• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İLGİNÇ BİR ÜLKE: MYANMAR NAM-I DİĞER BURMA

İLGİNÇ BİR ÜLKE: MYANMAR NAM-I DİĞER BURMA
Myanmar, eski adıyla Burma Krallığı, yüzden fazla etnik grubun dahil olduğu, Hindistan ile Tayland'ın arasında bir Güneydoğu Asya ülkesi. En fazla etnik grup Burmalılar tarafından oluşturulduğu için eskiden Burma Krallığı denirdi.
Myanmar, eski adıyla Burma Krallığı, yüzden fazla etnik grubun dahil olduğu, Hindistan ile Tayland'ın arasında bir Güneydoğu Asya ülkesi. En fazla etnik grup Burmalılar tarafından oluşturulduğu için eskiden Burma Krallığı denirdi. Türkiye 2010 başlarında Budistler tarafından Müslümanlara yapılan eziyetlerle tanıdı bu ülkeyi 
 
VİZE SINIRDA VERİLİYOR
 
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları turistik vizelerini sınır kapısında alabiliyorlar. Zaten bu ülkenin turistik vize dışındaki işlemlerimiz için başvurulabileceğimiz bir elçiliği Mısır'da ya da Tayland'da bulunmaktadır. Sri Lanka'yla beraber en fazla vize istenen pasaportların başında gelmektedir Myanmar pasaportu. THY'nin Bangkok'a direkt uçağı var, oradan da Air Asia ile Yangoon'a, başkentlerine geçebilirsiniz. Tabii ileriye gidip sonra geriye dönmek istemiyorum derseniz, Doha'dan ya da Dubai'den de uçuş var
Burada dikkat etmeniz gereken nokta Bangkok'tan gidecekseniz diğer uçuşunuzun aynı havalimanından olacağından emin olun; Bangkok'taki trafik İstanbul'a da, Roma'ya da, Paris'e de, Casablanca'ya da, Kahire'ye de, Lomé'ye de rahmet okutur, bizdeki Sabiha Gökçen - Atatürk benzeri bir mesafede olan iki havalimanı arasında gitmekten uçuşunuzu kaçırabilirsiniz.
16a7d6d0-79c7-49dd-a3db-63638d2f7bf3-001.jpg
 
GEORGE ORWELL'İN "1984"ROMANI MYANMAR'DA YAZILDI
 
George Orwel o meşhur kitabı 1984'ü bu ülkede yazmıştır. Tüm Budizime gönül vermiş olanların da hayalidir Shwedagon Pagoda'nın mermer taşlarını çıplak ayakla yürümek.
"Hayvan Çiftliği "Kitabının da yazarı George Orwell'in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır. 
c02471a0-e784-4536-8fb2-bfffb978f5ce-001.jpg
 
AMAN DOLARINIZ BURUŞUK OLMASIN!
 
Myanmar'da Kyat geçiyor. 1 Amerikan Doları yaklaşık olarak 1,100 Kyat.  Bozduracağınız dolarların çok iyi durumda olduğundan emin olun, herhangi bir yırtıklık, hatta buruşukluk halinde dahi almayabilirler. Bir de Myanmar'ın anlamsız kambiyo rejiminden dolayı, size bozdurduğunuz dolar karşılığında Kyatlar'ı binlik banklotlar halinde ödeyebilirler. Bir yaprak verip 100'lük deste halinde para taşımak çok pratik olmayabiliyor. Havalimanında sizi 10$'a şehir merkezine götürmek isteyeceklerdir. İnternet'te okuduklarınıza inanıp 5$ teklif etmeye çalışmayın, kabul etmezler. Kapıya çıktığınızda 10,000 Kyat isteyeceklerdir. Biraz daha yürürseniz resmi durağı göreceksiniz, burada en uzak mesafe 8,000 Kyat. Ama değmez bir kaç dolar için, kapıdan binin, taşımayın bavullarınızı.
 
ETEK GİYEN ERKEKLER(?)
 
Erkekler etek giyiyor. Bir tür çarşaf aslında, bunu bacaklarına sarıyorlar. Ciddi anlamda, lama gibi tükürüyorlar. Kapıyı (araba) açıp, yere tükürüyorlar siyah bir şey, sonra devam ediyorlar. Aşırı derecede tütün çiğnemenin yan etkileri.
21cc5b62-9c3f-4bc6-9443-76c6b38a0647.jpg
 
KIZARTILMIŞ HAMAM BÖCEĞİ
 
Göl kenarındaki Chatrium Hotel çok güzel bir otel. Ancak hayat daha çok merkezde, ilk bakışta öyle düşünülmese dahi liman civarında. Her ne kadar taksi ucuz, gece sokaklarda yürümek son derece güvenli olsa da, gene de merkez daha iyi şehri anlayabilmek için. Burada pazarda dolaşırken kızartılmış hamam böceklerini, örümcekleri, çiyanları görüp mideniz kalkabilir, bu Myanmarlılar'ı çok eğlendiriyor. Yolda yürürken uzaydan gelmişsiniz gibi size bakacaklar ama en ufak bir düşmanlık yok, meraktan baktıklarını anlayabiliyorsunuz.
 
