• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

DENİZLERİMİZ MİRAS DEĞİL EMANETTİR

DENİZLERİMİZ MİRAS DEĞİL EMANETTİR
Marmaris Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nejmettin Kaya, amatör balıkçılıkla ilgili açıklamalarda bulundu..

Sadece spor veya dinlence için yapılan, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliği “Amatör Balıkçılık” olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde her geçen yıl popülaritesi artan bu balıkçılık biçimi özünde korumacı ve sürdürülebilir avcılığı temel alan bir faaliyettir. İlçemizde yemli takımlar, sahte yemler ile yapılan sırtı takımları (su üstü, dip), jigging ve dalarak zıpkın yöntemi ile avcılık faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır. Ayrıca amatör balıkçılık turizmi adı altında bazı gezi tekneleri tarafından günlük turlar da düzenlenmektedir.

Ülkemizde amatör balıkçılık ile ilgili yasal düzenlemeler 4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu Tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, beş yıl geçerli olmak üzere il ve ilçe müdürlüklerince Amatör balıkçı belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.

Bu spor ve avcılık faaliyetinin sürdürülebilir bir şekilde yapılabilmesi için 4/1 getirilen yasak ve kısıtlamalara uymak son derece önemlidir. Bu yasak ve sınırlamalardan en önemlilerini sıralamak gerekirse;

- Her bir kişi günlük olarak en fazla 5 kg su ürünü avlayabilir.

- Amatör balıkçılıkla avlanmış olan su ürünlerinin satışı yasaktır.

- Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, avcılık sahasında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.

- Her türlü ağ, parekete, sepet, tuzak ve patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler ile karpit ve sönmemiş kireç ile su ürünleri avcılığı yapılması, bu maddelerin avlanma sahalarında bulundurulması yasaktır.

- Zıpkın (su altı tüfeği) ile yapılacak avcılıkta ışık kaynağı şnorkel hariç yapay hava kaynağı, tüp, nargile, her türlü soluma cihazı ve yedek hava kaynağı kullanılamaz. Gün batımından gün doğumuna kadar olan sürede zıpkın ile avcılık yapılamaz.

- Beyaz lahoz ve orfozun tüm yıl boyunca, ahtapotun ise 15 Nisan-31 Ekim tarihleri arasında avcılığı yasaktır.

Bu yasaklara uymayanlara 339 – 2.325 TL idari para cezası kesilmekte ve kabahatin işleniş şekline göre av araç ve gereçlerine el koyulabilmektedir.

Bir Kızılderili atasözünden uyarlarsak; deniz bize atalarımızdan kalan bir miras değil, torunlarımıza bırakacağımız bir emanettir.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141