• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Kiralık araç sektörü yüzde 20 büyüdü

Kiralık araç sektörü yüzde 20 büyüdü
Şirketlerin ve kamu kurumlarının, vergi ve araç muayenesi gibi birçok konuda takibi kolaylaştırdığı ve tasarruf sağladığı gerekçesiyle araç satın alma yerine kiralamayı tercih etmesi, araç kiralama sektörünü 2013 yılında yüzde 20 büyüttü- Tüm Oto Kiralama

AHMET BAYRAM - Özel sektörün ve belediyeler başta olmak üzere çeşitli kamu kurumlarının, vergi ve araç muayenesi gibi birçok konuda takibi kolaylaştırdığı ve tasarruf sağladığı gerekçesiyle kiralık araca yönelmesi, 2013 yılında Türkiye'deki kiralık araç (rent a car) sektörünün yüzde 20 büyümesini sağladı.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Ersoy, sektörün 2013 yılını AA muhabirine değerlendirdi.

Ersoy, 2012 yılının sonunda sektördeki kiralık araç sayısının 160 binlerde olduğunu hatırlatarak, 2013 yılında bu sayının 200 bine çıktığını, 2014'te ise bunu 230 bine yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

Otomobil kiralama sektörünün henüz oturmuş bir sektör olmadığını kaydeden Ersoy, "Sektörün kanatları daha yeni yeni havalanmaya başladı diyebilirim. Önceden bu işe sadece araba kiralama olarak bakılıyordu. Ancak bu iş, içerisinde çok büyük finans ve risk yönetimi ile servis hizmetlerini de içeriyor. Bizim sektörümüz, son yıllarda ürününün sadece araba olmadığını, asıl ürünün hizmet olduğunu yeni anladı" dedi.

-"Sektör profesyonelleşiyor"

İlkay Ersoy, önceki yıllarda araç kiralama şirketleri arasında finans ve müşteri ilişkileri departmanı olmayan firmalar olduğuna dikkati çekerek, "Son 4-5 yılda sektör kendini buldu, altyapısını kurdu ve artık ilerlemeye başladı. Sektör profesyonelleşiyor, 2008 krizi sayılmazsa her yıl yüzde 20-25 arasında büyüme gösterdi" diye konuştu.

Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'de bin kişi başına 100 civarında binek aracın düştüğüne işaret eden Ersoy, "Bu oran Batı Avrupa'da ise binde 500'ün üzerinde. Sırbistan'da binde 380, Bulgaristan'da ise binde 350. Bu ülkelerde bu oran bu seviyelerdeyken Türkiye'de binde 100'lerde kalması sektörün büyümeye ne kadar açık olduğunu gösteriyor" dedi.

Ersoy, Türkiye'de 2013 sonu itibariyle kurumlar ve şirketler tarafından kullanılan yaklaşık 2 milyon binek araçtan 200 bininin kiralık olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu kullanılan araçların yüzde 10'u kiralık olduğu anlamına geliyor. Dünyada ise kullanılan araçların ortalama yüzde 30-35'i kiralık. Önümüzdeki 4-7 yıl içinde Türkiye'de kiralık araçların sayısının yüzde 100 artarak, 400 binlere çıkacağını tahmin ediyoruz. Rent a car sektörü 2013 yılında yüzde 20 büyüdü. Sektördeki kiralık araç sayısı 200 bine çıktı. 2014 yılında ise 230 bin araca ulaşmayı hedefliyoruz, bekleyip göreceğiz."

Sektörün büyümesini Türkiye'de vergilerin artmasının yanı sıra küresel kaynaklı ekonomik krizlere de bağlayan Ersoy, "Kriz herkes için kötüdür. Fed'in aldığı kararlardan ekonominin etkilenmesi kötü. Ancak, kısa vadede araç kiralama sektörü için iyi olabilir. Çünkü kriz ortamında likidite darlığının yaşandığı dönemlerde şirketler, ellerindeki parayı harcamak yerine uzun vadede tutmak istiyor. Dolayısıyla şirketler ve kurumlar, araç yatırımlarını araç satın almak yerine kiralama yoluyla yapıyor" görüşünü dile getirdi.

-"Kiralık araç, avantaj sağlıyor"

Ersoy, araç kiralamanın şirketlere ve kurumlara sadece maliyet avantajı sunmadığını da vurgulayarak, şunları söyledi:

"Araç kiralama şirketleri, araç alımından, yedek parça ve lastiğe kadar yüksek alım avantajına sahip. Bu yüksek alım avantajını müşterileriyle paylaşıyorlar. Bunun yanında vergi ödemeleri, araç muayeneleri, trafik cezaları gibi konuların takibi bir araçta çok kolay. Ancak araç sayısı arttıkça bunların takibi zorlaşıyor. Bu da sağladığı tasarrufla ve kolaylıkla araç kiralamayı çok sayıda araç kullanan şirketler için cazip hale getiriyor."

Muhabir: Ahmet Bayram
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141