• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

ÇATAK PROJESİ 56 İLDE UYGULANIYOR

ÇATAK PROJESİ 56 İLDE UYGULANIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sordu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yanıt verdi.

​Gürer, “2018 ve 2019 yıllarında tarım arazilerinde erozyonu önlemek için gerekli tesfiye, taş toplama, el kapanları ve tekniğine uygun teraslama yaparak tarımın alt yapı gereksinimlerini karşılamak için çalışmaların yapıldığı alan miktarı ne kadardır? Yukarıda bahsedilen çalışmalar hangi illerde sürdürülmektedir? Arazi ıslahı yapılan il ve alan miktarı ne kadardır? Özellikle çorak arazilerin ıslahı, batak arazilerdeki fazla suyun drenajı, tuzlanmış arazilerin tuzlardan kurtulması için çalışmalarda oluşturulan faydalı alan miktarı ne kadardır? Yörede yetiştirilen bitkiler için uygun gübreleme programlarının belirlenmesine yönelik araştırma yapılan iller var mıdır?” şeklindeki sorularını Bakan Pakdemirli’ye yöneltti. 

​Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Bakanlığımızca yürütülen, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programı desteklemeleri içesinde II. Kategoride yer alan Toprak ve Su Yapısının Korunması ile Erozyonun Engellenmesi (setleme, teraslama, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, açık drenaj uygulaması, jips uygulaması, kükürt veya kiraç uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi ile gübreleme, yeşil gübreleme, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç çok yıllık baklagiller ile alanı kaplama) uygulamalarının yapıldığı alan miktarı 2018 yılında 689.334,765 dekardır.

ÇATAK Programı II. Kategori kapsamında yukarıda bahsi geçen çalışmalar; Kırşehir, Kayseri, Konya, Isparta, Karaman, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Çanakkale, Adana, Aksaray, Bilecik, Burdur, Denizli, Mersin, Samsun, Sivas, Amasya, Ankara, Aydın, Çorum, Edirne, Manisa, Tokat, Adıyaman, İzmir, Eskişehir, Zonguldak, Hatay, Afyonkarahisar, Bingöl, Bursa, Çankırı, Elazığ, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kütahya, Malatya, Sakarya, Uşak, Yozgat, Balıkesir, Giresun, Muğla, Osmaniye, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Kırklareli, Ordu ve Yalova illerinde sürdürülmektedir.

Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ kapsamında desteklemeye tabi ürünler baz alınarak 81 ili kapsayan gübreleme rehberi hazırlanmıştır.” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer proje önemli bir proje olduğunu, uygulamada takip ve sürdürülebilirliğinin önemli olduğunu, sorulara kapsamlı yanıtlar verilmediğini belirtti. Projelerin sürekliliği uygulanabilirliği ve kontrolü sorunların en aza inmesinin de yoludur” dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141