Harbiye’de Kenan’la Bir Kahve!
Ares Kıvanç Dönmez’le Sahneden Biraz;
‘nin katkılarıyla yayına hazırlanmıştır.
Bağımsız ve alternatif köşe, ‘Sahneden Biraz’, her türlü ‘baskı-şiddet-taciz-zorbalık ve ötekileştirme’ye karşıdır!
UYARI: Yazıya geçmeden önce bilin, LÜTFEN! Bu köşe Green Peace’i (Yeşil Barış), WWF’yi (Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nı, Amnesty International’ı (Uluslararası Af Örgütü) ve Human Rights Watch’u (İnsan Hakları İzleme Örgütü) nü desteklemektedir.
’YI VE ‘SAHNEDEN BİRAZ’ ARACILIĞIYLA SANA İLETTİĞİ MESAJI SAKIN ES GEÇME!
SAHNEDEN BİRAZ ’IN DEĞİŞMEZ DOĞA ÖĞRETİSİ!
(...) Yalnızca son ağaç kesildikten, son ırmak zehirlendikten ve son balık yakalandıktan sonra... Ancak ondan sonra paranın yenemeyeceğini anlayacaksınız...
Kızılderililerin Kehaneti (Cree)- Marlo Morgon-(Bir Çift Yürek)
ACİL İLETİŞİM&PROJE İŞBİRLİĞİ İÇİN: [email protected]
Süreç işleyişi: -Tüm mailler aynı gün cevapladırılır ve bekletilmez.
-Mail süreci uzatılmadan, telefonla sesli iletişime geçilir.
Kıvanç İlkesi: Söz veriyorum: Size doğru olmayan bir şeyi, o an doğru onu gerektiriyor ya da kendi doğruma “doğru” geliyor diye doğru gibi yazıp göster(e)mem. Bir tek şey için söz ver(e)mem: Taraf tutmamamı istemeyin benden. En tarafsız anımda, farkında bile olmadan bir tarafa geçmiş olabilirim. Kişilerin ve yerlerin asla ama ‘düşünce’ ve ‘fikir’ lerin daima.
‘Sahneden Biraz’ dan Okuyucusuna Teşekkür:
Ares Kıvanç Dönmez, bir önceki ‘Sahnede Biraz’da, Harbiye Açık- hava’da gerçekleşen ‘19 Haziran 2024 tarihli Kenan Doğulu’, konser eventi ile ilgili olarak kaleme aldığı değerlendirme yazısı,‘Harbiye’de Bir Rütbe:Kenan Doğulu’ nun, arama motorunda, ilk sıraya yerleşerek, ‘yüksek okunma oranları’na ulaşmış olması nedeniyle teşekkür eder.
MOTTO: ‘Sahneden Biraz’, sahnede gerçek olan ve gerçeğin kendisi ile ilgili olan şeylerin tamamı ile ilgilenir ve ‘gerçek sanat’ ile çok gerçek bir alışveriş içerisindedir.
Bir performans, sahnede başlar ve biter ama ‘Sahneden Biraz’ a girerse çok uzun süre devam eder.
19-20 Haziran 2024, saat 21:00 ’de, ‘Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde gerçekleşen ‘Kenan Doğulu’ konserinin 20 Haziran tarihli olanı için kaleme alınan ana değerlendirme yazısıdır.
ALANA GİRİŞ İÇİN, İŞBİRLİĞİ ‘PARİBU’ İLE SAĞLANDI:
‘Sahneden Biraz’ ekibine,‘Kenan Doğulu (20 Haziran 2024)’ konser eventi için alana özel giriş hakkı tanıyan https://www.paribu.com/; bu yazı seninle var!
‘Sahneden Biraz’ Gösteri Puanlaması:
Bağımsız ve alternatif köşe, ‘Sahneden Biraz’ ın puanlama sistemi konser ve ses icrasına dayanan sahne performansları için 8 kriter baz alınarak işlemektedir.
Bu kriterler köşe standardı olup, içeriğin duygu ve hissiyatın dan bağımsız olarak ilkin teknik unsurlara dayanmaktadır. Puanlama net bir şekilde ilgili değerlendirme yazısı öncesi aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.
