• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ergenekon'un 1 numarası

Ergenekonun 1 numarası
Ergenekon'un tepe ismini deşifre eden Celalettin Çan'a göre o ismi savcı dahil bir çok kişi biliyor. Örgüt şu anda revizyonda.

Ergenekon terör örgütünün 1 numarasının yeride biliniyor ismi de! Bu iddianın sahibi 78'liler Vakfı'nın sözcülüğünü yapan Celalettin Çan. 2000'den beri askeri müdahalelere karşı demokrasi mücadelesi veren Çan'a göre, Ergenekon şu anda revizyona gidiyor. Yakalananlar ise örgütün posası yani işi yaramayan kısmı.

12 Eylül'de aldığı mahkûmiyetle hayatının 19 yıl 5 ayım hapiste geçiren Can, Ergenekon adlı darbeci yapılanma ve son operasyonlar hakkında Aksiyona konuştu.

İşte o röportajdan bazı bölümler;

1 numarayı herkes biliyor: (...)Bu tip oluşumların aşıl yönelim alanı Güneydoğu. Peki, oradan neden kimse yok ve oraya dönük ne yapıldı? Bilebildiğim kadarıyla hiç. Bunlar ordunun komuta kademesiyle işbirliği ve uzlaşma içinde alınıp yargıya sevk edilenler. Bir de 1 Numara efsanesidir gidiyor, sahi kim bu? Bilen biliyor aslında. Savcı da biliyor. Öyleyse neden alınmıyor. Peki, ya diğerleri kim? Hurşit Tolon ve Şener Eruygur bir yana, diğerleri nerede? Şimdi bu işin beynine girilmezse, o beyin yaşatılırsa, topladığın insanlardan hangi itirafı bekliyorsun? Yukarıdaki beyin, bunların alternatifini koyacak. Bunlar posa diye atıldı bir kenara, yenileri konuyor. Ben 1 Numaranın Fenerbahçe'deki ofisinde çalıştığını duyuyorum.

Özal onlara katil sürüsü diyordu: Operasyonu yapanlar darbelere kesin karşı çıkmaktan ziyade hesap yapıyor. Son şûrada kanaatimce Ergenekon'un daha fazla üzerine gidilmemesi kararı alındı. Gelinen noktada yoldan çıkmış, yozlaşmış, sapkın bir grup görüntüsü ortaya çıktı. Aslında bu yapılanmanın kökü tarihin içinde. 1960 ihtilali, Seferberlik Tetkik Kurulunu Özel Harp Dairesi'ne çevirdi. Kontrgerilla, 70'li yıllar boyunca darbeleri olgunlaştırdı. 1980 darbesinden sonra Özal'ın kontrgerilla ile bir toplantısı var. Burada Özal, Güneydoğu sorununun çözümü için getirilen önerileri duyunca, 'katiller sürüşüdür bu' diyor. Toplantıyı terk ediyor. Özal, bazı generalleri yanına alarak bir Güneydoğu projesi geliştirmeye çalışmıştı. Daha sonra Özal, Eşref Bitlis, Bingöl'de bir general, Tunceli'de bir general, bir albay öldürüldü. Hiçbiri araştırılmadı. 28 Şubat kadrosu olduğu gibi duruyor. Hrant Dink'in öldürülmesi ve Şemdinli olaylarına da dokunulmadı. Özel Kuvvetler diye bir yapılanma var. Ayışığı ve Sarıkız darbe girişimleri oradan çıktı. Onlara da dokunulmadı.

Herkese dokunulmadı: Hafife almıyorum. Belki başlangıç olarak ciddiye alıyorum. Günlükleri yazan nerede yani? Günlüklerin ona ait olduğu kriminal olarak da ispatlandı. Nerede bu adam? Son 30 yılın cinayetlerinin, katliamlarının, yargısız infazlarının asıl müsebbiplerine dokunulmadı. Ahtapotun kollarından bir kısmına dokunuldu. Bunlar da daha çok devletle ilişkisi olmayan tipler. Emekliye ayrılmış. Rahat durmuyor, kışkırtıcı bir ortam oluşturmaya çalışıyor. Devam eden bu rejim, 12 Eylül ile son şekli verilmiş bir yapıdır. Ama bu düzenin de kendi içinde bir yasallığı vardır. Ama bu yasallığa dokunanların da yargılanmasına karar verildi.

Sarıkız ve Ayışığı darbelerini yapmak isteyenler, ABD izin vermediği için başarılı olamadı. Biz ABD izin vermediği için darbe yapamayanları yargılıyoruz. Ama bir de ABD'nin izin verdiği darbeler var. Komuta kademesinin bizatihi izin verdiği darbeler var. Bunları niye yargılamıyoruz? Bütün bu söylediklerim hafife alma anlamına mı gelir? Asla. Bunlar darbe ortamı oluşturmaya çalışmıştır. Ergenekoncular suç işlemiştir. Ben nasıl suç işlediğimde cezalandırılacaksam, parlamentoya darbe yapmaya kalkışanlar da cezalandırılmalıdır. Ergenekon davası en azından bir başlangıç olur. Ama maalesef başlangıç olarak kalıyor. Bir de sulandırma çabası var. Sisi imiş, Kalkancı imiş...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141