• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

BAŞKAN S. MUTLU AYHAN TURİZM SEKTÖRÜNE DESTEK ÇAĞRISI YAPTI

BAŞKAN S. MUTLU AYHAN TURİZM SEKTÖRÜNE DESTEK ÇAĞRISI YAPTI
Muğla Odaları ve Borsa Ortak Toplantısı'nda konuşma yapan Marmaris Ticaret Odası Başkanı S. Mutlu Ayhan, turizme yönelik yapılması gereken iyileştirme çalışmalarından bahsederek; "Alınabilecek çeşitli önlemlerle hedeflenen turizm rakamlarına ulaşabiliriz.
Muğla Odaları ve Borsa Ortak Toplantısı'nda konuşma yapan Marmaris Ticaret Odası Başkanı S. Mutlu Ayhan, turizme yönelik yapılması gereken iyileştirme çalışmalarından bahsederek; "Alınabilecek çeşitli önlemlerle hedeflenen turizm rakamlarına ulaşabiliriz. Ancak bu konuda devlet desteğinin önemi büyük" dedi.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde geçtiğimiz hafta yapılan 29. Muğla Odaları ve Borsa Ortak Toplantısı'nda bölge turizmi ve geleceği konuşuldu. Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve  Süleyman Girgin, İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergün, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çöylüoğlu, Marmaris Ticaret Odası, Bodrum Ticaret Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası ve Deniz Ticaret Odası’nın (Bodrum, Fethiye) katıldığı toplantıda; Muğla Milletvekilleri ve Oda Yönetim Kurulu Başkanları ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muğla Odaları ve Borsası Akademik Danışmanı Serkan Dirlik birer konuşma yaptı. Toplantıda; Muğla’nın 2019 yılı turizm rakamlarına bakıldığında turist sayısında artış olmasına rağmen kişi başı harcamada beklentilerin altında kaldığı ve bu konuda alınabilecek önlemlerin başında devlet desteğinin geldiğinin altı çizildi.
foto1.jpg
Başkan S. Mutlu Ayhan; “Yüzde 90 gelir kaynağı turizm olan Marmaris, yüksek sezon diye tabir ettiğimiz, turizmi en yoğun olarak yaşamamız gereken şu dönemde maalesef zor günler geçirmektedir. Artan maliyetlere karşı ciddi oranda düşen alım gücüne ek olarak iç pazar diye tabir ettiğimiz yerli turist sayısındaki düşüş, 2019 sonu itibariyle rekor kırılacağını öngördüğümüz yabancı turist sayısındaki artışı maalesef gölgede bırakacaktır. Geçtiğimiz yıla kıyasla enerji, işçilik, kira ve alkollü içecek gibi başlıca işletme giderlerinde 2019’da önemli oranlarda artışlar yaşanmıştır. Ayrıca döviz kurlarında düşüş yaşanması da yabancı turistin satın alma gücünü azaltmıştır. Dövize endeksli mal maliyetlerinde kurlardaki yüzde 20 düşüşe rağmen hammadde fiyatlarında herhangi bir indirim olmamıştır. Turizmci artık ağır maliyet yükünün altında iyice ezilmektedir. Yabancı pazarlardaki rakipleri karşısında baş edemez hale gelmiştir. Yaklaşık 10 gün önce Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na turizm işletme belgeli tesisler ve firmaların net satışlarından aktarılacak olan paylar sıkıntıyı çok daha büyük hale getirecektir” şeklinde konuştu.