Not: ‘Alan Ekip Çalışması ve İletişim Başarısı’ sanatçının perfor- mans ve sahne başarısından ayrı tutularak sadece belirtilir ama diğer 8 ka- tegori ile ilişkilendirilmez ve yapılacak puanlamayı değiştirmez. Sanatçı tek ve yeganediri; ‘değişmez’ ama ekipler sürekli değişir ve yer değiştirir.
PARİBU EKİP İLETİŞİMİ İÇİN ÖZEL TEŞEKKÜR:
Harbiye Açıkhava 2024 Yaz Konserleri kapsamında, 19-20 Haziran tarihlerinde gerçekleşen Kenan Doğulu Konser Serisi’nin, 20 Haziran tarihli olanında, ‘Sahne den Biraz’ ekibi ile özel olarak ilgilenen ‘Paribu’ ya teşekkürü bir borç biliriz.
Paribu’ nun, ‘alan ekip’ ve ‘süreç-iletişim’ başarısının puanı kendi için- de, alandaki diğer ekiplerden ayrı olarak değerlendirildiğinde 5/5’ dir; bunu özel olarak belirtiriz. Paribu https://www.paribu.com/ ailesi ile çalışmak, Sahneden Biraz için çok özeldi.
‘Sahneden Biraz’, iyi okumalar diler. Değerlendirme yazısı,‘Kenan ile Harbiye’de Bir Kahve’, bu noktada başlıyor!
ÖNCE DİNLE: https://www.youtube.com/watch?v=GFbaJD6Q5oI
Gecelerce günlerce her şeyi konuştuk diye Özlemedim mi sandın? Yediğimiz içtiğimiz, ayrı geçmez günlerimiz Azalsa da kalpler aynı
Kırk yıl oldu görüşmedik Hatırın bitti doldur geri Konu sensen her zaman varım Bir telefon uzaktayım Hep yanında yakındayım Hakikatli sırdaşım benim
Gel bi' kahvemi iç İki çift lafın belini kıralım Gel biraz laflayalım Eski günleri hatırlayalım
Hey gidi günler Hey gidi günler
Gecelerce günlerce her şeyi konuştuk diye Özlemedim mi sandın? Yediğimiz içtiğimiz, ayrı geçmez günlerimiz Azalsa da kalpler aynı
Kırk yıl oldu görüşmedik Hatırın bitti doldur geri Konu sensen her zaman varım Bir telefon uzaktayım Hep yanında yakındayım Hakikatli sırdaşım benim
Gel bi' kahvemi iç İki çift lafın belini kıralım Gel biraz laflayalım Eski günleri hatırlayalım
Gel bi' kahvemi iç İki çift lafın belini kıralım Gel biraz laflayalım Eski günleri hatırlayalım
Hey gidi günler Hey gidi günler Hey gidi günler Hey gidi günler...
Sözü,müziği ve düzenlemesi Kenan Doğulu’ya ait olan, ‘Kahve’ adlı tekli çalışmasının aynı adı taşıyan şarkı sözleridir. Parçaya omurga olması nede- niyle sözlerin tamamı yazıya giriş olarak verilmiştir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in ortalama verileri ile öngörüleri bir araya getirerek ortalama bir şey söylemek gerekirse (çünkü şu anda bu yazı yazılırken bir yenisi açıldı ve açılıyor) sayısı 20 bine dayanan kafe var. Bir zamanların en büyük motivasyonu ‘bir maniniz yoksa akşama size kahveye geleceğiz’ şimdi ‘başka bir planın yoksa kafede buluşalım beraber bir kahve yapalım’ oldu!
Yani ‘kahve’ sıklıkla evlerde pişirilen ve içilen bir içecek iken şimdi ağırlıklı olarak dışarıda pişirtiliyor ve öyle içildiğinde içene daha özel hissettiriyor. Evde oturmak ve ‘eşle-dostla’ edilecek iki çift lafın belini kırmak için onu aracı kılmak neredeyse tarihi çoktan unutulmuş bir zamanın insanlarını anımsatıyor.
Günün pratiği, onu zaten bir ‘eş-dost’ kılıyor ve hangi durumda hangi nedenle içilirse içilsin içmek için ulaşmak ve içmeyi bir eylem olarak almak, onu bir ‘eş-dost’ olarak sayıyor/ saydırıyor.
Eşi ve dostu ile içeceği kahve için değil, hayatına eş ve dost olmuş kahvesi ile buluşacağı bir kimse için ilgili kafenin yolunu tutanlar bir bugün pratiğinin ‘kahve’ üzerinden adılar. Kenan Doğulu bütün bunları düşünerek, süze- rek mi yeni teklisine,‘Kahve’ dedi bilinmez ama sanki meseleyi derinleştir- miş ve yokluğunu hissetmiş bir Doğulu olmasa,‘Kahve’ yerine ‘latte’, ‘cappucino’ ya da ‘frappicino’ da diyebilirdi bu yaz bize. Bu durumda demediğine göre…
Eskiden bir kahve eşliğinde konuşulan şey önemliydi şimdiyse konuşulan şeyin yanında içilen ‘kahve’ bu öneme sahip. Hatta; ‘(...)bir konuşma olma- sa da olur ama mutlaka bir kahve olur, o bir kahve için ne yapılır, edilir bir kafede oturulur’un ne olduğunu görüyoruz sokakta.
Gördüğümüz şey çok net bir şekilde, bir görüşmeye sebep olanın artık kahve olmadığı, o görüşmenin bizzat kahve için bir sebep olduğu. Nerede içilecek, nasıl içilecek ve ne ile içilecek gibi bir sürü merakı aynı anda uyandırıyor ve doğurduğu her yeni içme isteğinde bu canlı kılıyor. Karar vermesi bir gün alacak kadar uzun sürebiliyor bazen bunlar. Zamanının bir ömre tad vereni şimdi bazen bir ömrü tadından edeni. Çünkü karşılıklı kavgalar doğuruyor.
‘Senin değil benim dediğim kafede içilecek’, ‘hayır benim dediğim kahveci daha lezzetli pişiriyor’, ‘sen şuranın kahvesini denedin miki, nereden bileceksin?’, ‘o dediğin yeri kahve çekirdeği hiç kaliteli değil, sen benimkinden al’, ‘bırak sen şimdi o herkesin bildiğini. Az ileri- deki aromatikli şeyliye...Hadiii!’ ve bunun gibi…
Kimin istediği yerde kimin istediği zamanda, kimin önerisi ile kim sevdiği ya da sevmediği için içildiğindeki önem, içilecek olmasından daha önemli değil üstelikte vs…Herhangi iki kişinin herhangi bir yerde, herhangi bir buluşma için herhangi bir şekilde bir araya gelmesi pek muhtemel değil bugünün düzeninde. Buna büyük bir mesai isteyen ‘kahve’ var artık buluşacakları yeri ve nedenini belirlemek üzere.
Ve bir de Kenan Doğulu, eğer son teklisi ‘Kahve’ ile söylediği şey dinle- nir, en azından kulak kesilirse…Doğulu, ‘2024 Harbiye Açıkhava Yaz Konserleri Serisi’ ne başlamadan hemen önce yeni teklisini yayınladı ve yüksek farkındalığını müzikte bir kere daha konuşturarak, gündelik haya- tın vazgeçilmez unsurlarından biri olan kahveyi alıp, evinde cezvede değil, müzikte yaratıcı güçle pişirdi.
‘Gel’ dedi, ‘gel bi kahve içelim’ seninle. Kime derseniz, bir fincan kahve kadar sıcak ve sürekli ihtiyaç doğuracak aşklara, arkadaşlıklara ve dostdaş- lıklara. İki herhangi kişinin herhangi bir aradalığında, ‘yetmez’ ve ‘kes- mez’ durumlara...İştahı olanlara tek, olmayanlara çok yudumda günün ‘de- ğer sunan’ değil ‘değer satan’ dünyasında, karşılıklı sunulsun istediği haklı değerler için o değerleri verecek olanlara.
Bir kafede karşılıklı içilen bir adı falanca kahveyi ikram eder değil ısmarlar- ken biri diğerine, sattığı değer o kahvenin içerken verdiği kadar elbette. Ama yine aynı kişi bir fincan kahveyi ikram ederken ve ikram ettiği kahve ile verdiği değeri karşı tarafa ifade gücü ölçüsünde sunarken, bu çok daha başka bir diyalektik, ilkinin tersine.
