• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

TÜRSAB’a veya şahıslara küs değilim

TÜRSAB’a veya şahıslara küs değilim
Bakan Ersoy: “TÜRSAB’a veya şahıslara küslüğüm sözkonusu değil”

 

 

 

 

 

 

 

Bakan Ersoy: “TÜRSAB’a veya şahıslara küslüğüm sözkonusu değil”

Seyahat acentelerinin ‘Yangın var’ diyerek sorunlarını anlatmak seslerini duyurmak amacıyla yapmak istediği eylem birkaç acentenin bakan ile görüşmesine dönüştü.

Seyahat acentelerinin yazışma platformu TURSAPNET’in moderatörü Cemal Kızıltan başkanlığında bir ekibin organize etmek istediği Ankara’da bakanlık önünde basın açıklaması yapmalarına Ankara Valiliği izin vermeyince eylem İstanbul Beşiktaş Dikilitaş’taki TÜRSAB Genel Merkez binası önüne alındı. Bunun için izin alındı. Toplantıyla birkaç saat kala, gece vakti toplantının yasaklandığı bildirildi. 

Bu sırada İstanbul’da olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, yasaklanan toplantıyı organize eden TURSAPNET moderatörü Cemal Kızıltan’ı arayarak kendisi ve arkadaşlarından bir grubu Taksim’deki Bakanın CVK Otel’de kabul edeceğini söyledi,

Bakan Ersoy ile otelde görüşmeye gidenler arasında olanlardan Cem Polatoğlu, Cemal Kızıltan’ın seyahat acentelerinin sorunlarını bakana anlattığını görüşmenin iyi geçtiğini söyledi.

Bakan neler söyledi

Cem Polatoğlu bakan Ersoy’un TÜRSAB’a veya şahıslara küslüğünün sözkonusu olmadığını belirtip şunları söylediğini aktarıyor:

“Ben turizmin tüm paydaşlarına eşit mesafede olmak zorundayım. Ben devletim, benim TÜRSAB'a veya şahıslara küslüğüm söz konusu olamaz. Defalarca TÜRSAB'ı toplantılara çağırdım. Hepsine sektör başkanları katılırken TÜRSAB bir tanesine bile başkan düzeyinde icap etmedi. Sektör temsilcileri, dernekler hatta şahıslar bile benden randevu ister ve her biri ile görüşürken TÜRSAB bir kez bile benden randevu istemedi.

Kısa çalışma ödeneği

Bu arada bakanın koronavirüs salgını nedeniyle seyahat acentelerinin Home Office kararı ve Kısa Çalışma Ödeneği sürelerinin uzatılacağını ancak Home Office'in sürekli hale gelmesi haline kaçak acenteciliğe yol açacağından dolayı buna sıcak bakılmadığı belirtiliyor.

Cem Polatoğlu acentelerin Bakan Ersoy ile görüşmesine ilişkin izlenim ve gözlemleri aktarırken şunları söylüyor:

Belge bedeli taksi plakası mı

- Belge 400.000 TL olacak lafı koca bir yalan. Taksi plakası mı bu? Aslında dünyada hiç bir dernek yada birliğe zorunlu üyelik yoktur. İsteyen üye olur ve aidatını öder.

1618’in miadı dolmuş

- 1618 miadı dolmuş bir yasadır. Bugünkü dijital dünyada bu yasayla tek adım atılamaz. Yeni hazırlanan taslak da öyle. Ayrıca bize Türsab, Tureb, veya Otelciler, Uçakçılar kanunu değil sektör için tek bir TURİZM YASASI gerekiyor. Buna çalışmamız lazım.

TÜRSAB’ı kitlerdik

- TÜRSAB'ın borcu konusunda; Devlet alacağını kimsede bırakmaz. Bırakmamalıdır da. Kötü niyetli olsak TÜRSAB’ı kitlerdik. Ancak bu yönetim borçların tasfiyesi konusunda bugüne kadar ne yapmış? Hangi batak şirketini tasfiye etmiş, hangi taşınmazını satmış, hangi bankayla ödeme planı için masaya oturmuş?

Acentelere hibe için bütçe yetmez

- 75.000 TL hibe istiyorsunuz. İyi güzel de devlet bunu size verse milyonlarca esnaf da haklı olarak aynı hibeleri isteyecek. Bırakın Türkiye'yi Almanya'nın bütçesi buna yetmez.

- Kıbrıs  Seyahat Acentalarına 20 milyon destek verildi konusu farklı yorumlanıyor. Bu 2 sene önce Kıbrıs'a rutin yardım konusunda varılan bir anlaşma. Toplam 180.000 milyon TL tutarında Kıbrıs Turizmine yardım yapılacak. Bu 20 milyon ilk ödeme. Yani konunun bugünle ve Pandemi ile alakası yok.

- Seyahat Acentalarına kredi için Ziraat Bankası ile anlaşma yaptık. Şartlar, Acenta sahibi kendi dahil 2 tane sigortalı ve senelik 500.000 TL ciro gösterecek. Bu ciro maksimum senelik 50.000 TL kar yapar. O da zaten eleman maaşı. Bunu da sağlayamayan acenta zaten nasıl krediyi geri ödesin. Hibe olur onun adı.

Home Office kaçak acenteliğe yol açar 

- Home Office kararı ve KÇÖ uzatılacak. Ancak Home Office'nin sürekli hale gelmesi kaçak acentacılığa yol açar diye sıcak bakılmıyormuş.

Belgeleri dondurulsun

- Belgelerimiz yanmasın. Dondurun dedik. Olumlu karşılandı. Siz yeter ki TÜRSAB'ı ikna edin dendi. 2 seneye kadar belgeleri kademeli olarak dondururum dedi.

Acentelerin talepleri

Cemal Kızıltan’ın Kültür ve Turizm Bakanı’na verdiği seyahat acentelerinin durumu  ve talepleri şunlar:

•      TÜRSAB üyesi şirketlere hiçbir ticari kısıtlama olmaksızın, şirket başına 75 bin lira hibe verilmesi ve işe devamlarının sağlanması.

•      Devlet Bankalarından ticari sicili uygun olan turizm şirketlerine yönelik, bir sene ödemesiz, 36 ay vadeli ve düşük faizli KGF destekli kredi çıkartılması.

•      Turizm şirketlerinin 2021 yılı sonuna dek İŞKUR kısa çalışma ödeneği çerçevesinde desteklenmesi, turizm sektöründeki nitelikli elemanların istihdamına devam edilmesi, emeklilik hak kaybına uğramamaları için SGK primlerin tam sayılması

•      Turizm şirketlerinin 2021 yılı sonuna dek SGK, muhtasar ve kurumlar vergisinden muaf tutulması 

•      Daha önce devlet bankalarından alınan KGF dahil, her türlü kredi taksiti ve ödemelerinin Haziran 2021 tarihine dek ertelenmesi

•      Konaklama Vergisi ve Turizm katkı payı uygulamasının 2021 sonuna dek ertelenmesi

•      Yerli Havayollarının uyguladığı turizm şirketlerine kısıtlama getiren kampanyaların önüne geçilmesi, acenta kanalının devre dışı bırakılması gibi haksız rekabet örneklerine müdahale edilerek son verilmesinin sağlanması

•      Yeni Turizm Kanun taslağının bizlerle paylaşılarak, sektörün ve turizm şirketlerinin ortak mutabakat ve menfaatleri doğrultusunda şekillendirilerek hayata geçirilmesi   

•      İki sene süreyle acenta belge taleplerinin dondurulması ve yeni Acente belgesi verilmemesi

•      TTGA başta olmak üzere, Türkiye vizyonu için odaklanmış projelerin hayata geçirilmesi konusunda, nitelikli ve deneyimli turizm şirketlerinin de listeye alınması.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141