• BIST 9804.19
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 22 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Tulgay Hasar 3 Aralık Kutlama Günü Değil Farkındalık Günüdür

Tulgay Hasar 3 Aralık Kutlama Günü Değil Farkındalık Günüdür
Engelli ve Aileleri Birliği Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Marmaris Atatürk Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

 

 

 

 

 

 

Engelli ve Aileleri Birliği Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Marmaris Atatürk Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. 


Engelli ve Aileleri Birliği Derneği Genel Başkanı Tulgay Hasar Atatürk Meydanında yaptığı konuşmasında; "3 Aralık Kutlama Günü Değil Farkındalık Günüdür"

Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık günü, engelli bireylere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalığı arttırması açısından anlamlı bir tarihtir...                                                                                                                                                                                              
Engellilik kutlanacak bir şey değildir. Maksat, engelleri kaldırmaktır. Farkındalıkla, bilinçle, bilgiyle, istikrarlı mücadele ile engel ortadan kalkar değerli engelli kader ve dava arkadaşlarım. Yapılan çalışmalara göre Türkiye’de engellilik oranı yüzde 12.29 olup, Ülkemizde 2.5 milyon ortopedik  engelli birey bulunmaktadır. Ortopedik engellilik, insan vücudunda dışardan gözle görülebilen bir eksikliktir.           
Buradan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerimizden  2022 ve 2828 sayılı yasalarda bir değişiklik yapılarak engelliler konusunda yapılan ödemeler için hane içinde fert başına düşen gelir yerine yalnızca engelli bireylerinin kendi gelirinin esas alınmasını istiyoruz. 
                                                                                                                        ENGELLİ VE AİLELERİ  BİRLİĞİ DERNEĞİ OLARAK  SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YETKİLİLERİMİZDEN  KARBON YÜRÜME CİHAZI ORTEZ DESTEĞİ İSTİYORUZ 
                                                                                                                                                                    
Çocuk felci hastalığı geçiren veya sonradan kaza sonucu ortopedik engelli olan kişiler daha rahat yürümek için “uzun yürüme cihazı” yada “ortez” olarak tanımlanan cihazlar kullanmaktadırlar.
Bu Ortezler yerli ve avrupa olmak üzere 2 ye ayrılmaktadır.
Yerli Ortez (Uzun yürüme cihazı) : Bu cihazların düşük kalite yapımı maliyeti yaklaşık 3000 TL olup, genellikle çelik malzeme kullanarak yapılmaktadır. 2 yıl zar zor dayanmakta ve 2 yıl içinde defalarca medikal firmasının yolunu tutmanız, tamir ettirmeniz gerekmekte.
Avrupa Ortez (Uzun yürüme cihazı) : En kalitelisinin fiyatı 2200 Euro ve yaklaşık 22 bin  TL olup, bu cihazlar piyasada Karbon cihaz olarak tanımlanmaktadır. Karbon cihaz en az 6 yıl sorunsuz şekilde kullanılabilmektedir.
Yerli veya karbon ortez yaptırdığınızda, SGK tek bacak için 2 yılda bir 1100 ile 1200 TL ödeme yapmaktadır.
Peki engelli bu 3000 TL lik yerli cihazı sağlıklı şekilde kullanabiliyor mu ? Asla!
Lütfen bizim yerimize kendinizi koyun ve empati yaparak bacağınızın her 3-4 ayda bir incindiğini, kırıldığını düşünün.
İşte bizim durumumuz da aynen öyle. Her seferinde sürekli yerli yapım cihazın bir yerlerinde sorunlar çıkıyor ve defalarca medikalcinin yolunu tutmamız gerekiyor.
Kısacası biz engelliler olarak yerli ortez cihazla yaşantımızı kaliteli şekilde sürdüremiyoruz.
Engelli ve Aileleri Birliği Derneği olarak SGK dan beklentimiz şudur ?
SGK’nın engellilere Karbon cihaz desteği vermesini istiyoruz. Karbon cihaz, yerli yapım cihaza nazaran 3 kat fazla uzun ömürlüdür.
Yerli cihaz yaptırmak isterseniz SGK 2 yılda bir tek bacak için 1200 TL  ödeme yapmaktadır  SGK’dan isteğimiz bu ödemelerin tüm engelli bireylere açılması karbon ortez yürüme cihazının tamamının SGK tarafından karşılanmasıdır. Bu yapılır ise sorunumuz çözülmüş olur.
Bu sayede engellinin hayat standardı da artmış olur. Kaliteli yaşar.  Bu sorunun biran önce giderilmesini Devlet yetkililerimizden talep ediyoruz" dedi.

HABERİN VİDEOSU...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141