• BIST 10045.74
  • Altın 2386.898
  • Dolar 32.3773
  • Euro 34.544
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Agah Özgüç hayatını kaybetti

Agah Özgüç hayatını kaybetti
Türk sinemasının muhteşem arşivcisi, saygın eleştirmeni, yazar Agah Özgüç, 90 yaşında hayata veda etti.

 

Türk sinemasına sayısız eser ve arşiv bırakan Agah Özgüç’ün ölüm haberi, Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) Twitter hesabından duyuruldu.

Fanatik Film'in sahibi Necdet Arkın yayınladığı mesajda: 
"Türk sinemasında  
Bir Kütüphane Yandı 
Sevgili abimiz 
Agah Özgüç vefat etti Türk sinemasının başı sağolsun". 

“YOLUN IŞIKLARLA DOLU OLSUN AGAH BEY”

Özgüç için “Derneğimiz üyesi, duayen sinema araştırmacısı, yazarı, her daim üretken, Türk sinemasına sayısız eser ve arşiv bırakmış Agah Özgüç’ü kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Yolun ışıklarla dolu olsun Agah Bey…” ifadesi kullanıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Sürekli Basın Kartı sahibi Agah Özgüç’ün vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajda, “Değerli meslektaşımız Agah Özgüç'ü kaybettik. Mesleğimize uzun yıllar başarıyla hizmet veren Agah Özgüç'ün ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı ve sabır diliyoruz.” denildi.  Agah Özgüç'ün cenaze töreni ile ilgili bilgilerin daha sonra duyurulacağı kaydedildi.

AGAH ÖZGÜÇ KİMDİR?

1932 yılında İstanbul'da doğdu. Yeşilköy Pansiyonlu İlkokulu ve Haydarpaşa Lisesi’nde eğitim aldı. Özgüç, 1950’li yıllarda “Yelken”, “Petek”, “Şairler Yaprağı”, “Türk Sanatı” ve “Salkım” gibi birçok edebiyat dergisine şiirler, denemeler yazdı. 1961’de Büyük Gazete'de gazeteciliğe başladı. Artist, Ses, Sinema, Ekspres, Milliyet, Yeni Gazete, Haber, TV'de 7 Gün ve Günaydın'da çalıştı.

“Artist”, “Sinema”, “Ses” ve “Perde” gibi dönemin sinema magazin dergilerinde ağırlıklı olarak çalışan Özgüç, sinema alanında ise “7 Gün”, “Video Haber”, “Gelişim Sinema”, “Beyaz Perde”, “Cumhuriyet Dergi”, “Antrakt”, “Sinema”, “Albüm” ve “Öküz” gibi dergilere yazdı. Birçok yayın kuruluşuna özel arşivinden görsel malzeme katkısında bulunan Agah Özgüç, sinema belgesellerinde de danışmanlık yaptı ve 12 sayı çıkan “Sinema 65” dergisini yönetti.

Türk sinemasına katkıları nedeniyle 1992’de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “Altın Artemis Ödülü” verilen ilk sinema yazarı olan Özgüç, 1992- 1993’te Ankara Sanat Kurumu’nun sinema ödülünü aldı. Özgüç, 1999’da ise 2. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Aziz Nesin Emek Ödülü” ne değer görüldü. 2000 yılında da Sinema Yazarları Derneği’nce Emek Ödülü takdim edildi.

Sinema alanında birçok eser kaleme alan Agah Özgüç’ün kitaplarından bazıları şöyle: ‘Türk Filmleri Sözlüğü’, ‘Türk Sineması Sansür Dosyası’, ‘Arkadaşım Yılmaz Güney’, ‘Peçete Kağıtlarındaki Anılar’, ‘Türk Sinemasında On Kadın’, ‘Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney’, ‘Türk Sinemasında İlkler’, ‘Bir Sinema Günlüğünden Aykırı Notlar’, ’80’inci Yılında Türk Sineması’, ‘Türk Sinemasında Cinayetler ve İntiharlar Dosyası’, ‘Türk Film Yönetmenleri Sözlüğü’, ‘100 Filmde Başlangıcından Günümüze Türk Sineması’, ‘Türk Film Yapımcıları Sözlüğü’

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141