TBMM Dilekçe Komisyonu'ndan Sultaniye...
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu üyesi milletvekilleri, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nın askeri yasak bölge sınırlarında bulunan ve
TBMM Dilekçe Alt Komisyon Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, komisyon üyesi CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci ve AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, ilk olarak Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'ne giderek askeri yetkililerle görüştü. Kendilerine eşlik eden AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Vali Yardımcısı ve askeri yetkililerle ile daha sonra Büyük Karaağaç Mahallesi'ne geçen milletvekillerini, Köyceğiz Kaymakamı Yücel Gemici, AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Aydın bazı kurum müdürleri ve çok sayıda köylü karşıladı.
Milletvekili İsmail Aydın, burada yaptığı açıklamada, köylülerin komisyonlarına yaptığı
"İŞGALCİ OLARAK GÖRÜLÜYORUZ"
Köy muhtarı Rahim Yıldırım ise 1978 yılında mahallelerinin askeri alan olarak belirlendiğini ifade ederek, boşaltılmak istenilen mahallenin yaklaşık 2 bin dönüm genişliğinde, 47 haneli ve 128 kişinin yaşadığı bir yer olduğunu söyledi. Yıldırım, "Askeri üs ile aramızda az sayılmayacak bir mesafe var. Hatta
Köylülerden Ergün Akgün (55) ise Aksaz'dan gelen askeri yetkililerin köyü bir hafta içerisinde boşaltmalarını istediğini ileri sürdü. Akgün, atalarının mezarlarının bulunduğu toprakları terketmekten yana olmadıklarını ifade etti. Köydeki bazı arazilerin dönümü 6 bin liraya kamulaştırıldığına dikkati çeken Akgün, "Toparlar Beldesi'nde kırda olan arazilerin dönümü 30-50 bin lira arasındayken, burası sahil olmasına rağmen bu fiyatın çok çok altında istimlak bedeli
Köylüleri dinledikten sonra köyü gezerek inceleme yapan komisyon üyeleri sonrasında köylüler tarafından hazırlanan gözleme, katmer ve yörenin balında yapılan ikramları yiyerek daha sonra bölgeden ayrıldı.
NELER YAŞANMIŞTI
Geçen yıl da Aksaz konusunu ele alan TBMM Dilekçe Komisyonu, ilgili bakanlıklarla yazışmıştı. Milli Savunma Bakanlığı, 'Köylüler çıkmalı' derken, Çevre ve Orman Bakanlığı bölgenin kullanım hakkının sadece koordinatlar üzerinden verildiği o yörede köy olup olmadığına bakılmadığını bildirdi. Kullanım hakkı verilirken, Maliye Bakanlığı'ndan izin alınmadığını tespit eden TBMM, Sayıştay'ı devreye sokmuştu. Bölgeye giderek inceleme yapan Sayıştay, köylülerin oturdukları yerden çıkarılmasının, anayasaya aykırı olacağı yönünde rapor düzenledi. Raporda, köylülerin baskıya uğradığına işaret edilerek, Büyükkaraağaç Mahallesi'nin ikinci derece askeri yasak bölge kapsamında kaldığı halde birinci derece askeri yasak bölge sınırları içindeymiş gibi muamele gördüğü belirtilmişti. Mahalle sakinleri, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurup, köy arazilerinin 1980'de işbaşına gelen askeri yönetim tarafından haksız şekilde Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'na tahsis edildiğini, üs komutanlığının kendilerine baskı yaptığını iddia etmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.