Gündem Gazetesi

Biraz Erken oldu....

Devlet Bakanı Çiçek, Nazım Hikmet'in Türk Vatandaşlığından Çıkarılmasıyla İlgili Bakanlar Kurulu Kararının Ortadan Kaldırılması Yönünde Bakanlar Kurulu'nda Karar Alındığını Söyledi.

05 Ocak 2009 Pazartesi 23:18

Biraz Erken oldu....

58 YIL SONRA YENİDEN TÜRK VATANDAŞI


Devlet Bakanı Çiçek, Nazım Hikmet'in Türk Vatandaşlığından Çıkarılmasıyla İlgili Bakanlar Kurulu Kararının Ortadan Kaldırılması Yönünde Bakanlar Kurulu'nda Karar Alındığını Söyledi.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının ortadan kaldırılması yönünde Bakanlar Kurulu'nda karar alındığını söyledi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, ünlü edebiyat adamı Nazım Hikmet'nin eski Ceza kanunu'nun 141-142 maddesine göre 25 Haziran 1951 tarihinde Türk vatandaşlığından çıkarıldığını belirti. Çiçek, Nazım Hikmet'in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan veren kararın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ve imzaların tamamlandığını belirtti. Çiçek, "Uzun zamandan beri tartışma konusu olan bu konu da ümit ediyoruz ki gündemden düşmüş olacaktır. Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri geçmiş dönemde ortadan kaldırılmıştır. 2002 yılında UNESCO bütün Dünyada Nazım Hikmet yılı ilan edilmiştir. Tüm dünya edebiyat çevrelerinde Nazım Hikmet takdir gören, saygı duyulan bir isim olması hasabiyle artık gereği kalmamış, anlamı kalmamış hukuki daynakları kalmamış bu kararın ortadan kaldırılması gerekmekteydi. Dolasıyla 1951'de alınmış karar Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırılmış olmaktadır." dedi.


Bir basın mensubun "Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusuna nasıl bakarsınız?" sorusuna Çiçek şu şekilde cevap verdi: "Bugün bizim yaptığımız Nazım Hikmetle ilgili 1951 yılında alınan kararın kaldırılmasından ibarettir. Evvela bu konu gerçekleşmiş oldu. Mezar konusu Türkiye'de zaman zaman tartışılıyor. Bakmak lazım gelmesinde fayda var mıdır yokmudur. Ailesi ne der. Tek başına Türkiye'nin verebileceği bir karar değil, ailesi vardır, onlara da bakmak lazım. Ama Türkiye bugün önemli bir kararı almıştır. Meseleyi o çevrede değerlendirelim. Faydalı olacaksa gelmesinde bizim yönümüzden bir sakınca yoktur. Biz olaya olumlu bakarız. "

Nazım Hikmet, 1951 komünizm propogandası yaptığı iddiasıyla Türk vatandaşlığından çıkarılmıştı. Nazım Hikmet, Türk vatandaşlığından çıkarıldıktan sonra kalan hayatını Sovyetler Birliği'nde sürdürmüştü. Hikmet, 1963 yılında Moskova'da hayata gözlerini yummuştu.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER