İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Şehirlerimizde hala 1950'li yılların drenaj sistemi kullanılıyor, sistemlerin günümüz koşullarına göre güncellenmesi gerekiyor" dedi.
Kadıoğlu, Uluslararası Su Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki şehirlerde kullanılan tahliye sistemlerinin çok eski ve yetersiz olduğunu söyledi.
Bu yüzden en küçük bir yağışta sel ve su baskınlarının meydana geldiğini savunan Kadıoğlu, "Risklerin göz önünde bulundurularak ekolojik binaların yaygınlaştırılması ve kentlerde drenaj sistemlerinin günümüz koşullarına göre güncellenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Konuşmasında su kıtlığı konusuna da dikkati çeken Kadioğlu, bunu iklim değişikliğine bağlanmanın yanlış olduğunu ifade etti.
İnsanların genel olarak suyu yanlış kullandığını savunan Kadıoğlu, bu alandaki bazı alışkanlıkların değiştirilmemesi halide İstanbul gibi su talebinin fazla olduğunu şehirlerde ileride bazı sıkıntılar yaşanabileceğini kaydetti.
Türkiye'de kriz yönetimi masalarının olmasına karşın risk yönetimi kavramının tam anlamıyla hayata geçirilemediğine işaret eden Kadıoğlu, "Risk yönetimin olmadığı yerde başarılı bir kriz yönetiminden söz edemeyiz. Maalasef Türkiye'de krizlere karşı 'hele bir olsun daha sonra bakarız' diye refleks odaklı bir yönetim anlayışı var" diye konuştu.
Oturumda ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dalfes, insanın iklimle geliştiğini belirterek, iklimin sadece insan etkisinden değişmediğine dikkati çekerek, Türkiye için iklim senaryoları hakkında bilgi verdi.
Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sarantis Sofianos da Akdeniz üzerindeki iklim değişikliklerinden bahsederek tehlikeli durumlara karşı nasıl mücadele edip onlarla nasıl uyum sağlanabileceğini aktardı.
Muhabir: Ahmet Bayram
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.