• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Akademili taksiciler yolda

Akademili taksiciler yolda
İzmir'de taksi şoförlerine yönelik yabancı dilden kentin tarihi özelliklerine kadar birçok dersin yer aldığı akademi programı başlatacak. - Oda Başkanı Anık: "Akademiye herkesi almayacağız, uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını da soracağız, kılık

EFSUN YILMAZ - İzmir Şoförler ve Taksiciler Esnaf Odası, taksi şoförlerine yönelik yabancı dilden kentin tarihi özelliklerine kadar birçok dersin yer aldığı akademi programı başlatacak.

Oda Başkanı Celil Anık, AA muhabirine yapıtığı açıklamada, son dönemde taksi şoförlerinin adli sicil kaydına ilişkin çalışmaların başlatıldığını hatırlattı. İzmir'de şoförlere uygun eğitim programları başlatacaklarını belirten Anık, oda üyesi taksi sahiplerinin de sertifikalı şoförlere araçlarını teslim edeceğini söyledi.

Anık, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğündeki sertifikalandırma projesi çerçevesinde taksi şoförlerinden yüz kızartıcı suç işlemediğine dair belge, psikoteknik performans değerlendirmesi ve uyuşturcu kullanmadığına dair rapor isteyeceklerini ifade ederek, "Amacımız meslek standardını yükseltmek. Bundan sonra her önüne gelen taksi şoförü olamayacak" diye konuştu.

- Akademi gelecek yıl başlayacak

Celil Anık, sertifikalandırma projesi dışında taksi şoförlerine daha kapsamlı eğitim vermeyi hedeflediklerini, bu amaçla İŞKUR ve İzmir'deki bir üniversite ile işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Yurt dışında sektöre ilişkin araştırma yaptığını ifade eden Anık, gelişmiş ülkelerde taksi şoförlerinin eğitimden geçtiğini vurguladı.

Türkiye'ye örnek olacak "taksicilikte akademi" projesini ilk olarak İzmir'de hayata geçireceklerini anlatan Celil Anık, şöyle konuştu:

"Şoför arkadaşlarımıza 2-3 aylık eğitim programı vermeyi amaçlıyoruz. Halkla ilişkiler kurallarından trafik durumuna, şehrin genel konumundan tarihi özelliklerine, yabancı dilden giyim kurallarına kadar birçok şeyi eğitim sırasında öğrenecekler. Akademiden mezun ettiğimiz şoförleri biz de taksi sahiplerine tavsiye edeceğiz. Taksi şoförlerinin yüzde 80-90'ı sigortalı çalışıyor. Taksi sahibi sigortalı çalıştırdığı şoförün düzgün olması ister."

- "Vali konağını müşteriye sormayacak"

Akademiden mezun bir taksi şoförünün müşteriye "vali konağı, emniyet müdürlüğü" gibi önemli merkezlerin nerede olduğunu soramayacağına işaret eden Anık, akademili bir şoförün kentin tarihi mekanları hakkında da yeterli bilgiye sahip olacağını ve az da olsa İngilizce konuşabileceğini bildirdi.

Kaliteli taksi şoförü yetiştirmek için çalıştıklarına belirten Anık, şunları kaydetti:

"Ülkemizin eğitim durumu göz önüne alındığında 'taksi şoförleri lise ya da üniversite mezunu olsun' demek hayalcilik olur. Ancak şoförün mesleğini sevmesi çok önemli, biz hem meslek standardını geliştireceğiz hem de taksiye binen müşterinin memnun olmasını sağlayacağız. Ben yolcuyu tüketici olarak görüyorum, nasıl bir tüketici satın aldığı malın görüntüsüne bakarak karar veriyorsa taksi şoförünün de görüntüsü o kadar büyük önem taşıyor. Biz de akademiye herkesi almayacağız, uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını da soracağız, kılık kıyafetinin düzgün olmasına da dikkat edeceğiz. Şoför arkadaşımızın iç dünyası temiz olabiir ama kıyafetine dikkat etmiyorsa müşteri bir başka taksiyi tercih ediyor."

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141