Gündem Gazetesi

SELİMİYE KIRMIZI PATATESLE TANIŞTI

Marmaris’in Selimiye Mahallesinde Ramazan Şahin 1500 m2 alana kırmızı patates ekimi yaptı

09 Nisan 2021 Cuma 10:45

SELİMİYE KIRMIZI PATATESLE TANIŞTI


 

Selimiye’de Turizmci Ramazan Şahin, "1500 m2 metrekarelik bir alanda deneme amaçlı kırmızı patates üretimi yaptım. 2021 yılı Mart ayında dikimi yaptım. Hasadını bekliyoruz. Çok güzel sonuç vereceğini düşünüyorum. Selimiye’miz içinde iyi oldu. Tarım Müdürlüğü sayesinde tarlalarımız da değerlendirmiş olduk." dedi.

ramazan-4.jpg

Marmaris ekonomisine katkı sağlayacak

Kırmızı tatlı patatesin adı gibi tatlı bir lezzeti olduğunu belirten şahin, "Adı gibi tatlı bir aromaya sahip. Selimiye'nin iklimi, kırmızı patates üretimi için çok uygun. Tatlı kırmızı patates, Selimiye'nin havası, güneşi ve toprağını sevdi. Özellikle kumsal ve gevşek topraklarda iyi verim alınıyor. Killi ve ağır toprakları ise sevmiyor" diye konuştu

ramazan.jpg

Tatlı Patates

Anavatanı Güney Amerika olan ‘tatlı patates’e yerli üreticinin ilgisi artıyor. Kırmızı, mor, beyaz renkleri bulunan tatlı patates son dönemde market reyonlarında görülmeye başlandı. Bu ürünlerin kilogram fiyatı 8 liradan başlayıp 20 liraya kadar çıkıyor. Ortalama 120 günde yetişen ürün, sıcak olan coğrafi bölgeye uyum sağlayabiliyor. İnce ve hassas bir kabuğu olan tatlı patates hasat sonrası iyileşmesi amacıyla 1-3 hafta arasında ‘kürleme’ dönemine bırakılıyor. Türkiye’de üretimi az olan tatlı patatesin büyük kısmı ithal ediliyor. Dünyada tatlı patatesin yıllık 100 milyon tonun üzerinde üretildiği tahmin ediliyor.

Ürünün veriminin iyi olduğunu belirten üreticiler, çok fazla bilinmediği için ürünü pazarlamada sorun yaşayabileceklerini dile getiriyor. Öte yandan, yerli üreticiler ürünlerini Türkiye’nin birçok yerine göndermek için ulusal zincir marketlerle de görüşmeler yapıyor.

img-20210408-wa0021.jpg

Saylak: Üreticilerimizin yoğun ilgisi var

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak,  “Tarla sarmaşığı olarak da adlandırılan bu ürün Muğla bölgesinde değişik renklerde dört çeşit olarak yetiştiriliyor. Ürün 1000-1500 rakımda dahi yetişebiliyor. Normal patatesten 2-3 kat daha verimli. Datça başta olmak üzere Milas, Kavaklıdere ve Marmaris’te üreticilerin yoğun ilgisi sonucunda 30-40 dekar alanda üretim alanı genişliyor” diye konuştu.

Marmaris İlçesi Selimiye Mahallesinde Ramazan Şahin’e teslim edilen fideler bir dekar arazide deneme yapılarak., tatlı patates üretimi gerçekleştirilecektir. Ramazan Şahin “1500 m2  dekar alanda deneme ekimi yaptıklarını ve yaklaşık 1.5 - 2 ton patates almayı hedeflediklerini söyledi.

ramazanselimiye.jpg

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER