• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

'9 katırla 2 gün önce geldiler ama'

9 katırla 2 gün önce geldiler ama
Dağlıca baskınından sonra kaçırılan ve sonra serbest bırakılan 8 askerin duruşmasında bir asker yaşadıkları güvenlik zafiyetini böyle ortaya koydu.

Dağlıca Taburu baskınından sonra PKK terör örgütünce kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan 8 askerin davası 27 Şubat 2009'a ertelendi.

Tanık olarak dinlenen Uzman Çavuş Halil Kılıçman, güvenlik zafiyetine dikkat çekti. Kılıçman, teröristlerin bölgeye Kuzey Irak'tan 9 katırla 2 gün önce geldiğini ancak hiçbir tedbirin alınmadığı ve el bombalarının 2 gün önce toplatıldığını söyledi.

Van Askeri Mahkemesi'nde tutuksuz olarak yargılanan 8 askerin davası saat 14.00'te başladı. Sanıkların katılmadığı duruşmada sanık avukatları Dincel Aslan, Ali Fahir Kayacan ile Zahir Soğan hazır bulundu.

Baskına uğrayan taburda görevli Uzman Çavuş Halil Kılıçman tanık olarak dinlendi. Kılıçman, çatışma gecesini anlatırken şok bilgiler verdi. Uzman Çavuş Kılıçman, teröristlerin Kuzey Irak'tan bölgeye 9 katırla geldiklerini 2 gün önceden bildiklerini belirterek, üstlerine durumu haber vermelerine rağmen hiçbir tedbirin alınmadığını anlattı. Asker sayısının artırılarak tedbirin alınması durumundan baskının yaşanmama ihtimalinin olduğunun altını çizen Kılıçman, ancak teröristlerin komutanlarının bölgeye top atışı yaptırmakla yetindiğini savundu.

"Tek kurşun sıkmadım, el bombaları 2 gün önce toplandı"

Kılıçman, çatışmanın başlamasından sonuna kadar 3 tarafı taş duvarla örülü, üstü ise naylon ile kapatılan ve 'Kom' diye adlandırılan çadırdan hiç çıkmadığını ifade ederek, çatışma boyunca tek kurşun sıkmadığını söyledi. Kılıçman, kendilerine verilen el bombalarının ise 2 gün önce toplatıldığını vurguladı.

Sanık Er Ramazan Yüce'nin avukatı Dincel Aslan ise, Dağlıca saldırısının bir benzerinin Aktütün'e yönelik gerçekleştirildiğini belirterek, "İhmali bulunan komuta kademesindeki kişiler hakkında yaptığımız suç duyurusu kabul edilerek, bu kişiler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılsaydı, belki Aktütün saldırısı yaşanmayacaktı. Tanık Uzman Çavuş Halil Kılıçman'ın ifadesinde de anlaşılıyor ki açıkça bir güvenlik zafiyeti yaşanmıştır." dedi.

Uygulanan kısmi yayın yasağının kaldırılmasını da isteyen Aslan, önceki duruşmadaki keşif talebinin ise güvenlik gerekçesiyle geri çektiğini kaydetti.

Aslan, şunları söyledi: "Müvekkilim Er Ramazan Yüce'nin Ergenekon davası sanığı Veli Küçük tarafından fişlendiği şeklinde duyumlar alıyoruz. Bu fişlenmenin bizim davayı da etkileyeceği düşüncesiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden böyle bir fişlenmenin olup olmadığının sorulmasını istiyorum."

Avukat Soğanda: "Kılıçman'ın ifadeleri ihbar kabul edilerek soruşturma başlatılmalı"

Sanık Fuat Başoda'nın avukatı Zahir Soğanda da, dava üzerindeki yayın yasağının kaldırılmasını talep ederek, askeri savcının tanık Uzman Çavuş Halil Kılıçman'ın ifadelerini ihbar kabul ederek, sorumlular hakkında dava açmasını istedi.

Sanık Uzman Çavuş Halis Çağan'ın avukatı Ali Fahir Kayacan ise Ergenekon Davası'nda dahi uygulanmayan yayın yasağının böyle hassas bir davada uygulanmasının askeri mahkemeyi yıpratacağına vurgu yaparak yasağın kaldırılmasını talep etti.

'Baskın istihbaratının belgeleri mahkemeye ulaştı'

Bir önceki duruşmada sanık avukatları, Taraf Gazetesi'nin 25 Haziran 2008 günü manşetten verdiği 'Dağlıca baskını biliniyordu' haberine kaynak oluşturan istihbarat belgelerini Genelkurmay Başkanlığı Askeri Başsavcılığı'ndan istemişti.

Mahkeme Başkanı Yarbay Ertan Yıldız, gönderilen 'Gizli' ibareli yazıda Taraf Gazetesi'ne gizli bir belgenin sızdırıldığına dair hakkında bir davanın açıldığını ancak yazıyı okumayacağını belirterek, isteyen tarafların daha sonra belgeyi inceleyebileceğini kaydetti.

'Veli Küçük, Ramazan Yüce'yi fişlemiştir' iddiası

Mahkeme heyeti, Er Ramazan Yüce'nin avukatı Dincel Aslan'ın, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden müvekkilinin Ergenekon Davası'nın sanığı Veli Küçük tarafından fişlendiği yönünde bilgi isteme talebini yürütülen dava ile ilgisi olmadığı gerekçesiyle oy birliği ile reddetti.

Mahkeme heyeti, davanın başından beri uygulanan kısmi yayın yasağının devamına, Dağlıca Tabur Komutanlığı'nda görev yapan bazı komutanlar ile tanıkların dinlenmesine ve Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca saldırıyı gerçekleştirilen teröristlerle ilgili sürdürülen soruşturmanın akıbetinin öğrenilmesi için duruşmayı 27 Şubat 2008 gününe erteledi.

21 Ekim 2007 tarihinde PKK terör örgütü üyeleri tarafından Dağlıca Tabur Komutanlığı'na düzenlenen saldırıda 12 asker şehit olmuş, 16 asker de yaralanmıştı. Çatışma esnasında PKK terör örgütü üyelerince yurtdışına kaçırılan 8 asker, Türkiye'ye getirildikten sonra tutuklanarak Van Askeri Cezaevi'ne konulmuştu. Haklarında 6 ayrı suçtan dava açılan askerler, 1 Şubat 2008 günü Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda yapılan ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141