• BIST 7913.76
  • Altın 1864.371
  • Dolar 28.9774
  • Euro 31.2033
  • Muğla 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Aydın 8 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 5 °C

Suriye’deki ekonomik kayıp 103,1 milyar dolar

Suriye’deki ekonomik kayıp 103,1 milyar dolar
UNRWA Mikrofinans ve Mikrokredi Direktörü Pollock, "Suriye’de 2013’ün ilk yarısının sonuna gelindiğinde ekonomideki kayıp 103,1 milyar doları buldu" dedi.

UNRWA Mikrofinans ve Mikrokredi Direktörü Pollock, Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı ve Suriye Politika Araştırmaları Merkezi ile birlikte hazırladıkları Suriye’deki savaşın sosyo-ekonomik görünümünü anlatan raporu, Yeni Amerika Vakfı’nda değerlendirdi.

Pollock, Suriye’nin içinde bulunduğu savaş nedeniyle kapanan işyerlerinin, sermaye çıkışının ve yağmalamanın ülkede endüstriyel faaliyetleri durdurma noktasına getirdiğini belirtti. Ülkedeki çatışmaların başladığı ilk günden itibaren ekonomide görülen düşüşün hızlanarak her geçen gün devam ettiğini ifade eden Pollock, “Suriye’de 2013’ün ilk yarısının sonuna gelindiğinde ekonomideki kayıp 103,1 milyar doları buldu. Bu rakam, Suriye’nin 2010 yılındaki gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) değerinin sabit fiyatlarla yüzde 147’sine eşit. GSYH kaybı, bu yılın ilk yarısında 47,9 milyar dolar olarak tahmin ediyoruz. Bu yılın aynı döneminde ekonomideki küçülme yüzdesi ise yüzde 39,6. Sermaye stoğundaki kayıp ise 49,6 milyar dolar ki bu rakam, toplam ekonomik zararın yüzde 48’ine tekabül ediyor” diye konuştu.

Pollock, toplum kamu borcunun ise GSYH’nin yüzde 73’ünü oluşturduğunu kaydetti. Hasat mevsimindeki kısa dönemli işlere bağlı olarak işsizliğin az oranda gerilediği bilgisini paylaşan Pollock, buna rağmen yılın ilk yarısında 2,33 milyon insanın işsiz kaldığını ifade etti.

Okullar ve hastaneler kullanılamaz hale geldi

Suriye’deki halkın yarısından fazlasının yoksulluk sınırının içinde bulunduğunu belirten Pollock, komşu ülkelere sığınan yüzbinlerce Suriyelinin ise ülke nüfusunda yüzde 8’lik bir değişime neden olduğunu anlattı.

Alex Pollock, çatışmalar nedeniyle en büyük zararı görenlerin arasında eğitim sisteminin de bulunduğunu kaydetti. Eğitim sisteminde devasa sorunların bulunduğunu vurgulayan Pollock,  “Ülkedeki çatışmalar sırasında 2 bin 994 okul ve eğitim yapıları ya yerle bir oldu veya çok büyük hasarlar gördü. Okulu yarıda bırakan öğrencilerin sayısı ise yüzde 49’a ulaştı” diye konuştu.

Ülkede sağlık hizmetlerinin de sekteye uğradığını anlatan Pollock, bu yılın ortasına ulaşıldığında 57’sinin hasar gördüğü hastanelerin 37’sinin kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Savaş sırasında ülkede 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Pollock, 400 bini aşkın insanın da çatışmalar esnasında yaralandığı bilgisini verdi. Özellikle kadın ve çocuklar arasında hastalıkların arttığına vurgu yapan Pollock, bunların sağlık sistemine ağır yük getirdiğini ifade etti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • EGE TÜRKÜLERİ AKM'DE YANKILANDI07 Aralık 2023 Perşembe 13:31
  • Kökten'den Bodrum Mesaisi06 Aralık 2023 Çarşamba 21:07
  • KARAKULAKLARIN CANI YANMASIN!06 Aralık 2023 Çarşamba 20:49
  • Büyükşehir Belediyesi 60 İtfaiye 15 Zabıta Memuru Alıyor06 Aralık 2023 Çarşamba 10:55
  • ÖNCE ÖĞRENDİLER SONRA UYGULADILAR06 Aralık 2023 Çarşamba 09:45
  • MUĞLA’MIZIN GURURU NAZ HOCA ROMANYA’DA06 Aralık 2023 Çarşamba 09:02
  • 4 MAHALLEDE 17584 METRE YOL YENİLENDİ05 Aralık 2023 Salı 12:50
  • Muğla Yemekleri Kitabına Dünya İkinciliği Ödülü05 Aralık 2023 Salı 10:22
  • SERDAR SUSUZ İLK TEKLİ İLK AŞKA05 Aralık 2023 Salı 10:12
  • Bozburun İçme Suyu hattının 2 Bin 500 Metresi Tamamlandı04 Aralık 2023 Pazartesi 13:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141