Elbette Türkçe Müzik’te tüketilsin istendiği için yapılan ve piyasaya su- nulan ‘Kahve’ yi dinlerken bu ikisinden hangisi uygun gelirse anınıza onu yaparsınız ya da bunlardan birini yaparken, Kenan ve ‘Kahve’ si ile hiç olmazsınız ama olacak olursanız, hatırınızın bittiği bir yakınınız varsa yakın da bir noktada bence bir kahve içip parçada da dediği üzere doldurmaya bakınız.
Kahvesi dolarken yakınınızın fincana, siz onunla yeniden dolarsınız hayata. Nitekim nicesi doldu 20 Haziran’da, Harbiye Açıkhava’da, Kenan Doğulu ile alana.
‘Kahve’ içmenin ve pişirmenin artık bir sanat olarak görüldüğü bu zaman da, 20 Haziran 2024 tarihli Harbiye Açıkhava Konser Sahnesi’ne elinde bir büyük kupa kahve ile geldi Kenan Doğulu. Cezvesi bir taşımlık kahve için mutfak rafında en baş sırayı alan evlerde doğup büyüyenler için bugün ‘bir fincan kahve’, evde içilmese de, önemli bir kültürel öğe.
Zaten direkt bir ‘kafe çocuğu’ olmak ve elinde kahvesi ile sosyal medyada yudum ladığı kahvelerce hayata karışmak mesaisi olanlar için bu su götür- mez bir şekilde böyle.
En lezzetlisi, eğer mevzu bahis ‘Klasik Türk Kahvesi’ ise, közde pişiri- leni elbette. Taze ve iyi çekilmiş olmasından, bakır cezvede pişirilme şartı koşulmasına kadar o kırk yıl hatra sahip bir fincanın içine konulup da içecek olana servis edilene kadar dikkat isteyen çok fazla unsuru var.
Üstün bir lezzete sahip olması için, tek seferde mümkün olduğunca az kişiye pişirilecek olması ve üstün lezzetin de üstüne geçip bir ‘damak çatlatan’ görevi görmesi için büyük değil küçük cezve tercih edilmesi ve cezve ile kah- venin temasında, su ile kahveyi birbirine karıştıracak olan kaşığın metal de- ğil, ‘tahta kaşık’ olarak seçilmesi gibi püf noktası denilebilecek daha pek çok şeyi var bu işin.
Kenan Doğulu’nun sahnede içtiği ‘kahve’, ‘köz’ de mi pişirildi, ‘cezve’ ile ‘kahve’nin ve suyun birbirine karışırken temasında kullanılan kaşık ‘tahta’ mı seçildi bilinmez ama tekli tanıtım kapağında da gördüğümüz o devasa kupayla servis ettirdiğine göre, anın sunduğu bu gerçeklik içinde her hangi süreç sonucu sahneye ulaşmış olursa olsun, üstün bir lezzete sahip ol- duğu belliydi. Tadı bu kadar yerinde olmasa, o şekilde içemezdi.
İçti...Günlük kültürün vazgeçilmez bir parçası olan ‘kahve’, bir Doğulu şarkısının da nasıl hem adı hem de tadı oldu, binler gördü Harbiye’de. Doğulu’nun yeni teklisi olan ‘Kahve’, Kurban Bayramı’nı içine alan haftada, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde iki gün üst üste verdiği konserlerin ister istemez o devasa kupa ile, adeta teması haline de gelince...
‘Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane’ sözü, Doğulu ve kahvesi ile yeni bir versiyon verdi Harbiyeli’ye:‘Gön ül ne konser ister, ne eğlence; gönül Kenan ister Harbiye’de. Yeni tekliymiş, kahveymiş bahane.’
Kostümleri, Fransız mimar ve şehir plancısı Henri Prost’ un, 1930’lar İstanbul’u için, proje kapsamında inşasını teklif ettiği, başta tiyatro sahnesi olarak taslağa geçse de, bugüne kadar sayısız sanatçının konser verdiği ve zaman içerisinde de bir konser mekanı olarak daha çok özümse- nip benimsendiği, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava, Sahnesi’nin tarihinden ilham alınarak tasarlanan konser başlı başına na yukarıda uzun bir anlatıma neden olan ‘Kahve’ üzerine kurulu değildi.
