• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

AA'nın Kürtçe yayını güzel adımların müjdecisi olacak

AAnın Kürtçe yayını güzel adımların müjdecisi olacak
Anadolu Ajansı'nın yayın dilleri arasına Kürtçeyi de katması, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı.

Kuruluşunun 100. yılında 11 dilde yayın yapmayı planlayan Anadolu Ajansı'nın (AA),  dün yayın dilleri arasına Kürtçeyi de katması, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karışılandı.

AA'nın Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başlaması, bölgede de olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek  yayın dilleri arasına Kürtçe'yi de katan Anadolu Ajansı'nı kutladığını söyledi.

AA'nın Kürtçe yayın hayatına başlamasının çok önemli olduğunu belirten İpek, "AA'nın çözüm sürecinde, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kürtçe yayına başlamasını ayrıca anlamlı ve önemli buluyorum" ifadesini kullandı.

İpek,  Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak geçen yıl düzenledikleri yarışmada Kürtçe kategori açarak o alandaki ihtiyaca cevap vermek  için çaba sarf ettiklerini belirtti ve "Son  on yılda Türkiye'de iletişimin de katkısıyla olumlu adımlar atıldı. Kürtçe yayın önemli adımlardan biri. Ancak TBMM'nin  üzerine düşen görev var. Dilin kurumsallaşması için anayasal güvence altına alınması gerekir. Konuşulan bir dilin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle Anadolu Ajansı yönetimini kutluyorum" dedi. 

Eğitimciler Birliği Sendikası (EĞİTİM-BİR-SEN)  Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, Anadolu Ajansı'nın Türkiye'nin yanı sıra dünyaya da yayın yapan, tarafsız yayın ilkesiyle takdire şayan bir kurum olduğunu söyledi.

AA'nın Kürtçe yayın yapmasının, yeni bir vizyonla hareket etmesinin Türkiye'deki Kürtler açısından çok sevindirici olduğunu ifade eden Memiş, şunları söyledi:

"Kürtlerle ilgili geçmişten  gelen sorunlar, AK Parti hükümeti ile çözülmeye başlandı, çözüm noktasında ciddi adımlar atıldı. Tüm dünyada bilinen Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayın yapması bu yönde çok önemli. Yetkilileri kutluyorum. Son derece olumlu bir adımdır. Geçmişte Kürtçe bir şarkı bile dinleyemiyorduk. Bunu bize devlet eliyle yaptılar. Şimdi ise devlet eliyle AA'nın Kürtçe yayın yapması... gerçekten duygularımı ifade edebilecek bir kelime bulamıyorum. Duygularımı kelimelere dökemeyeceğim bir coşku içindeyim. AA'nın Kürtçe yayını, inşallah daha güzel adımların müjdecisi olacak."

Çözüm sürecinde hayati karşılığı olan bir jest

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkan Yardımcısı Sedat Yurtdaş, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe'nin iki lehçesinde eş zamanlı yayına geçmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

"Yaklaşık 100 yıldır ihmal edilen bir realitenin kabulüdür. Ama aynı zamanda çözüm sürecinde hayati karşılığı olan bir jesttir, bir adımdır" diyen Yurtdaş, şöyle devam etti:

"Kürtçe'nin aynı zamanda dünya dil ailesinde hak ettiği saygınlığını, kabulünü ortaya koyan bir gelişmedir. Anadolu Ajansı'nı, hükümetin bu tasarrufunu, tutumunu da kutlamak gerekir. Kürtçe yayının, atılması gereken diğer adımların öncüsü olduğunu da kabul etmek lazım. Bu konuda yapılacak daha çok iş var. Ancak her halükarda AA'nın Kürtçe yayını takdire şayan bir adımdır."

"Ajansın Kürtçe yayını bizim için bir nimettir"

Diyarbakır'da yerel yayın yapan TV 21'in Genel Yayın Yönetmeni Taner Özbay ise AA'nın dün başladığı Kürtçe yayınını çok olumlu bulduğunu belirtti.

Kürt dilinin akademik  gelişimine yönelik son dönemlerde çeşitli çalışmalar yapıldığını anımsatan Özbay, Anadolu Ajansı gibi kurumsallaşmış, Türkiye'nin en güçlü ajansının Kürtçe yayına başlamasının ise son derece önemli bulduğunu kaydetti.

Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sait Bayram, Kürtçe yayının çözüm süreci başlamadan önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, yine de süreçle birlikte AA'nın Kürtçe yayın hamlesini son derece önemli ve olumlu bir gelişme olarak gördüğünü söyledi.

Bayram, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayınının, yerel basının da  Kürtçe yayın yapmasına imkan tanıdığını belirterek, "AA'ya aboneyiz. Artık gazetemizde Kürtçe haberlere daha fazla ağırlık vereceğiz. Yetkililere teşekkür ediyoruz. Ajansın Kürtçe yayını bizim için bir nimettir. Artık Kürtçe haberi güvenilir kaynaktan, AA'dan alacağız" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141