• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Tarihi Ayıp Nimara Mağarası Meclis Gündeminde

Tarihi Ayıp Nimara Mağarası Meclis Gündeminde
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde bulunan Nimara Mağarası önemli bir arkeolojik ve tarihsel değerdir. Nimara Mağarası’nda yapılan kazı çalışmalarında 12 bin yıl öncesinden insan izlerine rastlanmıştır.

 

 

 

 

 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde bulunan Nimara Mağarası’nı TBMM gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, mağaranın açık olduğu dönemde sürekli tahribata uğradığını, bunu engelleyecek bir düzenleme yapılamadığını ve en sonunda mağaranın kapatıldığını vurgulayarak “Nimara Mağarası tarihsel, kültürel ve turistik bir değerdir. Devlet bir mağaraya sahip çıkamıyor mu?" dedi.

MARMARİS TARİHİNİ 12 BİN YIL ÖNCESİNE GÖTÜRÜYOR

Girgin Nimara Mağarası hakkında şunları söyledi: “Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde bulunan Nimara Mağarası önemli bir arkeolojik ve tarihsel değerdir. Nimara Mağarası’nda yapılan kazı çalışmalarında 12 bin yıl öncesinden insan izlerine rastlanmıştır. Cennet Adası üzerinde yer alan ve Marmaris tarihini 12.000 yıl öncesine götüren Nimara Mağarası Muğla’nın kültür turizmini besleyen önemli bir mağaradır.

Ne yazık ki, 1999 yılında keşfedilerek arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edilen mağaranın ziyarete açık olduğu dönemde, devamlı surette tahribata uğradığı, vatandaşların CİMER’e yaptığı başvuralarına aldığı cevaplardan anlaşıldığı üzere, yetkililerin bilgisi dahilindedir.”

DEVLETİN TARİHSEL TURİSTİK DEĞERLERİ KORUMA GÖREVİ VARDIR!

Tahribatın engellenmesi için görevlendirilen bekçinin de çözüm olmadığına değinen Girgin, “CİMER'in vatandaşlara verdiği cevaplarda, söz konusu tahribatın önüne geçilmesi için bir bekçi görevlendirildiği, ancak alan ilçe merkezine uzak bir mesafede olduğu için buranın bekçiyle korunması için bekçinin burada tutulması sağlanamadığı için mağara etrafı tel çitle çevrilerek ziyarete kapatıldığı, mağaradaki tahribatın ancak mağaranın devamlı surette denetim altında tutularak önlenebileceği, konunun Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna iletildiği belirtilmiştir.

Mağaranın güvenliğinin sağlanması için Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü ve diğer kurumlarla yapılan görüşmelerde mağaranın demir kapılarla kapatılarak ziyaretçi girişinin engellenmesi yönünde görüş verilmiş olup tahribatın engellenmesi için başka çözüm yolu bulunamadığından mağara etrafının tel çitle çevrilerek Nimara mağarasının ziyarete kapatıldığı ifade edilmektedir” dedi.

YA SAHİP ÇIKIN YA KAPATIN!

Daha önce yerel ve ulusal basında bu sorunun gündeme geldiğini vurgulayan Girgin, “Nimara Mağarası, turizm politikamızın acziyetinin önemli bir göstergesidir. Bu turizm politikası, devletin tarihsel turistik değerleri koruma görevini yok saymaktadır. Nasıl olur da Nimara Mağarası gibi tarihsel, kültürel ve turistik bir değer, korunamadığı gerekçesiyle kapalı tutulur? Buna akıl sır erdirmek mümkün değil!” dedi.Daha önce "ya sahip çıkın, ya kapatın" şeklinde haberlerden sonra şaka gibi mağaranın kapatıldığını söyleyen Girgin "Nimara mağarası muğla kültür turizmine tekrar kazandırılmalıdır" dedi.

Girgin, Bakan Ersoy’a şu soruları sordu:

1)Nimara Mağarası’nı, zarar görmesini engelleyecek şekilde, tekrar Muğla Kültür Turizmine kazandırmak için bir çalışmanız var mıdır?

2) Tarihi değerlerimizin, düzenli, güvenli ve ziyarete açık hale getirilmesi için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141