• BIST 9299.36
  • Altın 3686.559
  • Dolar 37.9481
  • Euro 40.933
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C

Çöpten enerjiyle 100 bin konutu aydınlattı

Çöpten enerjiyle 100 bin konutu aydınlattı
Denizli Belediyesi, düzenli depolama sahasında topladığı evsel atıktan oluşan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürerek 3 yılda, 100 bin konutu aydınlatan elektrik enerjisi üretti- Belediye başkan yardımcısı Gökoğlan: "Aylık 3 bin, 3 yılda 100 bin civ

İBRAHİM SÜZER - Denizli Belediyesi, düzenli depolama sahasında topladığı evsel atıktan oluşan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürerek 3 yılda, 100 bin konutu aydınlatan elektrik enerjisi üretti.

Türkiye'ye örnek olan birçok çevre yatırımı yapan ve sürdürdüğü çevre politikası sayesinde "Türkiye'nin En Çevreci Belediyesi" ve "Türkiye'nin En Temiz Kenti" unvanlarını alan Denizli Belediyesi, 2004 yılında 23 dekarlık alanda oluşturduğu "Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi" sayesinde çöplerden elektrik üretiyor. Belediye yetkilileri, bu konuda geçmiş yıllarda çöpün dönüşümünü sağlamak için şehirde eğitim seminerleri düzenleyerek, evlerde birebir eğitimler verdi. Bu sayede, cam, plastik, mutfak çöpünün evlere dağıtılan çöp poşetleriyle ayrıştırılmasını ve işleyişin daha hızlı ilerlemesini sağladı.

Bugüne kadar 2 milyon ton atığı düzenli depolarda bertaraf eden belediye, başlangıç kapasitesi 635 kilovatsaat olan tesisin, çöp miktarıyla doğru orantılı olarak 2-3 megavatsaate çıkarılması hedefleniyor. Dönüştürülen çöpler çevreye yayılmıyor ve böylece çöpten hem elektrik üretiliyor hem de çevrenin temiz tutulmasına katkı sunuluyor. Aylık ortalama 170 bin metreküp çöp gazından sağlanan elektrik üretimi, 3 bin konuta yetecek düzeyde, yani yıllık olarak bir ilçenin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depolama tesisinde günlük yaklaşık 600 ton evsel atık toplandığını söyledi.

Çöpleri düzenli depolama sahasında bertaraf ettiklerini belirten Gökoğlan, "Evsel atıkları bertaraf ve düzenli depoladıktan sonra 3 hafta içerisinde gaz oluşumu başlıyor. Dolayısıyla düzenli depolama sahası içerisindeki oluşan gazları borular ile belirli noktalarda toparlayıp gaz yakan ünitelerde yakarak enerji elde ediyoruz. 2010 yılından bu yana aylık ortalama 250 bin kilovatsaat enerji üretiyoruz. Bunun büyük bölümü yenilenebilir enerji oluşturuyor. Aylık 3 bin, 3 yılda 100 bin civarında konutun aydınlatmasını sağladık. Yenilenebilen enerji türünü ulusal enerji sistemine vererek ülke ekonomisine katkıda bulunduk" diye konuştu.

Atmosfere kötü etkileri bulunan metan gazının bertaraf edilmesi ve çöplükte metan gazı patlamaların oluşmasının önlenmiş olmasının bir diğer önemli konu olduğuna işaret eden Gökoğlan, "Burada bizim herhangi bir gelir beklentimiz yok, amacımız çevreye olan hassasiyetimiz ve çevreye hizmet vermektir" dedi.

- Buhardan oluşan sıcak su seralarda çiçek yetiştirilecek

Mustafa Gökoğlan, çöpün buharından oluşan sıcak sudan faydalanılması için sera projesi hazırlığında olduklarını belirterek, sıcak su ile hem işletmedeki binaların ısınmasını sağlayacaklarını hem de seralarda çiçek yetiştireceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: İbrahim Süzer
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141