• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Aydın Doğan bu haberi görmesin

Aydın Doğan bu haberi görmesin
SPK'nın Aydın Doğan hakkındaki suç duyurusu kararı, akıllara efsane medya patronu Black'i getirdi.

Şirket gelirlerini kendi kasasına aktardığı için hapse atılan medya patronu Black, şimdi hücresinde anılarını yazıyor.

Aydın Doğan hakkındaki suç duyusuru kavgalı olduğu Akşam gazetesinin gündeminde. "Doğan'a 10.5 yıl hapis istenebilir" başlığını atan gazete, ABD'deki benzer bir davayı sayfalarına taşıdı..

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), önceki gün Aydın Doğan'ı Hürriyet Gazetecilik ve Milliyet Gazetecilik (Yeni unvanı Doğan Gazetecilik) adlı halka açık şirketlerine bağlı gazeteleri için yapılan ithal kâğıt alımlarında yolsuzluk yapmakla suçlamıştı. Akşam gazetesinde yer alan haber şöyle:

Kanadalı medya devi Conrad Black'in başına neler gelmişti?

ABD'nin SPK'sı Securities and Exchange Commission (SEC) Hollinger hakkında soruşturma açtı. 2003 yılında SEC, Conrad Black'in vergi cenneti olarak bilinen Barbados Adaları'nda kurduğu Argent News ve Sugra Bermuda adlı şirketleri Hollinger International'ın birçok alım satım operasyonunda aracı olduğunu belirledi. Yani, Hollinger kâğıt alımı yaptığı zaman veya küçük bir yerel gazeteyi sattığı zaman bu “tabela” şirketler milyonlarca dolar komisyon alıyor ve para doğrudan Black'in cebine giriyordu. Böylece hisseleri halka açık olan Hollinger ve dolayısıyla küçük yatırımcı zarara uğratılıyordu.

6.5 yıl hapis cezası aldı

SEC, Black'in usulsüzlük yaptığını ve yaklaşık 80 milyon doları bu yolla kendi kasasına aktardığını tespit etti. Lüks tutkusuyla sık sık medya gündemine oturan Black, Eylül 2003'te kurucusu olduğu Hollinger'in Yönetim Kurulu tarafından istifaya zorlandı. Şirket ayrıca, kendi patronuna karşı 200 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Black, Temmuz 2007'de yatırımcıları zarara uğratmaktan suçlu bulundu. Aralık 2007'de ise vergi yolsuzluğu, şirket kayıtlarında tahribat ve şirket gelirlerini kişisel hesaplarına aktarmaktan hüküm giydi.

6.5 yıl hapis cezası alan Black, Florida Eyalet Hapishanesi'ndeki hücresinde kitap yazıyor. Hakkındaki tazminat davaları ise sürüyor.

'10.5 yıl hapis istenebilir'

İddialara göe göre SPK, Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Hanzade Doğan Boyner ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında TCK'nın, “güveni kötüye kullanma” suçunu kapsayan 155'inci maddesinin ikinci fıkrasına göre suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Bu maddeye göre, Aydın Doğan'ın 1 ila 7 yıl hapis cezası istemiyle yargılanabileceği belirtiliyor. Sermaye Piyasaları Kanunu'nun 48. maddesi ile de güveni kötüye kullanma suçundan yargılanan kişilere verilecek cezanın yüzde 50 oranında artırılması öngörülüyor. Bu durumda, olası cezanın üst sınırı 10.5 yıla çıkıyor. Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddelerine göre ise hapis cezası alınması durumunda kişi veya kişilerin şirket yönetim kurullarındaki görevlerine son verilmesi ve imza yetkilerinin alınması öngörülüyor

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141