• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Dev çınarın dalları kırıldı, 2 kişi yaralandı

Dev çınarın dalları kırıldı, 2 kişi yaralandı
Marmaris’in turistik mahallesi Bayır’daki yaklaşık 2 bin yıllık olduğu bilinen, çapı 8, yüksekliği ise 35 metre olan dev çınar ağacının, 706 metrekarelik alanın üzerini kaplayan dallarından ikisi, kırılarak devrildi.

Dev çınarın dalları kırıldı, 2 kişi yaralandı

 

Marmaris’in turistik mahallesi Bayır’daki yaklaşık 2 bin yıllık olduğu bilinen, çapı 8, yüksekliği ise 35 metre olan dev çınar ağacının, 706 metrekarelik alanın üzerini kaplayan dallarından ikisi, kırılarak devrildi. Her biri ağaç büyüklüğündeki,  toplam 3 ton ağırlığındaki dallar yere düşerken büyük panik yaşandı. Onlarca insan kaçışırken, dalların altında kalan, iki kadın tatilci Gözde Seçkin ve Gülbeyaz Öz yaralandı. İstanbul plakalı 2 otomobil de büyük hasar gördü. Gülbeyaz Öz tedavisi tamamlandıktan sonra taburcu edilirken, 1,5 aylık hamile olduğu öğrenilen ve beli ile ayağında kırıklar bulunan Gözde Seçkin’in tedavisinin ilçe merkezindeki özel bir hastanede sürdürüldüğü bildirildi.

Mahallenin sembolü ve önemli bir gelir kaynağı olan, etrafında dönülmesinin uğur getirdiğine inanılan, bu sebeple normalde gündüz saatlerinde altında onlarca insanın dolaştığı ağaçtaki kırılmanın, büyük bir faciaya yol açmaması ‘şans’  olarak nitelendirildi. Ağaç kurtlarının dadandığı dallarlının çürüyerek

kırıldıkları tahmin edildiği belirtildi.

Olay yerinde giderek incelemelerde bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, anıt ağacın çevresinin turist akınına uğradığının altını çizerek, “Can kaybı yaşanmaması büyük bir şans ve teselli kaynağı”  dedi.  

Ağacın tehlikeli arz ettiğiyle ilgili sonuncusu Şubat 2015’te olmak üzere iki kez Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne resmi yazıyla başvurduklarını ifade eden Kaplan, "Anıtsal ağacın içini kurtların yemesi, şiddetli yağışlar ve fırtınalar sonrasında can güvenliğini tehdit eder duruma geldiğini bildirdik. Ancak anıt ağaç olduğu için dokunmamıza, dolayısıyla bakımını yapmamıza  izin vermediler" dedi.

cinar.jpg

Olayın ucuz atlatıldığını ifade eden Kaplan, çoğu zaman turlarla gelen turistlerin dev çınar ağacının altında oturduklarını hatırlattı. Kırılan dalın yaklaşık 2,5 ton ağırlığında olduğunu tespit ettiklerine işaret eden Kaplan, "Kurtların içini yiyerek çürüttüğü benzer ağırlıklardaki daha bir çok dal her an gövdeden koparak düşebilir. Bir an önce önlem alınması gerekiyor" diye konuştu.

Bu arada mahalleliler, olay sonrası ağacı korumakla yükümlü ve yetkili ilgili kurumlar

Çevre İl Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma  İşlerinden Şube Müdürlüğü’nün temsilcilerinin Bayır’a gelmediklerini hatta arayıp sormadıklarını belirterek şikayetçi oldu.

Gazetecilerin bilgi almak amacıyla aradığı söz konusu kurumların yetkililerinin ise olay hakkında ya hiç yada kısmen bilgi sahibi oldukları dikkat çekti. Yetkililer, konu hakkında rapor hazırlayıp, gerekeni yapacaklarını söylemekle yetindi.

Ağacın bakıma alınması için yaklaşık 1 yıl önce Anıtlar Kurulu ve Çevre İl Müdürlüğü’ne başvurduklarını da kaydeden Kaplan, “Dev çınar hala tehlike arz ediyor, biran önce bakımı yapılmalı, ilgili kurumları göreve davet ediyoruz” diye konuştu. Muğla Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri ise konu hakkında dosya hazırlamaya başladıklarını, kısa süre içerisinde gerekenin yapılacağını belirtti.

UĞURUNA İNANILIYOR

Derdine derman arayanlar, Marmaris Ticaret Odası tarafından 1995 yılında 1880 yaşında tabiat anıtı olarak tescil ettirilen dev çınarın etrafında 3 defa dönerek dileklerinin kabul olmasını  diliyor. Kimisi, ağacın altındaki taşlardan alıp götürüyor ve dilek kutusuna para atıyor.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141