‘Kahve’ , bu yaza yeni bir Kenan Doğulu verdi ve Kenan Doğulu’da Harbiye’ ye şahsi büyük kupası içinde içerdiği mesaj ile bir ‘kahve.’ Organizasyonu, bütünleşik kültür, sanat ve eğlence yapımları tasarlayan, üreten ve düzenleyen Atlantis Yapım tarafından gerçekleşen bu iki özel gece için sekiz ayı aşan bir mesai harcandı.
Modacı Özlem Kaya’nın tasarımlarının Cahit Ogun Onat tarafından 3 boyutlu model tekniği ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan kostümlerden, sahneyi bir boyuttan başka bir boyuta atlatan ‘video art’ lara kadar 19-20 Haziran 2024 Kenan Doğlu Açıkhava Konserleri için tasarımı içine girilenler, Harbiye’nin tarihine birer saygı duruşu niteliğindeydi ve özel- likle içeri girişi gecenin haberini yapması için gerçekleştirilen basın mensub ları tarafından çok iyi analiz edilmeliydi.
İyi bir okuma yapabilmek için koruduğu popülerlik nedeniyle geceye katabi- ceği magazinselliği bir yük olarak Kenan Doğulu’ nun üzerinden almak ve değerlendirmeyi sadece sahnede sunduğu şey üzerinden yapmak esastı. ‘Sahneden Biraz’ bu esasa bağlı olarak (ve yetmez üzerinde bir de kalarak), iki günü kaleme aldı ve, belki ede bu nedenle sadece şu an okumakta olduğunuz ‘Harbiye’de Kenan’la Bir Kahve’ yazısının ‘yakında’ diye girilen reklamı 7000 okundu. Sıra sahnede olanlarda. Öyle ya, peki ama sahnede tam olarak ne oldu?
İki ayrı Kenan sundu ‘19-20 Haziran 2024 Açıkhava Konserleri’ iki gün üst üste, Harbiye’de. Birisi, bir ‘video art’ aracılığı ile dijtalize edilen yani videodan sahneye iletimi sağlanan, dijital Kenan, diğeri ise bizzat sahnede Kenan olan Kenan olarak duran ve dijitaline meydan okuyan analog Kenan.
Videodaki Kenan, dijitaldi ama arttırılmış gerçeği ve bu gerçekliğin sağladığı gerçeküstü performans gereği, sahnedeki analog Kenan’ı saniye hızı ile geçen, onun bir kopyası olsa da, yazılımındaki kodlar nedeniyle üstün güçlere haizdi.
Video bitip, yansımaları sona erdikten sonra, sahnede kendi kendine bir yan sıma ve az önceki videoya ise bir yanılsama olan analog Kenan, ‘İlk Adımı Sen At’ ne zaman ki dedi ve ilk parçaya girdi, Harbiye Açıkhava seyir- cisi, videodaki mi yoksa sahnedeki mi daha iyi, bunu tamam anlamıyla bilebildi.
Az önce videolaşmış olan Kenan’ın, şimdi sahneleşmiş olan Kenan’ı video da buyurduklarıyla alt etmesi ve sahnenin video ile yaratılan ilüzyon yanın- da sönük gözükmesi muhtemeldi ama bu olmadı!
Dijital Dünya’nın, ‘uzay-zaman aralığı’ndaki Kenan’ ı, videonun ba- şında, Yüce Müzik Tanrısı’nın verdiği komutla, müzik dünyasının tam ortasına, nasıl bugün olduğu Kenan formunda düşüyorsa, az sonra ‘kulis-sahne’ aralığında Atlantis Yapım’ın telsizden vereceği ‘başladık’ sinya-lini alınca da, o şekilde düşecekti demek ‘Harbiye Açıkhava’ ya…Düştü…
Doğulu’nun müzikle olan bağlantısı, fiziki boyuttaki Doğulu’ya geçme den, imgesel olanıyla, bu açılış videosunda kuruldu ilk önce. Dijital bo-yut’ta, imgeler yoluyla, lazer gösteri tekniğini farklı başka bileşenlerle vide- oya kanalize eden yeni nesil yazılımcı ve art designer olan Cahit Ogün Onat, Doğulu’yu sahneye bu teknikle sunma ve izleyiciyi bir konserin sürecine ilişkin olarak hazırlama biçimiyle, gece bittiğinde anısı olacak bir anla bu büyük yatırımda başarı arkadaşıydı Kenan Doğulu’yla.
Holografik duman ekranı ve bu hologramla sahneden oturma koltuklarındaki seyirciye yansıtılan Kenan Doğulu için konserde tek eksik olan bu anlarda sıra ‘Kahve’ adlı yeni teklisini canlı okumaya geldiğinde o kahvenin Harbiyeli ile birlikte içilebilmesi idi. Bu olmadı.
Yapay olarak üretilen duman ve kullanılan yarı saydam bir ağ ile çalıştırılan sistem, spektral bir görüntü efekti ile ‘kahve’yi, Kenan Doğulu’nun elindeki devasa kupadan, Harbiye Açıkhava’ya pekala ulaştırabilirdi.
Yani sahneye kurulan projeksiyonun altından değil bulunduğu noktada tam arkadan gelen efektle Kenan’ın kahvesinden herkes içebilirdi. Bunun dışında bu yeni tekli için ‘Arçelik Kahve Makinesi’ ile anlaşan ve reklam yüzü de olan Doğulu için alanda tüm Harbiye konserleri için standı bulunan Neskafe ile anlaşarak tüm misafirlere ücretsiz kahve ikramı yapılabilirdi.
Algida’nın sponsor olduğu Sefo Harbiye Konseri’nde Sefo’nun tüm misafirlerine, ‘Algida olarak bizden en az bir tane cornetto bu gece’ denmiş ve bir kamyon cornetto getirilerek herkese en az iki adet ikram edi- lebilmişti.
Kenan Doğulu kilometre ve Sefo’dan çok daha büyük bir isim olduğuna göre, -burada iki ismin yan yana getirilmesi, yazının formatı gere- ği aynı yerde sahne alan bu iki isme, sponsorluk çalışması yapan/yapacak olan firmalar üzeriden açılan pencere nedeniy- ledir sadece- bunu düşünmek ve iki gece için hayata geçirmek zor olmasa gerekti.
Doğulu düşünmese bile, tekli’nin sosyal medya ayağında aktif rol alanlar bireysel ya da kurumsal bazda bunun sürecine iyi işbirlikleri ile girebilirdi ve çözüm sadece Neskafe de olmayabilirdi.
Bunun dışında ve bununla birlikte, seyirci yerini alır almaz, başlayan video art’ta göz bebeğinin içine zoomlanan kamera ile, bir müzisyenin müzik tanrısının kucağında az sonra salı- nacağı müzik dünyasına ilişkin o ürkek ama aynı zamanda kendin emin bakış- larını gördüğümüz ilk an, kamera açısının değişmesi ve birden fazla formundan birinde Kenan’ın tüm detaylarına inmesi başlı başına bir konsere ‘iyi’ demek için zaten yeterdi.
10 kişiden oluşan Dans Fabrika Dansçıları ile sahneye verebileceği tüm hareketleri okuduğu parçaların izin verdiği ölçüde veren Doğulu için protokol biletlerini 6000’den satışa sunan Atlantis Yapım’ bu başarıyı, uyguladığı bilet fiyat performansı ile de taçlandırdı.
En düşük biletin 2500 tl’den satıldığı konserler dizisi sona erdiğinde, adres sormayan kurşunlar, atılan ilk adımlar, zamanında gelen şans melek- leri, kavuşması büyük olan tencere ve kapaklar, kardan kadınlar, adamlar, edilmese olmaz ricalar, bilinen rütbeler, yanaşılan/kaynaşılan patronlar, dolan boş, boşalan dolu sayfalar ve tutulamayan zamanlar, hepsi ama hepsi ‘Doğulu’ demekti.
Dijtal Kenan’la, analog Kenan arasında gidip gelmek ve ‘Kahve’ yi bahane edip, her ne kadar Kenan’ın sahnede yudum yudum içtiği büyük kupasına göz diktirse de, ilk yarının sonunda, Beltur’un kafesinde pişiri- lenlerle ona geriden eşlik etmek demekti.
Hoş kimse Kenan’ dan közde kahve pişirip getirmesini istememiş, onun yaratıcılığını ateşe vererek müzikte pişirdiğini içmek istemişti ama sahnede bu denli bir kahve içişe de heves etmemek; ‘ah Kenan’la birlikte bir fincan da ben...’ durumlarına girmemek de hani pek olur gibi değildi. Velhasıl, gönül Harbiye’de Kenan’ı istemişti ve bir gece yetmeyince, ikiletmişti.
Finalde hakkından bir ‘bis’ yapınca, sahneye bildiğiniz ‘dj kabini’ni taşıt- tırıp kurulumunu yaptırınca, konserden sonra soluğu bir clubta alacak olan- ların bunu yapmak için bir efor sarfetmesine gerek kalmadı. Nasıl mı?Konserin sonuydu, Doğulu, müthiş derecede etkileyici ve hafızalara kaydedilmesi gecenin zorunlu gereği olan bir performansa imza atmış, alabileceği en iyi alkış neyse, fazlasını da almıştı.
Bu noktada düşünülmesi gereken artık yorulmuş olduğu ve veda edip sahneden ayrılarak, ne kadar geri çağrılırsa çağrılsın, led ekrana girilecek Atlantis Yapım reklamlarının sesi seyirciyi bastırara onun da dinlenmeye geçeceği ve tekrar gelmeyeceğiydi ama ne mümkün?!
Club kafasına giren Harbiyeli’ye, ‘buyrun club işte burada’ diye buyuran Kenan, karşılığını anında aldı: ‘Kenan bizi diskoya götür!’ Bu noktada en direkt ifade ile film koptu ve alandaki binlerin ilgisini, gece yarısına geçilen o saat diliminde, sanki tüm bunlar, yaşanmış dolu dolu bir 2,5 saatin üzerine değil de, henüz yeni başlamış olan bir konserin ilk parçasına girişte oluyormuşcasına bir güçle, yeniden hissetti.
Neden tek gece yetmez ve kahveli ya da kahvesiz, Kenan’a doymak bilin- mez, bu anlarda ispatı olmuş oldu. Konser, konser olmaktan çıkıp bir ‘en- tertainment’a dönüştüğü an, Kenan sahip olduğu rütbelerden birini daha ortaya koydu. Ama Harbiye bir konser mekanından çıkıp cluba dönüştüğü an da, ‘kahve’ yerine yeni bir içecek ihtiyacı hasıl oldu. Adı mı?
Bunun için yeni bir Kenan parçası gelmesi gerek ve ‘kahve’ gibi onu da bahane edip Harbiye’ye gitmek. Bu durumda seneye, konserin adı ‘Do- ğulu’ ve yer ‘Harbiye’ yine.
YAZI BİTTİ VE ÇOK İYİ BİL Kİ: Bu yazı için hiçbir pr ajansından, sosyal medya danışmanlık ve/ya da menajerlik hizmeti şirketin- den para alınmamış, yine bu yazı,yazıda bahsi geçen sanatçı ile köşe ara- sında direkt bağlantı kurabilecek kişi ya da kişiler aracılığıyla, sanatçının ilgili event öncesi oluşan veyahut da oluşacak olan isteği sonucu karşılıklı bir anlaşma sonucu kaleme alınmamıştır.
Aksini düşünen ya da bir nedenle bu şekilde düşünmeyi kolayı haline geti- ren, bunu ispat etmediği takdirde bulunduğu iddiayı ‘ben öyle düşünü- yorum ama tatlım’ dan öteye götüremeyeceği için, Sahneden Biraz’ın, ‘bağımsız’ ve ‘alternatif’ yapısı altında hukuktan önce kalmış ve böylece ilk cezayı almış olur!
!: Bu çalışma, sanatçı Emma Connoly’nin, Sahneden Biraz’ın, ‘köşe kapanış duvarı’ için yaptığı özel çalışmasıdır.
SAHNEDEN BİRAZ VEDASI:
“Hayata dil çıkar ve dilin içeride değil dışarıda ver ayar. Yer, zaman, mekan ve durum her ne olursa olsun, motton bu olsun. Kafana da benim gibi, ‘şapka’ dışında başka hiçbir şey takma!” Bir sonraki yazıda buluşana kadar geçecek olan süre zarfında, ‘az öl-çok yaşa’ ve sanatı kafala!
Ares Kıvanç D.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.