• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

112 hayat kurtarır

112 hayat kurtarır
İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan TEKİN "112 Acil Sağlık Hizmetleri; trafik kazaları, yüksekten düşme, kalp krizi, boğulma ve kronik rahatsızlıklar vb. acil durumlarda vatandaşlarımıza olay yerinde ve anında ilk müdahalenin yapılabilmesine

112 hayat kurtarır

İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan TEKİN "112 Acil Sağlık Hizmetleri; trafik kazaları, yüksekten düşme, kalp krizi, boğulma ve kronik rahatsızlıklar vb. acil durumlarda vatandaşlarımıza olay yerinde ve anında ilk müdahalenin yapılabilmesine imkân sağlayan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, vakalara sağlık ekiplerince olay yerinde ilk müdahalenin yapılması sağlanarak sağ kalım oranlarının artması ve sakatlık risklerinin en aza indirilmesi sağlanmaktadır".

İlimizde; 13 ilçede toplam 38 adet Acil Yardım İstasyonu ile birlikte bu istasyonlara bağlı çalışan Fethiye/Babadağ, Fethiye/Üzümlü, Dalaman/Gürleyik, Bodrum/Göltürkbükü ve Milas/Beçin bölgelerindeki mobil ekipler de dâhil olmak üzere toplam 43 istasyonla hizmetimizi sürdürmekteyiz.

Bu istasyonlarımızda kullanılan 65 acil yardım ambulansına ek olarak; ulaşımı güç, dar sokaklarda kolay erişim imkânı sağlayan, Bodrum, Fethiye, Menteşe ve Marmaris’te 4 adet motosiklet ambulans ile Marmaris ve Fethiye ilçelerimizde sahil şeridinde halkımıza ve yerli-yabancı turistlere hizmet vermekte olan 2 adet ATV acil sağlık aracı, Bodrum’da kara ambulanslarıyla ulaşmada zorluk çekilen noktalarda kullanılan 2 adet Scooter acil sağlık aracı, Köyceğiz gölü kıyılarındaki yerleşim yerleri ile Dalyan kanalı ve İz tuzu Plajı’nın da dâhil olduğu, karadan ulaşımın güçlükle yapılabildiği bölgelerde kullanılan 1 adet Deniz Botu ile birlikte toplamda 74 acil sağlık aracımızla hizmetimizi sürdürmenin çabası içerisindeyiz.

İlimizde; yakın geçmişte aracı ile uçuruma yuvarlanan bir İngiliz vatandaşının kayalıklardan kurtarılarak ilk müdahalesinin yapılması ve hayata döndürülmesinde oldukça önemli rol oynayan Muğla UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri)  ekipleri, 8 araç ve 90 gönüllü sağlık personeli ile afet, çoklu yaralanmalı trafik kazaları, olağanüstü durumlar vb. kurtarma ihtiyacının doğduğu durumlarda 7/24 hizmet vermek üzere hazır beklemektedir.

Muğla’nın turizm şehri olması ve çok sayıda yerli-yabancı turiste ev sahipliği yapması nedeniyle yaz aylarında nüfus büyük ölçüde artış göstermekte ve bu durum acil sağlık hizmetlerine başvuru sayısına yansımaktadır.

2014 Yılı Toplam Ambulans Çıkış Sayısı: 60.128 iken 112 Çağrı Merkezine gelen Toplam Çağrı sayısı 1.092.920 'dir. Buna göre; 112 tuşlanarak, Komuta Kontrol Merkezi’ne yapılan aramaların %95’inin asılsız yani gerçekten ambulans ihtiyacı olmayan vatandaşların aramaları olduğu görülmüştür.

Dakikaların hatta saniyelerin hayati önem taşıdığı acil sağlık hizmetlerinde, 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne gelen gereksiz çağrılar, hatları meşgul ederek gerçekten acil ambulans ihtiyacı olan vatandaşların çağrılarına cevap verilmesinde gecikmeye sebep olmaktadır. Yaz döneminde turizm kenti olan ilimizin nüfus artışı ve buna bağlı olarak ambulans hizmetlerine ihtiyacın arttığı dikkate alındığında 112 acil çağrı numarasının kullanımı konusunda halkımızın daha dikkatli davranmaları hayati önem arz etmektedir.               

Unutmayalım ki bir gün sireni çalan ambulans sizin için geliyor olabilir.                                                                                                                                                                                               

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141