Başkan Ayhan; “Başta gıda, ulaştırma, enerji, tekstil, inşaat olmak üzere 54 alt sektörü doğrudan etkileyen turizm, ülkemizin ihracat girdisinin yüzde 22’sini, istihdamın yüzde 5’ini, dış ticaret açığının yüzde 45’ini karşılamaktadır. Dünya turizm pazarına her yıl yeni destinasyonlar eklenirken firmalarımızın önce ayakta kalabilmesi, daha sonra rekabet gücümüzün artması ve sunduğumuz hizmet kalitesini yükseltmenin yegane yolu devletimizin turizmciye destek paketi oluşturmasından geçmektedir. Bu destek paketi kapsamında; turizm sektöründe konaklama işletmeleri, cafe, bar ve restoranlarda, alkollü içecekler dahil, tüm yiyecek ve içecek hizmetlerinden alınan KDV oranının aynı oranda yüzde 8 olarak uygulanması elzemdir. Bildiğiniz üzere ülkemizde sahte içki terörü son 3 hafta içinde 22 can aldı. Bu terörün turizm bölgelerine sıçramaması için emniyet güçleri var gücüyle çalışıyor ancak KDV oranında yapılacak düzenleme daha caydırıcı ve kalıcı olacaktır” dedi.
MTO Başkanı Ayhan, destek paketinde muhakkak olması gereken bir diğer maddenin ise; sezonluk çalışma koşullarının istihdam üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiyi sonlandırmak ve kalifiye çalışan istihdam ederek sürekliliği sağlamak amacıyla turistik tesislerde Kasım-Mart döneminde SGK prim muafiyeti veya en azından indirim sağlanması olduğunu söyledi. Buna ilaveten; “Eskiyen konaklama tesislerini yenileme yatırımlarının özendirilmesi hususunda kamu garantisiyle uzun vadeli - düşük faizli kredi teşviği verilmesi akla ilk gelen çözümlerdir” diye ekledi.
BAŞKAN AYHAN TANITIM AJANSINA ALTERNATİF GELİR SUNDU
Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Turizm Tanıtım ve Geliştirme ajansı konusunda görüşlerini belirten Ayhan şunları söyledi; “Öncelikle Ajans ülkemiz ve sektör için hayırlı olsun, böyle bir kuruma turizm sektörünün uzun zamandır ihtiyacı vardı. En çok ihtiyacımız olan nitelikli ve harcama potansiyeli yüksek turistin ülkemize olan ilgisini artırmaya yönelik çalışmalar yapacağından kuşkum yok. Fakat biraz önce de bahsettiğim üzere işletmelerden alınacak katkı payları üzerimizdeki yükü daha da artıracak. Buna alternatif olarak son yıllarda tüm dünyada uygulanmaya başlayan şehir vergisi, konaklama vergisi, resort vergisi gibi tabirlerle adlandırılan sisteme geçmek hem ajansa fon yaratacak hem de turizmciyi sıkıntıya sokmayacaktır. Bu sistem o bölgede konaklayacak turistin otel resepsiyonuna devlete verilmek üzere ödediği cüzi bir paradır. İspanya’da ‘’ecotasa’’ adı verilen geceleme vergisi, her bir geceleme için 2,5 ila 4 Euro arasında değişmekte. Fransa’da yaklaşık 100 yıldır mevcut olan bu vergi geceleme başına 50 cent ile 3 Euro arasında. Yine aynı sistemi uygulayan ülkelerden Hollanda’da 1 ila 3,5 Euro, İsviçre’de 1 ila 2,5 Frank arasında kişi başı geceleme vergisi alınıyor. Almanya, Polonya, Dubai bu sistemin uygulandığı ülkelerden. Çocuklar ise bu vergiden muaf tutuluyor” dedi.
Ayrıca; “Ülkemizde 2019 sonu itibariyle 50 milyon yabancı misafir ağırlamış olacağız. TÜİK verilerine göre her bir ziyaretçi ortalama 10 geceleme yapıyor. Geceleme başına 1 TL vergi alıyor olsak 500 milyon TL gibi bir rakam yaratmış olacağız. Zaten Sayın Turizm Bakanımızın açıklamış olduğu ajansın 2020 bütçesi bakanlığın tanıtım bütçesi de dahil 130 milyon dolar gibi bir rakam. Sisteme yerli turist gecelemesini de dahil edersek turizmciye yük bindirmeden Turizm Tanıtım Ajansı bütçesini hedefin üzerinde gerçekleştirme şansımız olacak” diye sözlerine ekledi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141