36802b37-6ea1-444e-8c2a-fa7965693d95-001.jpg
AĞLAMA DUVARI:
SHWEDAGON PAGAN TAPINAĞI
 
Shwedagon Pagan buradaki en büyük tapınak. Doğu, Kuzey, Batı ve Güney olmak üzere 4 koldan bu şekilde sıralı olarak yüzlerce metre gidiyor, hepsi ortada en büyük kubbeyle buluşuyor. Altlarında dükkanlar var ve ayakkabı, terlik ya da çorapla yürümeniz yasak. Çıplak ayakla yürüyeceksiniz bütün bu alanı. En tepeye ulaştığınızda içeriye giriş yabancılar için ücretli. Herşey de olduğu gibi, Myanmar'da bu giriş de ucuz ve mutlaka girmeniz lazım; içeri girince farklı bir dünya ile karşılaşıyorsunuz. Ağlama Duvarı'ndaymış gibi ibadet edenler, transa geçenler, üç kuruşluk gelirini burada Buda'ya adamak için getirenler...Tam ortasındaki merkezin içinin tamamen altın olduğu söyleniyor
Myanmar'da Budizm gerçekten önemli. İbadet günlük hayatın her yerinde var
444c1fb7-74f6-4ab3-9df3-b3bdabea10ef-002.jpg
 
DANS EDEN FİLLER
 
Myanmar'da çok büyük bir hayvanat bahçesi var. Zürafa, Tibet Kaplanı görebileceğiniz hayvanlar arasında. Ancak bu ziyaretin sonunda biraz içiniz burkulabilir. Her tarafı yara bere içinde, dişleri dökülmüş filler, inanılmaz bir ahenk içinde dans ediyorlar, tek istedikleri sizin onları beslemeniz. İlginç bir meyve-ağaç kabuğu türü, katı muza benzeyen bir yiyeceği çok seviyorlar.
 
BANGKOK'DA İŞLENEN GÜNAHLARIN KEFARETİ(!)
 
Myanmar'a bir kere daha gider miyim, hayır gitmem. Ancak mutlaka herkesin bir kere gidip görmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar çok tapınağın olmasını yanı başındaki Bangkok'ta işlenen günahlarla alakalı olabilir (!)
69b139e0-e70e-4052-8a54-13c9a5bbb3eb-001.jpg
 
MYANMAR'IN ANIMSATTIKLARI 
 
--Askeri rejim 1994'de adı Türkçe'de Birmanya İngilizce'de Burma olan ülkenin adını "Myanmar" "İnsanların ülkesi" olarak değiştirmiştir.
---Aynı zamanda başkentin Türkçe'de "Rangun" olarak da yazılan Rangoon adını Yangon'a çevirmiştir.
---Myanmar;birçok İngiliz kedi ırkının yetistirilmesinde kaynaklık etmis , koyu renk vücutlu ve baş bölgesindeki tipik desenle ayırd edilen Birmanya kedilerinin ana vatanı.
----Dünyanın en büyük afyon üreticisi. uyusturucu tüccarlarının cirit attığı ülke.
----1. Dünya savaşında İngiltere'ye esir düşmüş Osmanlı (Türk) askerlerinin şehitliği olan ülke.
---Burma kedisi;1930'larda Burma'dan (Myanmar) Amerika'ya götürülen dişi bir kedinin Siyam erkek kedisiyle çiftleştirilmekle üretilmiştir.
---Bu Ülkede bazı kadınlar;boyunlarına ömür boyu taşımak zorunda kalacakları metal halkalar takıyor.
----Budist rahiplerin Müslüman kıyımı yaptığı Ülke.
---George Orwell, ilk romanı “Burma Günleri”de; bugün Myanmar adıyla tanınan ülkeyi; “Her sözcüğün, her düşüncenin sansürlendiği, boğucu bir dünyaydı” diyerek anlatır:
"Özgür düşünce tasavvur edilemeyecek bir şeydi. özgürce kendinizi ifade etmek dışında, her özgürlüğünüz vardı. fikir oluşturmaya kalkmadığınız sürece; sarhoş, serseri, korkak, dedikoducu olabilirdiniz. az çok önem taşıyan herhangi bir konuda taşıdığınız fikirler, sömürge yasalarıyla dikte edilmişti. (bunlar) gizli bir hastalık gibi sizi zehirliyordu. yaşam bir yalana dönüşüyordu…”
----Otele dönüştürülen Gemide kaldık.
--Pagodalar ülkede her yerde var. Zaten Yangoon'un kuzeyinden ülkenin içlerine balon turları düzenleniyor. Her motosiklet tutkununun istediği bir tur rotasıdır bu da.
----Kore'de çok meşhur olan bu restaurant zinciri sizi Myanmar sokaklarında gördüğünüz farklı yiyeceklerden kurtaracaktır. Pişirmeyi hemen yanı başınızda yapıyorlar, pilava ekleteceğiniz deniz mahsulleri muazzam bir tat verecektir.
---Myanmar'ın birası. Burada şişeler yaklaşık olarak 2 pint kadar (880 ml).
 
 
0a560637-d66f-467f-8095-de9739af894a-004.jpg
 
 Yazan&Gezen
        ÖZGÜR TÜRKEŞ

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141