• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

5 ilin daha çeşmelerinden zehir akıyor

5 ilin daha çeşmelerinden zehir akıyor
Bakan Akdağ, İzmir'in dışında Anadolu'da birçok ilin suyunda arsenik olduğunu söyledi. İşte o iller

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'in dışında 6 ilde daha içme suyundaki arsenik oranının belirlenen değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Samsun'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "İzmir ve bu illerimizin belediye başkanlarının görevi vatandaşa sağlıklı içme suyu sağlamak olmalıdır'' dedi. Akdağ şunları kaydetti: "2004-2005 yılında Sağlık Bakanlığı olarak bir çalışma yaptık. Çağdaş ülkelerin uyguladığı düzenlemeyi Türkiye için geçerli hale getirdik. Bu düzenleme ile içme sularındaki arsenik miktarı 10 mikrogram/desilitre'nin altında olması gerekiyor. Biz belediyelere bunun için üç yıllık bir süre verdik. 2005'de yönetmeliği yayımladık. 2008 Şubat ayına kadar da fırsat tanıdık. 2005 yılında 12 belediyemizde problem vardı. Bu arada belediyelerimizden 5'i meselelerini halletti. Birisi de halletmek üzere. Böylece 12 belediyeden altısı meselesini halletmiş oluyor. İzmir, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Van ve Kars'ta arsenik oranı çok yüksek çıkıyor.'' Uzun süreli arsenikli içme suyu kullanılmasının kanser riskini artırdığının bilindiğini ifade eden Bakan Recep Akdağ, "Dolayısıyla halkın sağlığını bu kadar ilgilendiren bir konuyu polemiklere götürmenin yanlış olduğunu düşünüyorum" dedi.

YOLSUZLUK SUÇLAMASI

Samsun'da inşaatına yaklaşık bir yıl önce başlanan hastanenin 2009 yılı Haziran ayında tamamlanmasının planlandığını belirten Akdağ, kendilerinden önceki dönemde benzer yatırımların yıllarca tamamlanamadığını hatırlattı. Göreve geldiklerinde yıllar önce inşaatı başlamış ve tamamlanamamış yüzlerce sağlık tesisi ile karşılaştıklarını anlatan Bakan Akdağ, bunlardan hukuki süreci devam edenlerin dışındakileri hızla tamamlayarak hizmete açtıklarını bildirdi. Bazı çevrelerin yapılan bunca işe rağmen yolsuzluk söylemlerinde bulunduğunu savunan Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu hastaneleri buraya inşa edenlere yolsuzluk suçlamasında bulunmak büyük haksızlık olur. Binlerce iş yaptırıyorsunuz, ihale yaptırıyorsunuz. On binlerce farklı alanda satın almalar yapıyorsunuz. Kuşkusuz sistem içinde yanlış yapanlar çıkabilir. Bu yanlışı yapanların da üzerine hükümet olarak her zaman gidiyoruz. Asıl olan yolsuzluk sistematik bir şekilde ülkeyi sarmış mı, yoksa yolsuzuluk giderek azalıyor mu, rehabilite ediliyor mu? Türkiye'nin son 5-6 yılını sorduğunuz bütün vatandaşlar da buna şahitlik edecektir.'' Türkiye'nin son yıllarda büyük bir değişim yaşadığını vurgulayan Akdağ, ''Yani 2 sene içinde geleceksiniz burada hastane yapıp teslim edeceksiniz. Türkiye gerçekten ciddi bir değişim yaşıyor. Modern, çağdaş büyük bir ülke olmanın gereği bunlar'' diye konuştu.

35 BİN HEKİME İHTİYAÇ VAR

Ulugazi Aile Sağlığı Merkezi'nde incelemelerde bulunan Bakan Akdağ, yetkililerden bilgi aldı. Bir aile hekiminin 2 binden fazla hastası olmaması gerektiğini ifade eden Akdağ, ''Birinci basamakta 35 bin hekime ihtiyaç var. Toplum sağlığı ile birlikte bu rakam 45 bini buluyor'' dedi. Akdağ, birinci basamak sağlık hizmetlerinde halen 20 bin dolayında çalışan bulunduğunu da bildirdi. Ardından, Gazi Devlet Hastanesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ni (OMÜ) ziyaret eden Akdağ, göreve yeni atanan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan'la bir süre görüştü. Hastane yetkilileriyle beraber Tıp Fakültesi Hastanesi'ni gezen Akdağ, burada hastalarla görüştü. Bakan Akdağ, incelemelerin ardından Atakum Belediyesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen Sağlıkta Dönüşüm Programı Samsun İli İzleme ve Değerlendirme Toplantısına katıldı. Akdağ, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından İl Sağlık Yatırımları Değerlendirme Toplantısına da katılacak

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141