• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Yeni yıl coşkusu Sırbistan’da iki kez yaşanıyor

Yeni yıl coşkusu Sırbistan’da iki kez yaşanıyor
Tüm dünyada yeni yıl kutlamaları her zaman coşkuludur ama söz konusu Sırbistan olduğunda bu coşku ikiye katlanır. Neden mi? Çünkü Sırbistan’da yeni yıl iki kez kutlanır da ondan.

Sırbistan Cumhuriyeti tüm dünya gibi Gregoryen takvimini kullanırken, Sırp-Ortodoks Kilisesi’nin takvimi hala eski Jülyen takvimidir. Yüzde seksen beşi Ortodoks Hristiyan’ı olan Sırplar geleneklerine sadık kalarak yeni yılı Jülyen takvime uygun bir şekilde 13 Ocak’ta kutlarlar ama bu onların 31 Aralık’ta tüm dünya ile birlikte geri sayıma katılmalarına engel değildir.

Bu sebeple yeni yılı belki de en uzun kutlayabileceğiniz ülkelerden bir tanesi Sırbistan’dır. Bir turist olarak Sırbistan’a gittiğinizde Sırpların geleneksel Noel kutlamalarına şahit olmanın yanı sıra eğlenceli gecelerine de dâhil olabilirsiniz.

Belgraddaki yeni yıl etkinliklerine katılabilirsiniz

Belgrad; Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olan bir şehir. Ayrıca 7000 yıllık tarihi geçmişiyle Avrupa’nın en eski şehirleri arasında yer alıyor. Takdir edersiniz ki bu köklü şehirde yeni yıl kutlamaları hafife alınamayacak kadar güzel kutlanmakta. Sırbistan’ın en büyük ve en turistik şehri olmasının da etkisi büyük elbette. Yeni yılda başkent Belgrad’ın önemli yerlerini gezip akşamına kutlamalara katılabilirsiniz. Buradaki gece kulüpleri, restoranlar, barlar, publar ve diskolar 31 Aralık gecesinde oldukça hareketlidir. İnsanlar sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmeye ve sosyalleşmeye bayılırlar. Ayrıca dans etmeyi çok seven Sırpların DJ performansları da oldukça ünlüdür.  Eğer hareketli bir yılbaşı gecesi geçirmek istiyorsanız Belgrad doğru bir tercih olacaktır. Knez Mihailova Caddesi ve Kalemegdan Kalesi çevresi ise onlarca eğlence mekânı alternatifiyle ülkeyi ziyaret eden turistlerin ilk uğradığı yerler arasında.

Knez Mihailova Caddesinde gezebilirsiniz

Trafiğe kapalı olan ve yeni yıl konseptiyle süslenen Knez Mihailova Caddesi, yılbaşında turistlerin en uğrak noktası oluyor. Cadde her sene farklı süslemelerle süslenir, farklı alanlarda çalışan sokak sanatçılarını misafir eder.  Özellikle sokak müzisyenlerini dinlemek çok keyifli oluyor. Cadde üzerindeki mağazalardan alışveriş yapabilir, restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Burada yürümek yeni yıl ruhunu hissetmenize ve içinizde belirecek tatlı bir heyecana vesile olur. Bunların dışında burada bulunan Kalemegdan Parkı’nda Tuna ve Sava nehirlerinin panoramik manzarasını seyredebilirsiniz. Bir zamanlar Osmanlı egemenliğinde olan Kalemegdan Parkı, 18.yy’ın etkilerini taşıyan eserlerin sergilendiği müzesi ve galerisiyle de dikkat çekmeyi başarıyor. Bu tarihi geziden sonra dilerseniz nehirde gerçekleştirilen tekne partilerine de katılabilirsiniz.

Parlemento Binası’nın önündeki konserlere katılabilirsiniz

Her sene gelenek haline gelmiş olan yılbaşı konserleri Parlemento Binası’nın önünde yapılır. Görkemli mimarisiyle insanı büyüleyen bu muhteşem bina, yılbaşı gecesi binlerce insanın müzik dinlediği bir sahneye dönüşür. Eski ve yeni Sırp sanatçılar burada sahne alır ve insanları eğlendirir. Müzik şöleninin yanı sıra çeşitli ışık gösterileri de düzenlenerek rengârenk bir ortam sağlanır. Yeni yıla festival havasında girmek ve vaktini dışarıda geçirmek isteyen insanlar için harika bir alandır.

Cumhuriyet Meydanı’nda yeni yıl ruhunu yakalayabilirsiniz

Cumhuriyet Meydanı, en az Parlamento Binası kadar kalabalık ve şenlikli olur. Her sene meydana dev bir yılbaşı ağacı konulur. Zaten süslenmiş olan bu ağacı insanlar da süslemeye devam eder. Özellikle gece ışık saçan bu ağacın önünde herkes fotoğraf çekmeye bayılır. Her ne kadar gençlerin tercih ettiği bir yer olsa da tüm halk burada yeni yıla girmekten keyif alır. Meydanda yiyip içmeyi sevenler için de bir Christmas Market kurulur. Gurmeler ve tadım yapmak isteyenler buradan istediklerini alıp yerler. Yiyecekler dışında harika kokuların yayıldığı mum ve tütsü stantları, takı stantları, süs eşyası ve oyuncak stantları da vardır. Yani anlayacağınız Cumhuriyet Meydanı, hem gezip hem alışveriş yapıp hem de eğlenebileceğiniz harika bir havaya sahip.

Havai fişek ve ışık gösterilerini seyredebilirsiniz

Özellikle Belgrad’da patlatılan havai fişekler harika bir görüntü oluşturur. İnsanlar yeni yıla girmeye dakikalar kala bu gösterileri seyretmek için dikkat kesilirler. Eğer siz de yeni yıl coşkusunu toplum içinde havai fişekler eşliğinde geçirmek istiyorsanız meydanlarda bulunabilirsiniz. Nikola Pasiç Meydanı, Obrenovac ve Mladenovac mahalleleri havai fişek gösterilerini görmek için en iyi yerlerdir.

Sırbistan mutfağından esintilerle akşam yemeği yiyebilirsiniz

Hepimiz yılbaşı gecesinde bir şeyler yiyip içmekten keyif alırız. İster evde olalım istersek de dışarıda, yılbaşı gecesi yemek masaları hep çok çeşitli olur. İşte siz de güzel bir yemek yemek isterseniz Sırbistan’ın meşhur restoranlarına gidip geleneksel Sırp mutfağını tanıyabilirsiniz. Yeni yıla girerken en çok tüketilen içeceklerden bir tanesi Sırbistan’ın fermente meyveden yapılan milli içkisi “rakija” olur. Bunun dışında ekmek arası baharatlı bir köfte olan “pljeskavica”yı, yanında servis edilen kırmızı biberli ve patlıcanlı bir sos olan “ajvar”ı denemeyi unutmayın.

Yeni yıla her nerede girerseniz girin, bütün güzellikler sizinle olsun.

"Srećna Nova Godina!" yani Yeni Yılınız Kutlu Olsun!..

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141