Türkiye’nin ve dünyanın en gözde turizm merkezlerinden biri olan Marmaris, doğal güzellikleri, berrak denizi ve yemyeşil ormanlarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ancak bu eşsiz güzellikler, her geçen gün insan eliyle kirlenmeye, zarar görmeye devam ediyor. En büyük sorunlardan biri de çevreye atılan sigara izmaritleri ve çöpler.
Marmaris’in çeşitli noktalarında, özellikle sahil şeridi, parklar ve yürüyüş yollarında yere atılmış sigara izmaritleri dikkat çekiyor. Gelişigüzel atılan bu izmaritler sadece estetik açıdan kötü bir görüntü oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda doğaya da ciddi zarar veriyor. Toprakta yok olması yıllar süren sigara izmaritleri, denize ulaştığında balıklar ve diğer deniz canlıları için de ölümcül olabiliyor.
Marmaris Belediyesi ve çevreci kuruluşlar, bu konuda sık sık uyarılarda bulunuyor ve kampanyalar düzenliyor. Ancak bireysel bilinçlenme olmadan alınan önlemler yetersiz kalıyor. Marmaris halkı ve misafirlerinden en büyük beklenti; bu doğa harikası bölgeye sahip çıkmaları, çöplerini yere değil çöp kutularına atmaları.
“Bu şehir hepimizin”
Çevreye duyarlı vatandaşlar ise bu konuda toplumsal farkındalığın artması gerektiğini savunuyor. Sosyal medyada paylaşılan mesajlarda, “Dünya'nın incisi Marmaris’i bilinçsizce kirletmeyelim. İzmaritleri çöp kutusuna atmak yerine yere atmak, hoş bir görüntü oluşturmuyor” ifadeleriyle duyarlılık çağrısı yapılıyor.
Unutulmamalı ki Marmaris, sadece bu bölgede yaşayanların değil, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Bu mirası korumak ise hepimizin sorumluluğudur. Temiz bir çevre için küçük bir izmariti bile yere atmamak büyük bir adımdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.