• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 8 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

CHP’li Erbay: Boğazı sıkılan bağımsızlığımız, Cumhuriyetimiz ve geleceğimizdir

CHP’li Erbay: Boğazı sıkılan bağımsızlığımız, Cumhuriyetimiz ve geleceğimizdir
CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, “Bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinin temellerinin atıldığı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlattığı 19 Mayıs 1919’un 100. yılını kutluyor,

Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasının yıldönümü kapsamında Marmaris’te düzenlenen 19 Mayıs Yürüyüşü’nde İzmir Marşı’nı okuyan öğrencilerin engellenerek susturulmaya çalışılmasına ve bir öğrencinin İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü tarafından boğazının sıkıldığı iddiasına sert tepki gösteren Erbay, “eğer bu iddia doğruysa boğazı sıkılan sadece bir öğrencimiz değildir. Bu ülkenin bağımsızlık mücadelesinin, Cumhuriyetimizin ve geleceğimizin boğazı sıkılmıştır.” dedi.

CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, “Bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinin temellerinin atıldığı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlattığı 19 Mayıs 1919’un 100. yılını kutluyor, Başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Milletimize, mutlu, huzurlu, birlik ve beraberlik içinde toplumsal barışın ve refahın hakim olduğu nice bayramlar diliyorum. Cumhuriyetimize, bağımsızlığımıza ve Atatürk ilkelerine sonuna kadar sahip çıkmaya ve bu uğurda ne pahasına olursa olsun mücadele etmeye devam edeceğiz.” diyerek 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladı.

19 Mayıs Atatürk’ün Samsuna çıkması ve Milli Mücadeleyi başlatmasının 100. Yılında Marmaris’te düzenlenen 19 Mayıs Yürüyüşü’nde, programda olduğu halde çalınmayan ‘İzmir Marşı’nı, ve ‘Gençlik Marşı’nı okumak isteyen öğrencilerin bazı öğretmenler ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü tarafından engellenmek istenmesi ve bir öğrencinin boğazının sıkıldığı iddiası ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Muğla Milletvekili Erbay, “Yaşanan bu olay hafife alınacak, geçiştirilecek, üzeri örtülecek bir mesele değildir. O etkinlikte liseli bir öğrenci kardeşimizin boğazının bir eğitimci tarafından sıkıldığı iddiası çok vahimdir. Bu iddia doğruysa sadece gencecik pırıl pırıl bir öğrenci kardeşimizin değil, bağımsızlık mücadelemizin, Cumhuriyetimizin ve geleceğimizin boğazı sıkılmak istenmiştir. Bu ülkenin kurtarıcı ve kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adının geçtiği bir marşın okumasını engellemek ve tertip komitesi tarafından ses araçlarından çalınmaması asla kabul edilemez.” dedi.

“Bu topraklarda bağımsızlık ruhu, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmış ve oradan da bu ülkenin her karış toprağını kanlarıyla sulayan aziz şehitlerimizle birlikte İzmir’e oradan da bu ülkenin tapusunun alındığı Lozan’a ulaşmıştır.” diyen CHP’li Erbay şunları söyledi: “Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kalelerinin zapt edildiği, bütün tersanelerine girildiği, bütün ordularının dağıtıldığı ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edildiği bir durumda, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanların gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulundukları bir dönemde, içinde bulunduğu vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeden yola çıkan bir komutanın, çocukları olarak O’nun açtığı yolda, gösterdiği hedefte durmadan yürüyen Atatürk gençliğini, boğazını sıkarak, itip kakarak susturamazsınız. ‘Keşke Yunan kazansaydı’ diyen bir meczubun izinde giden ve Atasını anmak isteyen çocuklarımızın boğazını sıkmaya yeltenen bu karanlık eller asla başarılı

olamayacaktır. Bu ülkenin aydınlık gençleri karanlığı yırtıp atacak ve bu ülkenin her bir köşesine ellerinde çiçeklerle baharı getirecektir.”

Yürüyüş Tertip Komitesi’nin hazırladığı programda altı marşın çalınmasına karar verildiğini, bu marşlar arasında İzmir Marşı ile Onuncu Yıl Marşı’nın da bulunduğunu ancak etkinlik günü marşların çalınacağı harici belleğe bu marşların yüklenmediğini söyleyen Erbay, “Bu marşlar neden yüklenmemiştir, kim bu marşları yüklememiştir? Bu soruların cevabı acilen verilmelidir. Bu konunun tüm yönleriyle araştırılması için TBMM’ye bir soru önergesi verdik. Bu olayın yakından takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

Bu konuyla ilgili TBMM’ye bir soru önergesi veren Erbay, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti;

1) Bu yürüyüşte öğrencilerin ‘İzmir Marşı’ ve ‘Gençlik Marşı’nın çalınmasını istediği halde bu marşların çalınmamasının sebebi nedir?

2) Organizasyon Komitesi toplantısında 6 marşın belirlendiği ve ‘İzmir Marşı’ ile Onuncu Yıl Marşı’nın da bu marşlar arasında yer aldığı doğru mudur?

3) 19 Mayıs yürüyüşü yapan öğrencilerin yürüyüş esnasında ‘İzmir Marşı’nı söylemelerinin engellendiği doğru mudur?

4) Marmaris İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü’nün ‘İzmir Marşı’nı söyleyen öğrencilerin üzerine yürüdüğü ve marş söyleyen öğrencilerden birinin boğazını sıktığı doğru mudur?

5) Bu olay doğru ise İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

6) Ülkemizin tarihi için böyle önemli bir günde günün anlam ve önemi ile ilgili marşlar çalınmamasının amacı nedir?

7) Bahsi geçen marşların çalınmaması talimatı Bakanlığınız tarafından mı verilmiştir?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141