sistemi tıkandı, bütün özellikleriyle bitti, niteliklerini kaybetti" diye konuştu. 

egitimde-reform-ihtiyaci_9512_dhaphoto2.jpg

KADERCİ YAKLAŞIM ELEŞTİRİSİ


CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de laikliğin sanıldığı gibi sadece eğitimle değil, hayatın her alanıyla ilgili olduğunu savundu. Ermenek ve Soma'da yaşanan maden kazalarını hatırlatan Cihaner, "O günlerde, ‘Çok tedbir Allah'ın zoruna gider" diyenler oldu. Hele biri, ‘ölüm bu işin fıtratında var' dedi. Emek sömürüsünün en önemli ayağı olan iş güvenliğinin bile nasıl kötüyle kullanıldığı, laiklik karşıtı tutumun giderek bilimin dinselleştirilmesine, insanların tevekkülle, kaderci bir yaklaşımla dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir iş cinayetine mahkum edildiğini görebiliyoruz" diye konuştu. ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş ise konuşmasında, ülkemizin bugün içinden geçtiği sürecin, laiklik meselesi ile son derece bağlantılı olduğunu ileri sürdü. Taş, "15 Temmuz darbe girişiminden, Antep'te düğüne yapılan kanlı saldırıya kadar bütün bu gelişmeler laiklik meselesinden bağımsız değildir. Niçin Türkiye, 15 Temmuz akşamını yaşadı? Neden Türkiye, 21 inci yüzyılda iki İslamcı gücün iktidar ve av alanı haline dönüştürüldü? Bugün yaşananların, bölgemizi İslamlaştırma projesinden, genişletilmiş Ortadoğu projesinden bağımsız ele alınamayacağı bir gerçektir" dedi.

​(DHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141