• BIST 10840.59
  • Altın 3522.36
  • Dolar 36.6013
  • Euro 39.7225
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 8 °C

Türkiye'nin opera ve bale arşivi halka açılıyor

Türkiyenin opera ve bale arşivi halka açılıyor
Devlet Opera ve Balesinin dört yıllık çalışması sonucu, 1930'lu yıllara uzanan Türkiye'nin opera ve bale arşivine artık internetten ulaşmak mümkün olacak.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen, AA muhabirine arşiv çalışmalarını büyük bir özenle sürdürdüklerini belirterek, "Genel Müdürlük arşivini baştan aşağı kurduk. Eserlerin hepsi tamamlanmadı çünkü bugüne kadar binlerle ifade edilebilecek eser sahnelenmiş, biriktirdiğimiz eserler ise 700 civarında ama bu eserlerin broşür afiş her türlü bilgisini girilebileceği bir bilgisayar programı yapıldı" dedi.

Artık Opera ve Bale müdürlüklerinin de kendi arşivlerini tuttuklarını bildiren Gökmen, yılbaşında kamuya açılmasını planladıkları arşiv için "Bu, bir kurumun geleceğe daha güvenle bakabilmesi için geçmişini saklaması gerekliliğinin en önemli unsuru" değerlendirmesinde bulundu.

DOB'un arşivinde 1930 yılından itibaren, aralarında 327 opera, 207 bale, 44 operet, 36 modern dans, 32 çocuk müzikali, 30 müzikal, 25 oratoryonun bulunduğu 768 eser yer alıyor. Bunlardan 581'ini yabancı 187'sini ise yerli eserler oluşturuyor.

Arşivde, 1934 yılında Türkiye'yi ziyaret eden İran Şahı Rıza Pehlevi için Atatürk'ün isteğiyle bestelenen "Özsoy" operası ve eseri izleyen Pehlevi'nin fotoğrafı, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıl dönümü anısına 27 Aralık 1934'te ilk kez sahnelenen "Taş Bebek" operasının kataloğu ve Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakli dolayısıyla ilk kez 9 Kasım 1953'te icra edilen "Atatürk Oratoryosu kataloğu da yer alıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141